Matolcsy: lehet még kamatot csökkenteni

Vágólapra másolva!
Van még tér manőverezésre és a kisebb kamatcsökkentésekre Matolcsy György szerint, aki egy londoni konferencián tartott előadást. Szavaira gyengülésnek indult a forint, és eltávolodott négyhavi csúcsa közeléből.
Vágólapra másolva!
  • Matolcsy szerint van még tér a további, kisebb kamatcsökkentések előtt, így a jelenlegi 2,5 százalékos rekordalacsony kamat tovább csökkenhet.
  • Tegnap épp egy hasonló vélemény jelent meg, mivel a BNP Paribas elemzői szerint is tovább csökkenhet hazánkban az alapkamat. A francia bankház szerint 2 százalékig is "levághatja" az irányadó rátát az MNB. De nem csak a BNP Paribas, hanem számos más bankház (a Royal Bank of Scotland és a JP Morgan) is lát még teret a további kamatcsökkentések előtt.
  • A 2 százalékos alapkamatra vonatkozó várakozásokat viszont túlzónak tartja a jegybankelnök, így a fölött állhat majd meg a kamatcsökkentési ciklus.
  • A jegybank nem aggódik az áprilisi rekordalacsony inflációs adat miatt (amikor 0,1 százalékkal csökkentek az árak éves alapon, tehát defláció alakult ki hazánkban). Matolcsy szerint nincs deflációs kockázat, az áprilisi negatív infláció a kormány egyszeri rezsicsökkentéseinek tudható be. Az év hátralévő részében nem fog fennmaradni a deflációs környezet.
  • Matolcsy a magyar bankrendszerről is szót ejtett, mely szerinte magas nem-teljesítő hitelállománnyal rendelkezik, amit ki kell tisztítani - írja a Reuters. Ha a hazai bankok megszabadulnának ezektők a terhektől, akkor javulna a stabilitásuk, és hitelezési aktivitásuk is élénkülhetne.
  • Egy konszolidáció keretében érdemes lehet megfontolni egy úgynevezett rossz bank felállítását, melybe ki lehetne szervezni a rossz hiteleket. Ez felgyorsíthatná a bankok mérlegének megtisztítását.
  • Matolcsy további kamatcsökkentéseket belengető szavaira gyengülni kezdett a forint, és 304 közelébe kúszott fel az euróval szembeni árfolyama. A magyar deviza ezzel kissé eltávolodott a januári csúcsok közeléből.
Forrás: MNB, Investor.hu