Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kóstolja meg a kolbászt, és adjon hálát, hogy él!

Grillkolbász
Vágólapra másolva!
Mindjárt vége a májusnak, bátran kijelenthetjük, hogy ez már a grillszezon. Körülnéztünk a boltokban, bevásároltunk paprikás, sajtos és bajor kolbászokból. Aztán mindent végigkóstoltunk, hogy önnek már csak a legjobbakat kelljen. Itt a nagy grillkolbászteszt.
Vágólapra másolva!

Bejártuk az áruházakat és a kisebb hentesboltokat, huszonkét különböző kolbászt szedtünk össze. Nem maradt más, mint izzítani a Táfelspicc grilljét, és küldeni egy e-mailt az Origo szerkesztőségi levelezőlistájára. Hamar összeállt a tesztelők kolbászzsírra kiéhezett csoportja.

Miből áll egy jó sütni való kolbász?

Hús, szalonna (kifejezetten sok, 30-40% körüli mennyiség), só, fűszerek (akár fokhagyma). Ami ezen túl van egy grillkolbászban, az mind hosszú eltarthatóságot, erősebb színt, a rossz minőségű alapanyagnak ízt adó nagyipari adalékanyag – a többtucatnyi előre csomagolt grillkolbász közül egyedül a Tóalmási-termékek nem tartalmaztak ilyeneket.

Egy kivétellel – ez az abszolút nyertes Tóalmási, amit henteseknek szállítanak, itt érdeklődhetnek, hogy mikor és hova – minden grillkolbászt hipermarketekben vásároltunk. Az eszményi grillkolbászról és elkészítéséről szóló cikkünket itt olvashatja.

1. Zimbo Stuttgart grillkolbász – 999 Ft, 300 gramm (3330 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Tapasztalt sportújságíró kollégánk jellemzése szerint pont ilyet adtak a 2006-os a foci-világbajnokságon. Nincs extra ízélmény, pár falat után kitüremkedik valami ipari aroma, többen fülön csípni vélték az állagjavítót és a tartósítószert. Akár még igazuk is lehet, mert a 89% sertés és 2% marhahúson túl elég sok adalékanyagot is tartalmaz.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Magyar gyártmány, Perbálon készül. A fűszerezésében természetesen igyekeztek németesek lenni, bár mi bátrabban adagoltuk volna a borsot – miután lenyeltük, hiányzik valami. Biztos lesznek, akik bőven belemártják mustárba, legalább az érvényesüljön.

2. Tesco Grill 899 Ft, 400 gramm (2247 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Igen, valami ilyesmit kaptunk az iskolai menzán, ha jó napjuk volt a szakács néniknek. Mivel csupán 47 sertés- és 9 százalék marhahúst tartalmaz, el kell fedni az egyéb összetevőket: a Tesco ezt sok fűszerrel és jelentős mennyiségű sóval próbálta megoldani.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tesztelt termékek közül ez az egyik leggyengébb: sem az állaga, sem az íze nem hozza azt, amit egy vidám kerti partin szeretnénk. Benne van minden, amit a hazai virsliben nem kedvelünk, sajnos, ezt nem lehet leplezni a lilahagymás, magyar zászlós csomagolással sem.

3. Kaiser Mustáros 499 Ft, 190 gramm (2875 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kifejezetten jellegtelen az aromája, szinte koncentrálni kell, hogy a füstíz mögött megleljük a kolbászét. Ennek annyi előnye van, hogy az adalékanyagok sem lógnak ki: ez megint az a kolbász, amihez muszáj mustárt enni.

Forrás: Zirig Árpád

71 százaléka hús, ezzel csupán a mezőny harmadik harmadában kaphat helyet. Jellegtelensége egyben előnye is – ha semmi más nincs a boltban, nyugodtan vegyük meg, el fog fogyni, igaz, nem halljuk majd vissza évekig, hogy „hm, a te kerti partidon volt a világ legjobb grillkolbásza!”.

4. Kaiser Mix 499 Ft, 190 gramm (2626 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Erre is igaz, ami a Kaiser mustárosára, bár itt megpróbálták a klasszikus sajtos receptet. Sajnos a felvágás után elmarad az élmény, amikor az olvadt sajtdarabok belecsurognak a szánkba a húscafatok közül. Tesztelőink szerint vagy kevés a sajt, vagy nincs elég íze. A címke szerint viszont tízszázaléknyi került bele – talán valami markánsabb aromájút kellett volna választani.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Kaiser Mix paprikás darabjainak fűszerezése karakteresebb a társánál, de furcsa élmény volt, hogy a kolbászkákba tett paprika „késve érkezik”. Mikor már lenyeltük a falatot, akkor érezzük meg, hogy hű, ebben paprika is van. Akkor már késő, pláne, hogy kicsit keserű is – sebaj, egy korty sör, és minden elmúlik.

5. Pápai Grill Snack Mix 649 Ft, 400 gramm (1622 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Rossz élmény volt felnyitni, mert a zacskóból egyből kicsurrant a takonyszerű lé, amely a kolbászt kihúzva nyúlós csíkot is képzett. Sütés közben ez ugyan elpárolog, de az illata sem győzött meg senkit – kicsit olyan volt, mint kilencvennégyben valami büfében, valahol az ország rosszabbik csücskében.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Háromféle ízesítésű kolbász van a vákuumcsomagolásban, az ízélmény nem jelentős, hamar eltűnik a szájból. Már rég nem érzünk semmit, de a pörcökkel meg a darabkákkal még küzd a nyelv. Ha már minden belekerült a gyártósorról, kicsit még kellett volna darálni – még jó, hogy a kerti sütések alkalmával mindig van mit inni, lesz mivel leöblíteni a makacs cafatokat.

6. Tóalmási Házi Magyar 1799 Ft, 604 gramm (2890 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mindenki, aki azon nyavalyog, hogy menten disszidál, mert ez az ország kibírhatatlan, most azonnal vegyen Tóalmási grillkolbászt, lakjon jól vele, majd ölelje meg a barátait, ha vannak. Ez a termék bizonyíték arra, hogy idehaza is léteznek csodák, sőt, van tartósítószer nélküli kolbász a boltban.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A párosával bélbe töltött rudak hüvelykujjnyi vastagok, így egyenletesen átsülnek. Ha a kellemes kéreg kialakul, belül is biztos jó – a szemnek is kedves, ahogy vágás után kiköszön a szép, paprikás zsír.

7. Tóalmási Házi Bajor 1635 Ft, 566 gramm (2890 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bajorosban is jó a magyar: a tóalmásiak pont eltalálták, mennyi fűszer kell a húshoz, mennyi szalonna ildomos, hogy a zsír kellemesen a hátára vegye az egész miskulanciát. A minőségnek természetesen ára van, hiszen majd' a háromszorosába került egynémely tesztelt terméknek.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha minket kérdeznek, minden grammja megéri a pénzét: ehhez nem kérünk kenyeret, nem akarjuk mustárba tunkolni, sőt, rá sem nézzünk a sörre, hogy leöblítsük a hosszan tomboló húsízt. Akárcsak a magyaros fűszerezésű testvérébe, ebbe sem tettek tartósítószereket és állományjavítókat – e kettőn kívül nem volt más ilyen a mezőnyben.

8. Saga Füstli pulykakolbász 649 Ft, 300 gramm (2163 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Majd' mindenki volt csóró, van, aki sajnos most is az, így ha annyit mondunk, hogy lecsókolbász, tudják mire gondolunk. Ezt az ízt legszívesebben a múltból is kitörölnénk, de sajnos nem lehet, hisz a jelent is mételyezi – úgy tűnik, ez volt a vezeklés a Tóalmási kolbászok kiváltotta sikongató habzsolás után.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állagot sem sikerült belőni: a 62 százalék pulykahús mellett vidáman röffent a sertésszalonna és a címkén vagy öt sort elfoglaló tartósítószer és állományjavító. Jobb egyben lenyelni, akkor elmarad a kellemetlen érzés, ahogy a fogsor széléről levakarjuk a nyelvünkkel azt a valamit, aztán meg találgatjuk, ugyan mi lehetett?

9. Gyula Címeres Grillkolbász 549 Ft, 300 gramm (1830 Ft/kg)

Grillkolbász Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Aki a legrosszabbat kereste, ne olvasson tovább, csak nézze meg jól a képét, hogy soha, véletlenül se vegye meg. Ez gyakorlatilag virsli, amit savanykássá tesz valami, de ezt pár másodperc után kioltja a rossz minőségű paprika keserű aromája.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A címkéből nem derül ki, hogy mennyi benne a hús, de biztos, hogy nem túl sok – a grammokat a szójafehérje adja. Ez volt az egyetlen kolbász, amelyet többen egyből a maradékos gyűjtőedénybe pakoltak. Nekik volt igazuk.

10. Spar Regnum Sajtos 399 Ft, 276 gramm (1445 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Bevallom, mielőtt megsütöttük és a tesztelők elé tettük volna, nem sok jót vártunk tőle, de a Spar által forgalmazott Regnum Sajtos grillkolbászra mindenki egyöntetűen bólintott. Nem kiemelkedő, de vállalható.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A 85 százaléknyi hús mellé sajt és szalonna is jutott: az aromák korrektek, a falat lenyelésével sem bukkan fel semmi oda nem illő. Az állag németes: homogénre darálták, így sütés után is jól vágható marad.

11. Mecom Grill 520 Ft, 350 gramm (1485 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Itt hangzott el az a mondat, hogy nem való szájon át történő fogyasztásra. Igazából másra sem, mert a zacskót felnyitva masszív nyálkaréteg fogadott minket. Ezt a sütés előtt inkább le is mostuk, ennek ellenére mintha beitta volna magát a szövetek közé. Végig megmaradt az érzés, hogy valami nagyon nincs rendjén ezzel a szlovák kolbásszal.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Paprikás és normál változat volt a csomagban. Mindkettő 34 százaléknyi sertéshúst tartalmaz a 30 százaléknyi baromfihúspép mellett. A szójafehérje nem maradhatott el, de a címkén akadnak még olyan összetevők, amiket nem szeretnénk a tányérunkon látni.

12. Tormás Grill 799 Ft, 300 gramm (2663 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Amíg nem árultuk el, hogy ez tormás, többen felkapták fejüket a meglepő édességre. Miután ezt megszokja a nyelv, kerül egy kis húsíz meg fűszeresség is. Az állaggal nincs baj, nyugodt lelkiismerettel mondjuk azt, hogy ha jobb nincs, vigyük a kasszához.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kettévágva a rózsaszín húsban rózsás foltok jelennek meg, úgy tűnik, a 84,7 százaléknyi sertéshús nem egyforma állaggal került a töltőgépbe. Ez azonban nem zavaró, a megsütött mennyiség elfogyott a tányérokról. Nagyjából az összes tesztelőnk egyetértett abban, hogy a Tormás grillkolbász tulajdonképpen fogyasztható, bár elég ijesztő dolog az, hogy a címkére nem írják rá, hogy ki és hol készítette.

13. Viola-Hús Mix 999 Ft, 400 gramm (2497 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Megosztotta az éhes tömeget, egyesek szerint ehető, soha rosszabbat, míg mások erős műfüstöt és zavaros utóízt fogalmaztak meg. A csomagolásba háromféle kolbászt tettek: csiliset, dijonit és kempinget. Egyik sem jobb a többinél, és a címke nem árulja el, valójában mennyi hús van bennük.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Győrben készült kolbászok nem igényeltek hosszú sütést, hamar körbepirultak. Az élmény szintén nem tartott sokáig, az ízek hamar eltűntek. Az egyet nem értő kóstolók sem tanakodtak sokáig – a következő fogás minden vitát leállított.

14. Landhof Käse 999 Ft, 360 gramm (3027 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Aki nem evett még jó sajtos sült kolbászt, az sürgősen pótolja – ha van valami kiemelkedő az osztrák gyorsételek között a henteskenyér, vagyis a Leberkäse mellett, akkor ez az.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A linzi gyártású sajtos grillkolbász néhány tesztelőnknek elsőre meglepő volt markáns sajtosságával, de a kezdeti sokk abszolút pozitív irányba változott. 83 sertés-, 2 százalék marhahús, amelyet kiegészít a 14 százaléknyi sajt: tökéletes állag, lágy sajtpatakok, eltalált fűszerezés – ha kerti partiban gondolkodnak, ez egy előre csomagolt lehetőség.

15. Dulano 999 Ft, 540 gramm (1850 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Lidl saját márkás terméke kellemesen fakó, tökéletesen hozza a bajoros látványt. Felbontás után sem volt nyoma nyálkának, optimistán tettük a grillrácsra. Nem kellett csalódnunk: sütve is jó illatot árasztott, késsel belevágva is figyelemre méltó volt a feszes, sűrű szerkezet. A fűszerezést eltalálták, a bors és a mustár kiérezhető, de a 90 százalékos hústartalom is korrekt.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bajoros sápadtság végig megmarad, ha kicsit jobban megsütjük, a héja természetesen megreped, így érdemes bevagdosni – vigyázat, a túl forró rácsot ez sem kedveli, játsszunk inkább vele két perccel többet, mert szebb végeredmény kerül a tányérra.

16. Wiesbauer Dunahús Sajtos 999 Ft, 300 gramm (3330 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Elsőre németnek hat a Wiesbauer felirat miatt, de aztán megakad a szem a Dunahús betűin. Kibontás közben semmi zavaró, szépen sül, igaz, hajlamos repedni, így érdemesebb kisebb hőfokot biztosítani a rács alatt.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

79 százalék hús, amihez 13,4 százalék sajt társul. Az első harapások után nőtt az optimizmusunk, de egy idő után valami furcsa, nem odavaló aroma telepedett rá a sajtra, mintha vajas-sajtos pattogatott kukoricát majszolnánk. A kolbászkák állaga viszont remek, se pörcöt, se egyéb azonosítatlan csomócskát nem találtunk benne.

17. BBQ Baromfi grillkolbász 999 Ft, 500 gramm (1980 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ahhoz képest, hogy baromfi, nem rossz. Nyoma sincs a hazai húspiacon megszokott, csirke- és pulykavirslihez kötődő műanyag íznek. A fűszerezés kifejezetten jól eltalált, helyén van minden, öröm újabb és újabb falatokat harapni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ebbe nem lehet belekötni, mondta egyik tesztelőnk, és vágott egy újabb karikát. Fűszeres mustár való hozzá, ügyesen egészíti ki a kicsivel jellegtelenebb pulyka- és csirkehúst. Az állaga teljesen homogén: még jól átsütve is szeleteket vághatunk belőle, már akinek ez fontos.

18. Landhof Bratwürstel 999 Ft, 360 gramm (2775 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az osztrákok grillkolbászát kóstolgatva új kifejezés született, a vágásélmény. Annyira jó volt felszelni, hogy körbeadtuk a kést, hogy mindenki megérezhesse a tökéletes grillkolbászállagot. El tudnak képzelni nyolc embert, aki hűzik-házik, miközben levágja a maga falatkáját?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

93 százalék sertéshúst tartalmaz, ami ugyan nem tökéletes, de több itt tesztelt kolbászhoz képest férfias. A fűszerek arányát is jól belőtték az osztrákok: a mustár hosszan érezhető, és a borssal sem spóroltak, igaz, túlzásba sem estek.

19. BBQ Sajtos Grill 599 Ft, 300 gramm (1996 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Jól összerakott húsipari termék, mégis, már az első falatnál nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudja legyőzni a Landhofot. Ízben hasonlót vártunk, mint a Dunahúsé, hiszen ezt is ők készítik az Aldi számára. Ennek ellenére nem ugyanaz a kettő: érezhetően sajtosabb, sűrűbb a BBQ, harapás után hiába keresnénk a pattogatott kukoricás mellékízt, nyoma sincs.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha csak Aldi van a közelben, és ott szeretnék letudni a vásárlást a hétvégi mulatság előtt, ezt vegyék meg. Csak arra figyeljenek, hogy ez sem szereti, ha túlsütik: egy pillanatra elfordulunk, és a csinos tigriscsíkos kolbászka helyett egy felrepedezett, feketés barna majomfarok vigyorog ránk.

20. Szarvas Sütnivaló vékonykolbász 915 Ft, 286 gramm (3199 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mit is mondhatnék? Még mindig révedő tekintettel nézünk valamerre, nem nyelünk, nem nyálazunk, nem nyitjuk ki a szánkat, próbáljuk benntartani az aromát. Nógrád községben készült, és az Auchanban kapható ez a remekmű, amely 70 százalék szarvasból, harminc százalék sertésszalonnából áll. Higgyék el, más nem kell a boldogsághoz.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A rossz hír viszont az, hogy drágább az átlagnál, igaz, nem sokkal. Vannak olyanok, akik lazán megvendégelnek ilyennel egy fél falut, de engedelmükkel magamból indulok ki: veszek egy zacskóval, és falatról falatra óvatosan megesszük a feleségemmel, majd szerelmesen nézünk a másikra, és lecsókoljuk egymás szájáról a kolbászzsírt.

21. Auchan Tüzes Mix 1045 Ft, 615 gramm (1699 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az Auchan saját termékeként kínált Tüzes Mix kifejezetten jó. Háromféle van a csomagban: paprikás-csípős, fokhagymás-borsos és marhából készült merguez grillkolbász. Mindegyik igazi húsélményt adott.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Adalékanyag itt is akad, de kimagasló a hús aránya, az összesnél 96 százalék fölötti. A merguez esetében volt, aki mellékízre panaszkodott, de talán csak a marha aromája volt neki szokatlan. A Tüzes Mix a kommersz grillkolbászok egyik legjobbja.

22. Auchan ínyenc tál 1138 Ft, 712 gramm (1598 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ebben az összes kolbász sertésből készült, háromból egy mangalicából. A húsosság itt is megvan, olyan aromák szabadulnak fel, amit sokan nem is várnak egy sült kolbásztól. Egyik tesztelőnk csak forgatta a falatot a szájában, forgatta, de nem mondott semmit. Végül kibökte: „Ez olyan nagyon húsos!”

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Igazat mondott. Optimális esetben ez lenne a normális, egy boldogabb világban a henteseink nem adnák ennél alább. Akinek van a közelben Auchan, próbálja ki. Nem csak grillen, serpenyőben sütve is finom, kiad egy jó ebédet.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Összegzés

2000 forint alatt (kilogrammra számítva) nem érdemes a grillkolbászok között keresgélni, kivétel az Aldi, a Lidl és az Auchan saját márkás habtálcás termékei, amelyek az ár-érték arányt tekintve toronymagasan teljesítettek. A többi termék ebben az árkategóriában nagyrészt kellemetlennek, érdektelennek minősült, egy részük ehetetlennek. (Fontos adalék: ha maguk töltenek, 1800 forint körül jön ki kilója. Érdemes egyszerre többet készíteni, a kolbász remekül fagyasztható.)

A legdrágább, 3000 forint körüli termékek között vásárló legyen a talpán, aki eligazodik, hiszen itt minőségben óriási a szórás. Amit nyugodt szívvel javasolhatunk, ha ennyit akarnak költeni, keressék a Tóalmási-termékeket, vagy vegyék meg a szarvasgrillkolbászt, mert a nagyipari termékek ugyanennyi pénzért tele vannak nyomva adalékanyagokkal.

Ha pedig a sajtos grillkolbász a mindenük, keressék a Landhofot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről