Így nyert újra a Fidesz, és bukott nagyot az MSZP - EP-választás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Hat párt is kijutott az Európai Parlamentbe, a választást hatalmas fölénnyel a Fidesz nyerte, a második pedig a Jobbik lett. Az MSZP nagy vereséget szenvedett, alig tudta megelőzni a DK-t, emiatt pedig Mesterházy Attila és az MSZP elnöksége felajánlotta a lemondását. Az LMP épphogy bejutott. Soha ennyire kevesen nem voltak szavazni, a részvételi arány 28,92 százalékos. Pedig a politikusok mindent megtettek, hogy az urnákhoz csábítsák a szavazókat.Itt vannak a pártok eredményeiOrbán: Harcolni fognak minden magyarértMesterházy Attila felajánlotta lemondásátGyurcsány bárkit elvitt a Feri-taxival 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül299 bejegyzés
08:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Este hétig lehet szavazni

Este hét óráig Magyarország 10 386 szavazókörében valamivel több, mint 8 millió választópolgár szavazhat.

08:34
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

21 országban szavaznak ma

Vasárnap 21 uniós tagországban tartanak európai parlamenti választásokat, miután csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában, pénteken Írországban, pénteken és szombaton a Cseh Köztársaságban, szombaton pedig Lettországban, Máltán és Szlovákiában adhatták le szavazatukat a polgárok.

Az első részvételi adatokat közép-európai idő szerint 21 órakor, az exit poll mérések eredményeit egy órával később, az első részeredményeket pedig a tervek szerint 23 órakor teszik majd közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bármely tagországban tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

08:35
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Van, ahol már be is fejezték

A magyarországi szavazókörök nyitása előtt három órával már kinyitott a teheráni követség (Irán). Egy órával később nyílik Oroszországban Moszkvában és Szentpéterváron a külképviselet, egy időben Grúziával (Tbiliszi) és az Egyesült Arab Emirátusokkal (Abu-Dzabi). Egy órával a magyarországi szavazókörök nyitása előtt nyílik a külképviselet Finnországban (Helsinki), Észtországban (Tallinn), Lettországban (Riga), Litvániában (Vilnius), Belarusziában (Minszk), Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász), Romániában (Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda) és Moldovában (Kisinyov). A Balkánon ezzel egy időben nyit Bulgária (Szófia), Görögország (Athén), Ciprus (Nicosia), Törökország (Isztambul, Ankara), a Közel-Keleten pedig Libanon (Bejrút), Jordánia (Amman), Izrael (Tel-Aviv), Szaúd-Arábia (Rijád), Katar (Doha) és Kuvait (Kuwait), Afrikában pedig Kenya (Nairobi). 

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör Ausztráliában nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 9 órakor, itt már le is zárult a szavazás.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap 7572-en szavazhatnak.

08:42
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Még tanulni szeretne

Budapesten a VII. kerületben, a Kertész utcában egy fiatal fiú volt az első szavazó. "Azért jöttem ilyen korán, mert ma még tanulni szeretnék a vizsgáimra, de Erdélyből jönnek barátaim, és velük is szeretnék lenni"  - mondta a helyszínen lévő tudósítónknak. 

A második szavazó egy középkorú nő volt, aki a szavazás után egyenesen munkába indult. Tudósítónknak arra nem jutott ideje, hogy megkérdezze, hogy mi a foglalkozása. "Már így is késésben vagyok" - mondta a nő, majd a szavat leadása után elsietett.

08:45
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Üveges szemek

Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban pár perccel negyed hét után még üveges szemmel meredtek maguk elé a szavazatszámlálók, nyitott urnák hevertek előttük. Csak akkor csillant fel a szemük, amikor tudósítónk érkezett: talán az első szavazó? Kissé alábbhagyott a lelkesedés, amikor megtudták, hogy újságíró.

08:49
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Április 6-án ilyenkor már sor volt

Az országgyűlési választásokon ilyenkor már több szavazókörnél, például a VII. kerületben már nagy sor állt az átjelentkezők miatt. Az EP-választásokon egyelőre nyoma sincs ekkora tolongásnak.

09:00
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Tényleg ma van, vágesz

Az Erzsébet téren, egy buliból hazatartó ötfős baráti társaság nagyon meglepődött, amikor tudósítónk megkérdezte tőlük, hogy mennek-e ma szavazni. A beszélgetés nagyjából így nézett ki:

- Helló, ti mentek ma szavazni?
- Már megint mire kéne?
- Ma vannak az EP-választások.
- Ja tényleg, az ma van. Vágesz.

Ezután a fiúk megállapodtak abban, hogy először hazamennek a 12. kerületi lakásukba kipihenni magukat, és majd délután mennek el szavazni.

09:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

10 386 szavazókörben minden rendben

Az ország 3200 településének mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, komolyabb fennakadásról nem érkezett jelentés. A szavazás feltételei mindenhol biztosítottak - közölte a Nemzeti Választási Iroda. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

09:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Van, aki nem maradhat otthon

Kötelező a szavazás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban. 

09:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kik szavaznak este 11-ig?

Az olaszok. Belgiumban és Luxemburgban bezzeg már délután kettőkor lezárják az urnákat.

09:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kártya vagy könyvecske

Ne hagyja otthon a személyijét! A választási iroda felsorolja, mivel tudja igazolni a személyazonosságát:

- kártyaformátumú személyi igazolvánnyal
régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal (a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel ellátott is jó)
- kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvánnyal
- kártya formátumú gépjárművezetői engedéllyel
- lézergravírozott útlevéllel (1998 végétől adnak ki ilyet)

Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására. 

09:45
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hétkor 1 százalék alatt volt a részvételi arány

A reggel hét órai 0,96 százalékos részvételi arány óta nagyon valószínű, hogy megugrottuk az egy százalékot. 

09:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Tolna megye a leglelkesebb

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna megyében volt a legmagasabb, 1,1 százalék, ami 2098 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 0,83 százalék, ott 4576-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 0,89 százaléka, 12 009 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. 

09:57
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mindent tud a mai választásról?

Összeszedtünk 13+1 hasznos dolgot, amivel villoghat a barátai előtt.

09:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Google is EU-kampányol

Nem hiszi? Akkor nyisson meg egy Chrome böngészőt.

10:04
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Magyar, angol, német, francia

Ezeken a nyelveken ad tájékoztatást a nap legfontosabb eseményekiről a Választási Iroda, a www.valasztas.hu oldalon. Leteszteltük volna, hogy a rendkívüli eseményeket is olvashatjuk-e több nyelven, de egyelőre várni kell, hogy történjen valami.

10:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az első szavazó Molnáriban

Vuk Istvánné, az első szavazó átveszi a szavazólapot Molnáriban. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Varga György

10:20
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mit tettek a képviselőink havi nyolcezer euróért?

Összegyűjtöttük, mivel foglalkoztak a magyar EU-s képviselők az előző ciklusban.

10:30
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megváltozott a neve? Ne izguljon

Ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg (például házasságkötés miatt), és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát - írja az MTI. Az se izguljon, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét, ettől még szavazhat.

10:34
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai: Hogyan dobjam?

Bajnai Gordon pár perccel ezelőtt a Virányos Úti Általános Iskolában szavazott, a 12. kerületben. Mielőtt leadta volna a voksát, előzékenyen megkérdezte a fotósoktól, hogy hogyan dobja be a szavazatát, hogy jó képet tudjanak róla készíteni.

10:36
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Majd csak jönnek

A 12. kerületben tudósítónknak azt mondták a választási iroda munkatársai, hogy eddig nem szavaztak annyian a szavazókörben, mint azt várták volna, de bizakodva hozzátették: "Majd csak jönnek!"

10:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai a gyereknapról

Bajnai Gordon a szavazás utáni sajtótájékoztatón megemlékezett arról, hogy ma nemcsak az európai parlamenti választások napja, hanem gyermeknap is van. "Ez a választás a gyermekeinkről is szól, arról, hogy egy normális, élhető Magyarországon nőhessenek fel, ahol egyszerre lehetnek magyarok és európaiak" - mondta. A sajtótájékoztató második felében az ellenzéki politizálásról beszélt. Azt mondta, azok szavazzanak az Együtt-PM listájára, akik egy normális ellenzéket akarnak, és nem azt, hogy a Jobbik vegye át a hatalmat "Orbán elkerülhetetlenül összeomló rendszerétől".

10:45
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Simonka György is gyerekekkel reklámozza az EU-t

A fideszes politikus a Facebook-oldalára töltötte fel ezt a képet:

10:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sorban állni biztos nem kell

Tudósítónk Budapesten járva a legtöbb helyen üres szavazóköröket lát, sor sehol nincs.

10:53
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Illik válaszolni

"Engem úgy tanítottak, hogy ha kérdezik a véleményemet, akkor illik válaszolni" - mondta tudósítónknak egy idős férfi a Szilágyi Erzsébet fasoron. A férfi már reggel fél hétkor leadta a szavazatát. Úgy gondolja, hogy bár Magyarország ezeréves történelemmel rendelkezik, ez idő alatt nagyon kevésszer kérdezték meg a magyarok véleményét bármiről is - ezért kell ma választani.

10:57
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Esőben is jól fog esni Horváth Csabának

Az MSZP-s Horváth Csaba egy órával ezelőtt posztolta ezt a Facebook-oldalára. Budapesten ekkor már verőfényes napsütés volt.

11:08
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben Pekingben

Mohr Lili dobja be édesapja, Mohr Richárd szavazólapját a pekingi külképviseleti szavazókörben. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Trebitsch Péter

11:10
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok egy kávé után indulnak szavazni

Vona Gábor Facebook-oldaláról:

11:13
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Így voksolt Bajnai

11:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Elrontotta a szavazatát?

Nincs gond. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy elrontotta a szavazólap kitöltését, a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. Azért másodszorra figyeljen jobban, mert csak egyszer van lehetősége új szavazólapot kérni. 

11:38
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Már öt százalék fölött járunk

Megvannak a kilenc órás részvételi adatok: a szavazásra jogosultak 5,25 százaléka adta le a szavazatát. A 2004-es EP-választáson reggel 9 óráig a választásra jogosultak 5,45 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 6,03 százaléka.

11:39
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Heves megye vezet

A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 5,85 százalék, ami 14 594 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 4,15 százalék, ebben a megyében 18 717-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 5,18 százaléka, 70 008 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

    

11:50
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

61 százalékos részvétel

De csak tudósítónk nem reprezentatív felmérése szerint. A belvárosban összesen ötven járókelőt kérdezett meg arról, hogy elmennek-e szavazni. Közülük 19-en mondták, hogy nem mennek el, 31-en pedig azt, hogy már voltak, vagy terveznek menni. Tudósítónk hozzátette, hogy Budapesten egyébként is magasabb szokott lenni a részvételi arány.

11:53
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Magányosan a Veres Pálné Gimnáziumban

Egyedül üldögélnek a választási bizottság tagjai az 5. kerületi Veres Pálné Gimnáziumban. Abban reménykednek, hogy nap közben többen fognak érkezni. Reggel hat óta eddig 77-en szavaztak a gimnáziumban.

11:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pelczné Miskolcon szavazott

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője leadja szavazatát. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Vajda János

12:00
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Leesett a székről egy delegált

Püspökladányban 6.45-kor lett rosszul a választási bizottság egyik tagja, értesítették a menőket. A szavazni kívánókat tájékoztatták, hogy "rendkívüli esemény van", és a beteg elszállítása után fog folytatódni a szavazás. 

12:07
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Wintermantel ma tarzanozik

15 perce osztotta meg a Facebookon Újpest fideszes polgármestere:

12:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Eltörte a lábát egy 86 éves nő

Úgy történ, hogy Pécsett, a szavazóhelyiségből távozva elszédült és elesett. A nőt a kiérkező mentők ellátták, majd elvitték. A szavazást huszonöt percre fel kellett függeszteni.

12:16
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Emlékkártya az első szavazóknak, alaptörvénnyel

Azok a fiatalok kapnak ajándékot, akik az áprilisi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá. A bankkártya méretű plasztiklapot a szavazás napján vehetik át a szavazóhelyiségben. 13 806 kártyát gyártottak.

A kék kártya egyik oldalán az "Emlékül az első választóknak 2014" felirat szerepel a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet Magyarország Alaptörvényéből: "Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (...) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez."

12:24
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szavazás helyett Gogol

Tudósítónk a Károly-kertben találkozott egy lánnyal, aki egy padon ült, és a Holt lelkeket olvasta Gogoltól. "Nem akarom ezt a szép napot politikával elrontani" - mondta, amikor tudósítónk megkérdezte tőle, hogy elmegy-e szavazni. A parkban olvasás csak a reggeli program, a lány tíz perc múlva visszamegy a lakásba, és a vizsgáira fog tanulni.

12:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Április 6-án már csaknem kétszer többen szavaztak ilyenkor

Az április 6-i országgyűlési választásokon reggel kilenc órakor már 9,5 százalékos volt a részvételi arány.

A 2014-es országgyűlési választáson megjelentek száma és aránya. A napközbeni jelentések adatai. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

12:35
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem tetszik a brit turistáknak az UKIP

Tudósítónk egy fiatal brit párral találkozott a Bartók Béla úton. Tegnap érkeztek Magyarországra, előtte otthon szavaztak (a Munkáspártra). Azt mondták, nagyon sajnálják, hogy az exit pollok szerint Nagy-Britanniában az euroszkeptikus UKIP kapta a legtöbb voksot. "Tudjuk, hogy Magyarországon ma szavaznak, sok sikert kívánunk hozzá! Reméljük, hogy jó döntést hoznak a magyarok!" - mondták, majd elindultak a Gellért-hegyre. 

12:37
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

"Elindult a Feri-taxi"

Vajon ezzel a járgánnyal tart az EP-választásra Gyurcsány Ferenc?

12:40
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Tilos a szelfi a szavazófülkében

A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint nem szabad kivinni a szavazólapot a szavazóhelyiségből, és fényképet sem szabad készíteni róla. Az NVB már az országgyűlési választás előtt is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza. Ennek ellenére az országgyűlési választáson 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

12:51
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Rogán a gyerekeivel szavazott

12:53
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona is vitte a családját

13:05
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok így várták az eredményt

13:06
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Rekordalacsony részvétel Szlovákiában

A szombaton lezajlott szlovákiai EP-választáson az első becslések szerint Robert Fico kormánypártja szerezte meg a legtöbb szavazatot. A becslések szerint a választási részvétel a várakozásoknak megfelelően ismét rekordalacsony volt, 15 százalék körül alakult. 

13:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány bárkit elvisz

Megfejtettük a Feri-taxi titkát: Gyurcsány a Pozsonyi út 5. számnál parkol, és bárit elvisz szavazni a taxijával, aki felül mellé. "Vasárnap Újlipótvárosban kampányolok. Nem titok, hogy innen várjuk a legtöbb DK-s szavazatot" - mondta Gyurcsány az Origónak. Aki nem akar lemaradni, siessen, mert Gyurcsány csak délig taxizik.

Feri-taxi, Pozsonyi út 5. További képekért kattintson! Forrás: Dull Szabolcs - Origo

13:20
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Összekapott Bajnai és Gyurcsány a Jászai Mari téren

A nagy találkozás. További képekért kattintson! Forrás: Dull Szabolcs - Origo

Gyurcsány egy időre felfüggesztette a taxizást, és átment a Jászai Mari térre, ahol éppen Bajnai Gordon kampányolt. A két volt miniszterelnök össze is találkozott a McDonald's mellett, és viccesen egymásnak estek: próbálták meggyőzni egymást, hogy a másik pártjára szavazzanak. "Hetes lista, hetes lista" - hajtogatta Bajnai, mire Gyurcsány "Nyolcas lista, nyolcas lista" kántálásával felelt.

13:37
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb képek a szavazó politikusokról

Jávor Benedek, az Együtt-PM és a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Molnár Csaba, a DK alelnöke felesége, Szűcs Kinga társaságában. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Bruzák Noémi

13:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig rekordalacsony a részvételi arány

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 11,53 százaléka adta le szavazatát. Ez az arány 2004-ben 13,75 százalék, 2009-ben pedig 13,77 százalék volt, az idei országgyűlési választásokon pedig már 23 százalék fölött jártunk ekkor.

A fővárosban a szavazók 13,83 százaléka, 187 058 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig. A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 12,4 százalék, ami 30 943 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 8,76 százalék, ott 39 483-an voksoltak.

13:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem engedték be a DK-s delegáltakat

A III. kerületi polgármesteri hivatalban nem engedtek be DK-s delegáltakat a szavazatszámláló bizottságba, mert "elkallódtak" az igazoló papírjaik - írja a Demokratikus Koalíció egy közleményében, Hozzáteszik, hogy "a hivatal vezetése a DK helyi képviselőjének követelése ellenére minderről még jegyzőkönyvet sem hajlandó fölvenni". A DK szerint nem ez az első alkalom, hogy a Fidesz ilyen módon választási csalást követ el.

13:52
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az urnába dobta a személyijét

A Fejér megyei Beloianniszon egy választó véletlenül az urnába dobta a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. A bizottság elnöke tájékoztatta a választópolgárt, hogy az urnát nem lehet felnyitni, az urnanyitás után fogja visszakapni az iratait.

13:55
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Csak oroszok felügyelik a választást

Mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát a magyar EP-választásra, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről. 

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, és felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre. 

Nagyobb volt a nemzetközi érdeklődés az országgyűlési választások iránt:  akkor 167 megfigyelő akkreditáltatta magát.

13:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Semjén megfejtette az EP-szavazás lényegét

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes és felesége leadja szavazatát a budapesti a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Beliczay László

Semjén Zsolt szerint minél magasabb a részvétel az EP-választáson, annál inkább hitet tesz a magyar nemzet amellett, hogy nem közömbös számára, mi történik Európában. Ezt a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök mondta az után, hogy délelőtt felesége és édesanyja társaságában leadta a voksát a főváros II. kerületében.

14:07
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem kedvez a gyermeknap

"Nem kedvez a kisgyerekes szülőknek, hogy ma van a szavazás" - mondta egy fiatal apuka a Városligetben. "A gyerek már van olyan idős, hogy tudja, hogy ma ő az úr, de azt még nem könnyű megértetni vele, hogy mi meg szavazni is szeretnénk." A család azt hitte, megint sorok kígyóznak a szavazóhelyiségekben, mint április 6-án, de miután tudósítónk elmondta nekik, hogy egyáltalán nem ez a helyzet, megígérték, hogy amint hazaérnek Csepelre, az első úti céljuk a szavazókör lesz.

Gyermeknap a Városligetben. További képekért kattintson! Forrás: Sarkadi Zsolt - Origo

14:09
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ellepték az Izabella utcát a fideszes lufik

Fideszes lufik az Izabella utcánál. További képekért kattintson! Forrás: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

14:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Miért szavazzunk? Vágó Gábor megmondja

14:23
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor a Blikk-kel kampányol

Elsőre kicsit megtévesztő lehet, de az MSZP-s Szanyi Tibor valószínűleg nem azt kéri, hogy VV Aurélióra szavazzunk.

14:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hol vannak a kányiak?

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kány község 54 választásra jogosult lakója közül 11 óráig még senki nem szavazott - derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból. Perecsén, Pamlényban, Teresztenyén és Monajon is nagyon kevesen szavaztak, mindössze egy, kettő, négy, illetve öt ember járult az urnához öt óra alatt.

Ugyanakkor a 21 debrétei választásra jogosult közül már heten szavaztak, ezért ott a részvételi arány már 33,33 százalékos volt.

14:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pezsgőt bontanak Dunaharasztiban

Dunaharasztiban néma csend, tök egyedül voltam, és a fülkéből hallottam, hogy "pezsgőbontás, végre el tudtuk kezdeni a második oszlopot", akármit is jelentsen ez - számolt be kollégánk a vasárnapi élményeiről. 

14:38
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán is voksolt

A képet a Facebookon tették közzé, de ezúttal az MTI is lefotózhatta a miniszterelnököt.

Orbán Viktor felesége társaságában leadja szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

14:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Tudatos távolmaradás

"Csak a barátnőm szavaz, én tudatos távolmaradó vagyok" - mondta tudósítónknak egy harminc év körüli férfi a Felső erdősor utcai általános iskolánál. "Úgy érzem, ezzel tudom a legjobban megüzenni azt, hogy nem értek egyet azzal a szisztémával, amely alapján választják az EP-képviselőket, és nem tetszik az a politikai tér, amelyben az Európai Parlament működik" - mondta. A férfi próbálta lebeszélni a barátnőjét is a voksolásról, de a lány azt mondta: "Számomra túl fontos a Fidesz ahhoz, hogy ne szavazzak".

15:01
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Lövölde téren áll szemben a Fidesz és az MSZP

Egymással szemben állították fel a standokat, de tudósítónknak azt mondták, nincs feszültség a két párt aktivistái között: még ásványvizet is adnak egymásnak. Mindkét párt azért települt ki, hogy az emberek lássák őket, és feltehessék nekik a felmerülő kérdéseket. Az érdeklődők szóróanyagot és fideszes tollat is kaphatnak.

A Fidesz és az MSZP aktivistái a Lövölde téren. További képekért kattintson! Forrás: Sarkadi Zsolt - Origo

15:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Mesterházy család választási szelfizett

15:16
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

13 százalékkal döntött negatív rekordot Szlovákia

Az Új szó nem hivatalos eredményekre hivatkozva azt írja, hogy Szlovákiában rekordalacsony, 13 százalékos részvételi arány mellett nyert a Smer, Robert Fico pártja. A választók mindössze 25 százaléka szavazott a pártra, ennél alacsonyabb még sosem volt a támogatottságuk. A magyar pártok, az MKP és a Híd is bejutott az EP-be.

15:25
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szavaznak a börtönökben is

Egy fogvatartott leadja szavazatát a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sándorházai objektumában. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Illyés Tibor

15:35
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem az Internacionálé, hanem az EU!

Tudósítónk egy idős házaspárt kérdezett meg a Városligetben, hogy elmennek-e szavazni. A férfi büszkén mondta, hogy már mindketten szavaztak: 
- Mégiscsak fontos, hogy ki képviseli Magyarországot az Internacionáléban.
- Nem Internacionálé, hanem az EU az, te hülye! - javította ki a felesége.
- Mindegy, akkor is fontos.

15:43
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Alig 16 százalékon állunk

13 óráig a szavazásra jogosultak 15,9 százaléka adta le szavazatát.  A 2004-es EP-választáson 13 óráig a választásra jogosultak 19,90 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 19,40 százaléka.

 

15:43
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pest megye vezet

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 16,56 százalék, ami 162 262 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 12,28 százalék, ebben a megyében 55 354-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 21,11 százaléka, 285 436 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.

15:49
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány is az urnáknál

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatát Budapesten az Áldás Utcai Általános Iskolában. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Bruzák Noémi

15:54
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbánnak elég a középmezőny

"Nem szeretném, hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél" - mondta a kormányfő.

"Mi kampányoltunk, amit tudtunk, megtettünk, mindenkihez eljutottunk, mindenkivel beszéltünk" - tette hozzá, majd megjegyezte: a magyar egyébként is olyanfajta, hogy szereti az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat - így van ez az adóbevallásnál és a hivatalos ügyek intézésénél is -, ezért bízik abban, hogy délután még lesz egy újabb jelentős részvételi hullám. 

16:05
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány kutya nélkül ment szavazni

16:13
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett is beállt aktivistának

Lobbisták és ügynökök helyett valódi képviseletet! címmel délután kettőkor tart sajtótájékoztatót az LMP a Nyugati téren. Amíg Csiba Katalinra, az LMP EP-képviselőjelöltjére várnak, Szél Bernadett a gyerekekkel foglalkozik, és az aktivistáknak segít: a járókelőket buzdítja arra, hogy menjenek el szavazni.

Szél Bernadett a Nyugati téren. További képekért kattintson! Forrás: Sarkadi Zsolt - Origo


16:16
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gandalf és az Együtt-PM

16:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor pacsizik

16:38
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

LMP-s szavazók később aktivizálják magukat

Szél Bernadett és Csiba Katalin a Nyugati térnél rendezett sajtótájékoztatón elmondták, hogy az LMP számára az a cél, hogy körülbelül 270 ezer szavazójuk az urnákhoz járuljon, és tudatos döntést hozzon. "25-30 százalékos részvételi arányra számítottunk. Az LMP szavazók általában későbben mennek szavazni, ezért még arra számítunk, hogy a délután folyamán még megugrik a részvételi arány" - mondta Szél Bernadett, de hozzátette, hogy a gyönyörű idő és a gyermeknap sem tesz feltétlenül jót a szavazásnak. Csiba Katalin szerint egy mandátumot mindenképp meg akarnak szerezni, az a kérdés, hogy a második, vagyis Csiba mandátumához lesz-e elég szavazatuk. "Egy mandátummal is nagyon sok mindenre lesz rálátásunk, de ha két mandátumunk lesz, akkor igazán nagy dolgokat is el tudnánk érni" - mondta.

16:40
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Most sajnálhatja, ha nem első szavazó

Mert nem kapott ilyen kártyát ajándékba.

Az első választóknak készült emlékkártyák. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Sóki Tamás

16:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ma törülközőnap is van

17:10
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vajon melyik könyvvel szelfizik Bajnai?

17:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak nem tetszik az alacsony részvétel

A Jobbik szerint probléma, hogy a 13 órás adatok szerint csak a választópolgárok 15,9 százaléka ment el szavazni az európai parlamenti (EP-) választáson, ezért voksolásra biztatják szimpatizánsaikat.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: az adatok jócskán elmaradnak a 2009-esektől, álláspontja szerint a "Fidesz gyűlölködéstől sem mentes mocskolódó kampánya" távol tartja a választókat. Megjegyezte: a választásnak a mandátumarányokon túl belpolitikai aspektusa is van, a második legtöbb szavazatot kapó párt lehet 2018-ban a váltópárt.

17:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU nélkül halott ez az ország

Szűk 30 százalék, 900 főből 280-an szavaztak három óráig az egyik apró, herminamezei szavazókörben - tájékoztatta az Origót a bizottság elnöke. Az EU nélkül halott ez az ország - indokolta egy, a szavazókör felé igyekvő fiatal lány, hogy miért tartja fontosnak a szavazást. A vele tartó idősebb nő már szavazott. Szerinte azért fontos, "hogy ne haljunk éhen".

17:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgóurnás szavazás Budapesten

Fentor Lajosné dobja bele szavazólapját a mozgóurnába a XI. kerületi, Rupphegyi úti idősek otthonában. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Kallos Bea

17:19
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A börtönökben már vége a szavazásnak

Rendben megtartották a szavazást a börtönökben, a mintegy 18 200 fogvatartottból 5330-an voltak jogosultak a voksolásra, 803-an szavaztak, közülük öten külföldi állampolgárok - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A fogvatartottak a fogva tartás helyén, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban, a választási eljárásra vonatkozó jogszabályok szerint, mozgóurnával szavaztak. A BVOP tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot, hogy a vasárnapra beosztott dolgozók is gyakorolhassák a választójogukat.

17:22
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Varsóban tele vannak a szavazófülkék

17:30
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Boldogság van a zuglói szavazókörben

Legfeljebb hat ember állt sorban vasárnap, mondták az átjelentkezok számára kijelölt zuglói szavazókör szavazóbizottságának munkatársai. Április 6-án itt az utcára lógott a szavazók sora. "Olyan boldogok, amikor bejönnek, és látják, hogy nem kell sorban állni" - mondta az elnök. Itt a 2400 fobol 1200-an voksoltak eddig. "Szavazni jöjjön a bánat" - az egyik helyi takarítónô nem lelkes. Hol vannak az ígért munkahelyek? Mutasson egyet! - vont felelôsségre. "Minek ez az egész? "

17:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Máltán dübörög a szavazás

A kormányon lévő Munkáspárt (PL) vezetett vasárnap délután nem hivatalos becslések szerint az európai parlamenti választásokon Máltán, 75 százalékos részvételi arány mellett. A pártok által közölt becsült adatok szerint Josef Muscat miniszterelnök pártjának szavazataránya 53 százalék körül volt. A legnagyobb ellenzéki pártra, a konzervatív Nacionalista Pártra (PN) negyven százalék adta a voksát.

Az Európai Unió legkevesebb lakosú államában mintegy 330 ezer a választásra jogosultak száma. A részvételi arány 75 százalék körül alakult a délutáni órákra, megközelítőleg megegyezett a 2009-es részvételi aránnyal.

17:44
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona Gábor választási szóvicce

A Jobbik listája a szavazólap ötödik helyén szerepel. Vona Gábor ezt ezzel a képpel érzékelteti a választópolgároknak:

17:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

19,53 százalék a délutáni részvételi arány

A Nemzeti Választasi Iroda közlése szerint a délután három órás részvételi arány 19,53 százalék. Egy órakor még csak 15,9 százalék volt a részvételi arány. A 2004-es EP-választáson 15 óráig a választásra jogosultak 25,50 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 24,09 százaléka.

Összehasonlításképpen: Máltán már a választópolgárok 75 százaléka szavazott.

17:54
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szabolcs megyében szavaznak a legkevesebben

Délután három óráig a legtöbben Budapesten mentek el szavazni, a részvételi arány a fővárosban 26,05 százalék. A legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mentek el szavazni, ott mindössze 15,58 százalék a részvételi arány.

17:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pataki József, nyíregyházi szavazó a kifüggesztést kémleli

Pataki József egy szavazólapmintát néz a nyíregyházi Huszárvár Szociokulturális Szolgáltató Központban. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Balázs Attila

18:03
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A 13. kerületben sor nincs, csak felhőszakadás

Ha már kifejlődtünk abból a kurva állati sorból, az embernek kutya kötelessége, hogy tegyen valamit - indokolta egy idős nő, hogy miért szavazott. Őt annál a XIII. kerületi szavazókörnél kérdeztük, ahol áprilisban több százan voltak kénytelenek várakozni, olyan sok volt az átjelentkező. Most sor sincs, pedig folyamatosan érkeznek az emberek, a helyi választási bizottság szerint nem is volt korábban se. A zivatar viszont odaért, és szakad az eső.

18:18
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Iborfián szinte mindenki szavazott

A délután háromórás adatok szerint az ország települései közül Iborfián szavaztak eddig arányosan a legtöbben. 11 választópolgárból tízen szavaztak. Ez 90 százalékos részvételi arányt jelent.

18:21
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik szomorkodhat

A legkevesebben arányosan a Zala megyei Kerecsenyen mentek el szavazni. A 187 szavazásra jogosultból mindössze 10-en szavaztak, ez 5,35 százalékos részvételi arányt jelent.

Kerecseny volt az a település, ahol az áprilisi választáson a legtöbben szavaztak a Jobbikra. A párt a szavaztok kétharmadát, éppen 66 százalékot szerzett a településen.

18:26
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Inkább a biciklizés, mint a szavazás

Két fiatal nő az Árpád-híd szigeti lehajtójának tövében várja, hogy elálljon a zápor. Nem szavaztak, és nem is áll szándékukban. "Ez a része annyira nem érdekel" - magyarázták. Biciklizni indultak a Margitszigetre, mire befejeztük a társalgást, el is állt az eső, és mindenki indult tovább.

18:28
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Áder János így szavazott...,

Áder János köztársasági elnök kilép a szavazófülkéből a brüsszeli magyar nagykövetség külképviseleti szavazókörében. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Kovács Tamás

18:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

..., a femenes lányok pedig így

A Femen nőjogi szervezet félmeztelen, nővérfityulás aktivistái az észak-franciaországi Henin-Beaumont egyik választóhelyiségéhez vonulnak. További képekért kattintson! Forrás: MTI/AP/Jacques Brinon

18:39
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szavazz, különben Erdősből nem lesz képviselő

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő aggódik az alacsony részvételi arány miatt. "Félő, hogy ebben az esetben nem lesz elég szavazatunk, hogy a Fidesz listáján 8. helyen szereplő Erdős Norbert, a mi jelöltünk, bejusson az Európai Parlamentbe" - posztolta a Facebookra. Ezért arra kér mindenkit, hogy menjen el szavazni.

18:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajnában sem szavaznak a magyarok

Alacsony részvétel jellemzi Kárpátalja magyarlakta településein az előrehozott ukrán elnökválasztás vasárnapi első fordulóját. A helyi 14 órai adatok szerint Kárpátalján, ahol az országos átlagnál jóval alacsonyabb a választói aktivitás, a szavazásra jogosultak valamivel több mint 28 százaléka adta le voksát az államfőválasztáson, miközben a magyar többségű Beregszászi járásban a részvétel nem érte el a 19 százalékot sem, és a részben magyar lakosságú Nagyszőlősi járásban is 24 százaléknál kevesebben szavaztak.

18:51
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pelczné udvarhölgyekkel mulat

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz EP-listavezetője gyereknapozással tölti az idejét. Reggel már szavazott, napközben pedig többször is felhívta rá a figyelmet, hogy mindenki menjen el szavazni. Most viszont már lovagol és udvarhölgyekkel pózol.

18:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány optimista, akár a sör

19:04
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Reggel szavazás, aztán Margitsziget a gyerekekkel

Tudósítónk a Margitszigeten eredt a szavazók nyomába. Két lány korábban azt mondta, nem érdekli őket az EP-választás, most azonban egy fiatal nővel beszéltünk, aki reggel már voksolt, aztán kijött a gyerekeivel a Duna-partra. Azt mondta, neki fontos, hogy beleszólhasson a dolgok alakulásába.

19:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Elesett egy idős férfi a gyulai szavazókörben

Elesett egy idős férfi az egyik gyulai szavazókörben vasárnap, a mentők kórházba vitték, ahonnan ellátás után elengedték. A férfi az Implom József Általános Iskola aulájában, egy lépcsőn esett el, a szavazóhelyiségen kívül. A férfit a mentők a gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházba vitték. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Kövesdi József, a kórház megbízott főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a férfi sérülése nem volt súlyos, a szükséges szakorvosi ellátást követően hazaengedték. A Valasztas.hu oldalon azt írták, hogy a férfinak valószínűleg eltört a karja.

19:13
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sehol sincs sorban állás

Sehol sincs sorban állás azokban a szavazókörökben, ahová korábban sok választópolgár jelentkezett át más településről, így várhatóan az összes szavazókör be tud zárni este 7 órakor az európai parlamenti (EP-) választáson - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap délután az MTI-nek.

Áprilisban a IX., XI., XIII. és a XIV. kerületben az átjelentkezéssel voksolók számára kijelölt szavazókörökben csak hosszadalmas várakozás után lehetett szavazni, és nem is tudták valamennyi szavazókört bezárni este 7 órakor. A legkésőbb, este háromnegyed 9-kor a XIII. kerületi szavazókör zárt be.

19:38
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kórházba vittek egy szavazatszámlálót

Kórházba vitték a szavazatszámláló bizottság elnökét a Nógrád megyei Nagykeresztúrról; az európai parlamenti (EP-) választást nem kellett felfüggeszteni - tájékoztatta a megyei területi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t. A bizottság elnökét egy családtagja vitte kórházba. Mivel a bizottságban heten dolgoztak, nem kellett póttagot behívni - tette hozzá.

Nógrád megyében vasárnap a szomszéd községben, Márkházán is rosszul lett délelőtt a szavazatszámláló bizottság elnöke, őt mentő vitte kórházba. A szavazást Márkházán sem kellett felfüggeszteni, ott póttagot vontak be a munkába. Mindkét település Lucfalvához tartozik, Lucfalván működik a helyi választási iroda székhelye.

19:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

24,06 százalék a részvételi arány

17 óráig a szavazásra jogosultak 24,06 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 31,41 százaléka, 424.686 választópolgár adta le szavazatát, a megyék közül a részvételi arány Vas megyében volt a legmagasabb, 25,46 százalék, ami 53.551 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 19,91 százalék, ebben a megyében 86.772-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 30,25 százaléka.

19:46
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sör, buli, Együtt-eredményváró

Ez alapján a kép alapján hatalmas buli lesz az Együtt-PM esti eredményváróján:

19:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint ketyeg az óra

19:50
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Heltai autóstoppal is elmenne Brüsszelbe

Leégett a nyaka, és meg is ázott az LMP EP-lista 3. helyén álló Heltai László, aki az Oktogonon győzködi az arra járókat. Mellette korábban fideszes és Együtt-PM-es stand is állt, de a zivatar elüldözte az aktivistákat. Heltai kitartott. Azt mondja, ha nem jut be az EP-be, autóstoppal megy Brüsszelbe.

20:08
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ausztriában a konzervatívok nyertek

Ausztriában ismét a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot a szavazatszámlálás részeredményei alapján végzett becslések szerint. A SORA közvélemény-kutató intézet és az osztrák közszolgálati televízió (ORF) által készített becslés szerint az ÖVP-re a választáson részt vevők 27,1 százaléka szavazott. A második helyen - akárcsak 2009-ben - az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a becslés szerint, 23,8 százalékkal.

20:09
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai dominóval hajrázik

20:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egy óra, egy szavazat, egy esély!

Egy óra, egy szavazat, egy esély! - posztolta a Facebookra Vona Gábor. Ha 19 óráig szavazol a Jobbikra, akkor a TE voksoddal az esély, hogy váltópárttá válhatunk, valósággá válhat - folytatta.

20:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona Gábor a Reutersben

Európa szavaz a "szupervasárnapon", középpontban a szélsőjobboldallal - ez a címe a Reuters EP-választásról szóló cikkének, amely Vona Gáborról és családjáról készült képpel kezdődik. Az előrejelzések szerint a parlamenti helyek legalább negyedét EU-kritikus pártok szerezhetik meg - írja a Reuters. A cikk galériájában szerepel egy olyan kép is, amelyen Vona Gábor szavazatát a fia dobja be az urnába.

20:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ne legyetek nemtörődömlustik!

"Ne legyetek nemtörődömlustik, menjetek szavazni ti is! Minden szavazat számít, nekem elhihetitek" - posztolta a szocialista Kunhalmi Ágnes, aki áprilisban csak pár szavazattal bukta el a XVIII. kerületi képviselőválasztást.

20:23
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szerdán még urnát bontanak

Várhatóan szerda délután egy órára megérkezik az utolsó, ausztráliai külképviseleti urna is a Nemzeti Választási Irodába, ezt követően számlálja meg az NVI a külképviseleteken leadott szavazatokat - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. A külképviseleteken 7,5 ezren akartak szavazni.

Az NVB várhatóan még szerdán meg is állapítja a külképviseleti szavazás eredményét, amely ellen jogorvoslattal lehet élni. A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB - a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazásról készített jegyzőkönyv alapján - a választás végeredményét.

20:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Volt, aki meglepődött külföldön

Fennakadás nélkül folyik a választás, mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Beszámolt arról, hogy egyelőre különös esemény nem történt, mindössze néhány rosszullétről érkezett jelentés, és néhány helyen volt áramszünet a vihar miatt. Több külképviseleten már befejeződött a szavazás, nagyobb problémáról nem érkezett jelentés. A pozsonyi külképviseleten áramszünet van, de mivel elég világos van még ahhoz, hogy villanyfény nélkül is folytassák a szavazást, nem volt szükség különleges intézkedésre. 

Tájékoztatása szerint néhány bejelentés érkezett az NVI-hez, hogy a választópolgárok duplán jelentkeztek be, azaz kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe és valamely uniós tagállam névjegyzékébe is felvetették magukat, hogy az ottani listára szavazzanak. Amikor az NVI értesítést kapott a társszervektől, hogy a választópolgár kérte felvételét az ottani névjegyzékbe, törölte a választót a magyar névjegyzékből. 
Több választópolgár azonban mégis a külképviseleten kívánt voksolni, ezekről érkezett jelzés az NVI-hez.

20:31
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ebben a Jobbik a rekorder

A külképviseleti voksolást a választáson listát állító pártok megfigyelői is nyomon követhetik, a Jobbik 45, a Fidesz-KDNP 26, az MSZP két, az Együtt-PM egy külképviseleti megfigyelőt jelentett be. 

20:42
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Látszott a fotón, kire szavaz a hölgy

Az MTI kiadott egy olyan fotót, amelyen látszódik, hogyan szavaz egy választó Felsősimán. A képen éppen a Fidesz-KDNP mellett volt a hölgy tolla. A 444.hu ezt jól kiszúrta, az MSZP pedig közleményben követelte a fotó visszavonását az MTI-től. Mire idáig eljutott a történet, az MTI már vissza is vonta a képet. 

20:49
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnaiék az utolsó pillanatban is mozgósítanak

Már csak néhány perc van hátra, Bajnaiék a végsőkig mozgósítanak:

20:54
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Leomlott a vakolat Óbudán

Leomlott a vakolat egy III. kerületi általános iskolában lévő szavazókörben. A békásmegyeri katasztrófavédelmi őrs vonult ki a helyszínre. A sérült vakolatot eltávolították, majd lezárták a tantermet. Ezután az iskola egy másik tantermében folytatták a szavazást.

20:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A görögöknél a szélsőbaloldal ünnepelhet

A gazdasági válság első áldozata, Görögország a szélsőbaloldali Sziriza pártot hozta ki győztesnek. Az exit poll adatok szerint 26-30 százalékot kapott az Alekszisz Ciprasz vezette párt, amely azzal kampányolt, hogy az országnak megítélt mentőcsomag nem volt elég nagyvonalú. Alekszisz Ciprasz korábban arról beszélt, hogy a május 25-i szavazáson az emberek voksa meg fogja változtatni az országot, és szerinte az EP-választás alkalmával a nép valójában a megszorítási programról nyilvánít majd véleményt. 

21:00
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Piros helyett citromsárga

Megnyitották az újságírók előtt az MSZP székházat a Jókai utcában. Tudósítónk szerint meglepő módon piros helyett citromsárga karszalagokat adnak a sajtó munkatársainak. Kollégánk egyelőre egyetlen politikust sem látott, és Mesterházy Attila pártelnök autója sem parkol még az épület előtt.

21:03
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Németországban konzervatív győzelem születhetett

Németországban konzervatív győzelmet jeleznek a választás után megjelent első nem hivatalos becslések. Az előrejelzések alapján az EP történetében először egy német euroszkeptikus párt és egy neonáciként számon tartott német párt is bejut az Európai Parlamentbe.

21:05
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az ungvári konzulátuson 98 százalékos volt a részvétel

Rendben zajlott a szavazás a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken. Kora estig a regisztrált 887 szavazó közül 711-en adták le voksukat a brüsszeli magyar nagykövetségen a nyugodt légkörben, minden zavaró esemény nélkül lezajlott EP-választásokon. Ez mintegy 80 százalékos részvételi arányt jelent a regisztráltak számához képest. Hasonlóan alakultak az arányok Hágában is, ahol 194-en regisztráltak előzetesen. Mindössze néhány olyan szavazó akadt, akinek nem találták a nevét a szavazói névjegyzéken, az ilyen eseteket külön jegyzőkönyvben rögzítették.

A brüsszeli magyar nagykövetségen szavazott Áder János és felesége, Herczegh Anita is, miután a köztársasági elnök az előző nap hivatalos látogatást tett Belgiumban és Luxemburgban.

Magyarország belgrádi nagykövetségén 17 óráig a 30 regisztrált szavazó közül huszonheten adták le voksaikat. A szabadkai főkonzulátuson is igen magas volt a részvétel, a külképviseleti névjegyzékbe felvett 206 személy közül 170 adta le szavazatát 17 óráig. Itt egyébként a 19 órai zárásig akár 90 százalékos részvételre is számítanak. Az ungvári magyar főkonzulátus választási névjegyzékében szereplő 70 választópolgár közül 17 óráig 69 szavazott, ami 98 százalékos részvételt jelent.

21:07
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az MSZP kampányának

Az MSZP lezárta a választási kampányát. Köszönünk minden ránk leadott szavazatot! - posztolták a Facebookra  pár perccel este hét után.

21:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Most nem kell hosszabbítani

"Hát gyereknap volt" - indokolta kései érkezését az utolsó szavazók egyike a 13. kerületi átjelentkezésre kijelölt szavazókörnél. Ebben a szavazókörben az április 6-ai országgyűlési választásokon meg kellett hosszabbítani a szavazást, most azonban időben lezárták az urnákat. Az ide tartozó 2400 szavazóból körülbelül 1400 szavazott - jelentette a helyszínről tudósítónk.

21:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A székház tövében végezte a dolgát

Az MSZP székházának bejáratát a párt EP-jelöltjeinek arcképe díszíti. Tudósítónk szerint szerencse, hogy legalul nincs senkinek az arcképe, mert az előbb egy kiskutya járt ott, és a székház tövében végezte el a dolgát. Korábban Veres János arcképe volt ott, és pont az ilyen szituációk miatt tették feljebb.

21:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

18.30-as részvételi arány: 27,64 százalék

18.30 óráig a szavazásra jogosultak 27,64 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 36,42 százaléka, 492 528 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 18.30-kor Vas megyében volt a legmagasabb, 29,34 százalék, ami 61 710 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 22,86 százalék, ebben a megyében 99 643-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 18.30-ig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 34,90 százaléka. A végleges, nem hivatalos részvételi adatok 23 óra után lesznek elérhetőek.

21:19
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egyelőre alig vannak a Jobbik eredményváróján

A parlamenti választáshoz hasonlóan a Jobbik most is a Budapesti Kongresszusi Központban tartja az eredményváróját, bár ezúttal egy jóval kisebb teremben. A nyilvános részen egyelőre csak Novák Elődöt, Balczó Zoltánt  és Szabó Gábort lehetett látni az ismertebb politikusok közül, de ők is csak pillanatokra tűntek fel.

21:24
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szomorú orosz dalok szólhatnak az LMP-nél

A Lehet Más a Politika a budapesti AnKert nevű szórakozóhelyen tartja az eredményváró buliját. Hét órakor érkezett meg Meszerics Tamás, a párt listavezetője. Hozott magával egy gitárt, amit az eredményhirdetés után használni is fog. "Vannak már számkérések, Európa Kiadó például biztosan lesz", mondta a politikus, aki kérdésre válaszolva elárulta, hogy a Mocskos idők című számot is szívesen eljátssza. "Ha nem jutunk be, akkor szomorú orosz dalokat fogok énekelni", tette hozzá nevetve.

Az alacsony részvételről azt mondta, hogy nem kedvez nekik, akkor lehetne erről gondolkodni, ha legalább 40 százalék körül mozogna, de ennyi már szinte biztosan nem lesz. Az eredményvárón egyelőre szinte csak sajtósok vannak, illetve az EP-lista második, harmadik szereplője, valamint Schiffer András. 

21:31
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Franciaországban nőtt a részvétel

Franciaországban a választásra jogosult közel 46 millió állampolgár 35,07 százaléka járult az urnákhoz vasárnap késő délutánig az európai parlamenti (EP) választáson. Ez majdnem két százalékkal magasabb, mint öt évvel ezelőtt, amikor a választók 33,2 százaléka szavazott 5 óráig - közölte a francia belügyminisztérium.

A választás egyik tétje, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) sikerül-e az élen végeznie. Az első helyért az euroszkeptikus FN és az ellenzéki jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) között várható szoros küzdelem, mindkét pártnak sokáig 22-23 százalékos eredményt jeleztek előre a felmérések, a Marine Le Pen vezette FN az utolsó héten viszont már minden közvélemény-kutatás szerint az élen állt csaknem 25 százalékkal.

21:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz csak nyolckor kezd

Addig az újságírókat sem engedik a Millenárisra.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

21:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egy Jobbik-kormány alapjai

A Jobbik az urnazárás előtt nem sokkal egy facebookos videóval buzdított a szavazásra. A szöveg a következő: "Ma nem csak Európáról döntesz, a nemzeti oldal jövője a tét. Mert a Fidesz leváltásához le kell győznünk a korrupt baloldalt. Ne legyenek kétségeid, a szocialista szavazók ott vannak az urnánál. Szükségünk van rád. Gondolkozz hosszútávon. Rakd le a Jobbik-kormány alapjait." 

21:35
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Focit néz a Jobbik

Az ismertebb jobbikosok közül Losonczy Pál budapesti frakcióvezető és Szilágyi György parlamenti képviselő tartózkodik a párt eredményvárójának nyilvános részén. A labdarúgó Magyar Kupa döntőjét nézik, azt mondták, csak az elnökségi tagok nyilatkozhatnak a választásról. 

21:40
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A kormány hibája

Szanyi Tibor, az MSZP listavezetője nemsokára sajtótájékoztatón értékeli a részvételi adatokat. Tudósítónk az előbb összefutott vele a párt székházának folyosóján, a politikus röviden csak annyit mondott, hogy szerinte alapvetően a kormány hibája, hogy ilyen kevesen mentek el szavazni, hiszen a pártok ezúttal semmilyen állami támogatást nem kaptak a kampányra és a mozgósításra. 

21:40
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gitárzenével hangolnak az Együtt-PM buliján

Érkeznek a vendégek az Együtt-PM eredményvárójára a Rácskert nevű budapesti bárba. Tudósítónk szerint a párt csupán a helyiség egyik részét foglalja el egy színpaddal, amelyen éppen egy férfi gitározik, illetve egy nő énekel. A bár másik felén vendégek italoznak, illetve egy kivetítőn az Újpest-DVTK meccset közvetítik. Ismert politikust egyelőre nem látni.

21:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

MSZP-s arcok a falon

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

21:44
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdték a szavazatszámlálást

Az ország mind a 10 386 szavazóköre bezárt este 7 órakor, a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdtek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán leadott voksok megszámlálásához - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörök zárása után a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón az NVI elnöke ismertette a 18.30-i részvételi adatokat, amelyek szerint a választásra jogosultak 27,64 százaléka szavazott addig. Emlékeztetett: újabb megjelenési adatot már nem hoznak nyilvánosságra, csak a teljes részvételi számot közlik majd este 11 órakor, amikor nyilvánosságra hozhatják a választás eredményét.

21:49
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bulgáriában az ellenzéki konzervatívok győztek

Bulgáriában az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, az Európai Néppártot erősítő, ellenzéki Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte a vasárnap tartott EP-választást az urnazárás után kiadott előrejelzések szerint. A választás egyik meglepetésének bizonyulhat a nacionalista Ataka párt gyenge szereplése. Ez az erő a felmérések szerint csak 3,6 százaléknyi voksot kapott, ami azt jelentené, hogy kikerül az EP-ből.

21:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Örülhetnek a szlovén nyugdíjasok

A szlovén Mediana közvélemény-kutató által elvégzett exit poll szerint a baloldali pártok közül a Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja is küldhet egy képviselőt az Európai Parlamentbe. A szlovéniai EP-választást amúgy a jobbközép pártok nyerték meg a felmérés szerint. Övék lett öt a nyolc mandátumból. A baloldalnak három hely jutott a nyugdíjasok pártján kívül egy-egy az Igor Soltes egykori szlovén számvevőszéki elnök Hiszek nevű listájának, valamint a Szociáldemokratáknak. 

22:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-esek nem látják egymást

A budapesti Nagymező utcában, a Két Szerecsen nevű hely teraszán az egyik asztalnál Pető Iván üldögél valakivel, pár asztallal arrébb Kőszeg Ferenc. A két egykori SZDSZ-es politikus láthatóan észre sem veszi egymást - jelentette tudósítónk, aki éppen útban van Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció eredményváró rendezvényére. 

22:06
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A kémügy nem jött jól. Vagy mégis

A Jobbik rendezvényén az újságírókkal továbbra is egyedül Balczó Zoltánnak kell megküzdenie, akinek már elege van a Kovács Bélával kapcsolatban feltett kérdésekből. Balczó szerint Kovács Béla ügye eltántoríthatott sok olyan szavazót, akik a Fidesz és a Jobbik között vacilláltak, bár bízik abban, hogy a párt szavazói a "támadások" miatt elkötelezettebbek lettek.

22:06
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kevés pénzből készült az LMP

Sokkal kevesebb erőforrásból kellett megoldania az EP-kapmányt az LMP-nek, mint az országgyűlési választásokat, mondta Heltai László, aki harmadik a párt EP-listáján. Éppen ezért olyan akciókat próbáltak szervezni, amivel megragadhatják a média figyelmét, de ők is igyekeztek minden szimpatizánsukat valamilyen személyes üzenet formájában elérni. Heltai bizakodó, hogy el fogják érni az ötszázalékos bejutási küszöböt, pártja szerinte abban bízhat, hogy az LMP-szavazókat jobban érdekelheti az EP-választás, mint a többi párt szimpatizánsait.

22:06
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mikor lesz eredmény?

Hiába zártak be Magyarországon este hétkor a szavazóhelyek, és hiába volt nagyon alacsony a részvétel, a hivatalos, végleges eredményekre még órákat kell várnunk, ugyanis a szabályok szerint meg kell várni, amíg minden részt vevő országban befejeződik a szavazás. Hivatalos eredményeket így csak tíz óra után fogják publikálni. 

A magyar szavazatokat természetesen már számolják, és a szavazókörökből a pártok megfigyelői jelenteni fogják az eredményeket a pártközpontoknak, így nem hivatalos eredmények valószínűleg előbb is lesznek.

22:10
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesznek jöhet jól az alacsony részvétel

Leginkább a Fidesz-KDNP-nek kedvez az alacsony részvételi arány - állapították meg a vasárnapi urnazárással egy időben az MTI által megkérdezett szakértők.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az ellenzéki szavazók motiválatlanságával magyarázta az alacsonyabb részvételi adatokat, szerinte ugyanis a baloldali szavazókat az áprilisi országgyűlési választáson elszenvedett vereség, valamint a pártjaik közötti küzdelem is távol tartja a voksolástól. A Fideszt ezzel szemben a győzteshez húzás effektusa is erősítheti, vagyis az a jelenség, amelynek részeként egy-egy választás után nő a voksoláson nyertes támogatottsága - fejtette ki Lánczi, aki szerint a kormánypártok az áprilisi országgyűlési választásnál is nagyobb arányú győzelmet arathatnak.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője rámutatott, hogy az alacsonyabb részvételi arány mellett kevesebb szavazattal érhető el az ötszázalékos bejutási küszöb. A PC munkatársa szerint a baloldal pártjainak kedvezhet a magasabb budapesti részvétel, amely az előző EP-választáshoz képest kisebb mértékben esett vissza, mint az országos átlag.

22:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A megtámadott emberért

A kémkedéssel gyanúba kevert Kovács Béla napközben a Facebookon köszönte meg annak a szavazónak a támogatását, aki a következő felkiáltással ment el voksolni: 

"A Jobbikot tisztelem, kedvelem, de most, pár perc múlva Kovács Béláért szavazok. A megtámadott emberért, akinek az állítólagos bűne az unió bomlasztása."

Hálás vagyok a szeretetért és a támogatásért, zárja a bejegyzését a politikus.

22:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A DK jó híreket kapott

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció Budapesten, a Lovag utcai New Orleans nevű szórakozóhelyen várja az eredményeket. A párt egyik politikusa, Kakuk György azt mondta tudósítóinknak, hogy nagyon jó híreket kaptak a szavazókörökből, így jó a hangulat.

22:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Párhuzamos nyilatkozók a Jobbiknál

Balczó Zoltán nyilatkozik a Jobbik eredményváróján, miközben a háttérben a tévén magyar kupa döntője megy, ahol Csank János nyilatkozik a focimeccsről. Fotó: Hajdú D. András - Origo

22:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai hosszú és fáradságos kampányon van túl

Aki az Együtt-PM-re szavazott, az az új ellenzékre és az európai Magyarországra szavazott – mondta Bajnai Gordon nem sokkal az után, hogy megérkezett a párt eredményváró rendezvényére. Külön megköszönte az aktivistáiknak a segítséget, szerinte hosszú és fáradságos kampányon vannak túl. A rekordalacsony részvételi adatokat viszont csak futólag említette.

Az Origo helyszíni tudósítójának Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM képviselőjelöltje azt mondta, nem örül az alacsony részvételi aránynak. Hozzátette azonban, hogy az alacsony magyar részvételi adatok nem lógnak ki az európai tendenciából.

Bajnai Gordon és Szabó Tímea az eredményvárón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

22:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Győzelemre állnak a francia radikálisok

Franciaországban Marine Le Pen a radikális, bevándorlásellenes pártja nyerte meg az EP-választást az exit pollokra hivatkozó France24 francia hírtelevízió szerint. A felmérések azt mutatják, hogy Le Penék 25 százalékot szereztek, míg Francois Holland francia elnök szocialista pártja 15 százalékkal csak a harmadik. A második a konzervatív párt 20 százalék körüli eredménnyel. 

22:19
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pelczné gondolkodna az EU helyében

A Fidesz eredményvárójára még csak most kezdik beengedni az újságírókat, de már megérkezett Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz EP-lista vezetője, aki gyorsan annyit nyilatkozott az őt megrohamozó újságíróknak, hogy sajnálatosnak tartja az alacsony részvételi adatokat, külön kiemelte, hogy amikor legutóbb látta, Horvátországban még csak 8 százalékos volt a részvétel. Azt mondta, szerinte az EU-nak át kellene gondolnia, miért kerültek ilyen távol az emberektől, és mi lehet az alacsony érdeklődés oka.

22:23
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyen az, amikor összeöltöznek az LMP-sek

22:24
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi a részvételen kesergett

"Bár ekkora lett volna az érdeklődés a választók részéről, mint amekkorát most a sajtó mutat!" - kezdte a sajtótájékoztatóját Szanyi Tibor. Hosszan kesergett amiatt, hogy "történelmi mélyponton volt a részvétel, semmiképpen nem tudjuk a mai napot a demokrácia ünnepének nevezni". Szanyi előre sajnálta az elemzőket, akiknek nehéz dolguk lesz a következő napokban. Az alacsony részvétel ugyanis azt jelenti, hogy "a magyar választók egy részének az akaratát fogjuk látni". Szanyi a szokásos panellal zárta sajtótájékoztatóját: "az MSZP köszönetet mond azoknak, akik rájuk szavaztak, bár persze nem tudni még, mekkora lesz ez a szám".

Szanyi Tibor, az MSZP listavezetője nyilatkozik a párt eredményváróján Fotó: Pályi Zsófia - Origo
22:24
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Csak a Diósgyőr!

Az LMP eredményvárójának előterében óriáskivetítőn közvetítik az Újpest-DVTK magyar kupadöntőt. A mérkőzés szünetében az ATV-t nézték néhányan, majd amikor visszakapcsoltak a meccsre, Schiffer András az öklét rázva mondta félhangosan, hogy "Csak a Diósgyőr!". Persze, ezt nem gondolta komolyan, Schiffer ugyanis köztudottan Vasas-drukker.

22:27
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Romániában Victor Pontáék győzhettek

Romániában a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) magabiztosan győzött vasárnap lebonyolított európai parlamenti (EP-) választáson: két kisebb kormányzati szövetségesével alkotott választási szövetsége az érvényes voksok mintegy 41-43 százalékát szerezte meg - derült ki a szavazóhelyiségek zárásakor közzétett exit pollokból.

A bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készült felmérések szerint a voksok 6-7 százalékát kapta és így várhatóan legalább két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP- képviselők személyében.

Ha a hivatalos eredmények megerősítik az exit poll adatokat, akkor Románia 16 szociáldemokrata, 10 néppárti (az RMDSZ-t is beleértve), 5 liberális, és egy független képviselőt küld az EP-be. Euroszkeptikusnak, vagy szélsőségesnek minősített párt nem szerez mandátumot Romániában.

22:28
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szelényi: Egy mandátum reális, kettő sem kizárt

Az Együtt-PM-es Szelényi Zsuzsanna szerint egy képviselő bejuttatása az EP-be mindenképp reális lehetőség számukra, nem kizárt a kettő sem. Ha ő bejutna, azt tekintené feladatának, hogy megértesse az emberekkel, miért fontos az Európai Unió. "Hogy melyik frakcióba ülünk, azt majd elmondom holnap” – tette hozzá.

22:28
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány még sehol

A DK eredményvárójára megérkezett Vadai Ágnes alelnök, akit elmondta, az a választások tétje, hogy kiderüljön, kik azok, akik a legkompetensebben képviselik Európában a magyar érdeket. "Várjuk meg az eredményeket" - mondta Vadai, amikor arról kérdezték, lesznek-e személyi konzekvenciái a DK eredményének.

Szabó Zoltán is idézett valamit a Philadelphia című filmből, de azt sajnos nem értettük - jelentették tudósítóink. Gyurcsány Ferenc pártelnököt csak későbbre várják, de még Molnár Csabát sem látták tudósítóink.

22:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Na, milyen zászló nincs a Jobbiknál?

Aki arra tippelt, hogy az uniós zászló hiányzik a párt eredményvárójáról, az eltalálta. Székely zászló, 1938-ban rendszeresített magyar királyi honvéd zászló és Rákóczi fejedelem zászlaja viszont van.

Zászlók a Jobbik eredményváróján Fotó: Hajdú D. András - Origo

22:31
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi most nem foglalkozik Mesterházy sorsával

Következnek a kérdések Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján. Az első kérdés arra vonatkozik, miért nem sikerült az MSZP-nek sem mozgósítania a szimpatizánsait. Szanyi Tibor azzal vág vissza, hogy "nem az ellenzéki pártok dolga a mozgósítás", szerinte a kormánynak kellett volna erre költenie. Egy újabb kérdés azt firtatja, hogy ha az MSZP harmadik lesz a Jobbik mögött, le kell-e mondania Mesterházy Attilának. Szanyi röviden elintézi a dolgot: most nem foglalkozik funkciókkal.

22:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP-ben már a csúfos vereségről beszélnek

Az MSZP-sek kapják az első szavazóköri eredményeket, és tudósítónk információi szerint minden előzetes várakozásukat alulmúlja. Több budapesti szavazókörben ugyanis simán megelőzi őket a DK. Pontos számokat még senkitől nem kaptunk, de egy szocialista forrásunk szerint már az is kérdés lehet, hogy elérik-e a két számjegyű eredményt.

22:37
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Andy Vajna már várja az eredményeket

A Fidesz eredményváróján a párt ígérete szerint ott lesz majd Orbán Viktor is. Az MTI tudósítói este nyolc óráig már látták a helyszínen Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét, több EP-képviselőjelöltet - mások mellett Schöpflin Györgyöt -, továbbá Andy Vajna producer-kormánybiztost és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadót.

22:38
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Konzervatív győzelem a finneknél

Finnországban - amely 13 EP-képviselővel rendelkezik - az urnazárás utáni előrejelzés szerint a szavazatok 23 százalékával a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt győzött. Ez 4 képviselő helyet jelentene számukra. Az euroszkeptikus Igazi Finnek párt jelentősen megnövelte támogatói táborát, a szavazatok 12,8 százalékával várhatóan 2 képviselőt küldhet az EP-be. A második legerősebb pártnak - a felmérés szerint - a liberális EP-frakciót erősítő centristák bizonyultak, 3 képviselői hellyel. A Szociáldemokrata Párt a prognózis szerint csak 2 mandátumot kap. Várhatóan elveszti eddigi EP-képviselői helyét a svédajkúakat képviselő Svéd Néppárt, a zöldek és a radikális Baloldali Szövetség pedig egy-egy EP-mandátumra számíthat.

22:39
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sehol sincs az MSZP

Tudósítónknak egy DK-s azt mondta: az első vidéki adatok, amit kaptak, nagyon biztatóak. Székesfehérváron például több szavazókörben a Fidesz után a DK a második, az MSZP sehol sincsen.

22:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Cipruson is a konzervatívok nyertek

Az uniópárti konzervatívok nyerték a vasárnap európai parlamenti választást Cipruson a szavazatok 90 százalékának összeszámlálását követően kiszivárgott eredmények szerint. A dél-európai szigetországban - amely összesen 6 képviselőt küldhet az EP-be - a Demokratikus Tömörülés (DISY) közel 38 százalékot szerzett az állami televízió értesülése szerint.

22:42
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik kicsit ronthatott

Egy jobbikos képviselő az Origónak azt mondta, eddigi, a szavazókerületekből beérkező adatok alapján Budapesten és vidéken is 1-2 százalékponttal rosszabbul szerepelnek, mint az áprilisi választások során (akkor 20,22 százalékot kaptak). Úgy tudja, a három baloldali párt, az MSZP, az Együtt-PM és a DK támogatottsága több szavazókör adatai alapján kiegyenlített, több olyan szavazókör is van Budapesten, ahol az MSZP csak a hatodik lett. 

22:44
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Másfél óra alatt megszámolták a szavazatokat

A szavazókörök zárása után másfél órával, este fél 9-kor már a leadott szavazatok 94 százalékának feldolgozásával végeztek a szavazatszámláló bizottságok - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek. Bár magas a feldolgozottság, az eredmények közzétételével meg kell várni az este 11 órát, amikor az utolsó uniós tagállamban, Olaszországban is bezárnak a szavazókörök.

22:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Fideszben is Gyurcsányra fogadnának

Egy vezető fideszes politikus azt mondta tudósítónknak, hogy az alacsony részvétel miatt 50 százalék feletti eredményre számítanak. Szerinte azok a pártok szerepelnek majd jól, akik jók a mozgósításban, ez a Fidesz, a Jobbik és a DK. Szerinte a Demokratikus Koalíció nagyon rá fog mászni az MSZP-re, és biztos, hogy a Jobbik lesz a második.

22:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hol vannak az LMP-s politikusok?

Meglepő, hogy a párt eredményvárójának helyszínén alig vannak ismert politikusok az LMP-ből. Parlamenti mandátumhoz jutott képviselők közül csak Schiffer András és Szél Bernadett van itt egyelőre, valamint Osztolykán Ágnest lehet még látni, aki az előző ciklusban volt a párt oktatáspolitikusa. Hangulat egyelőre nincsen, a helyszínen lévők azt kérdezgetik egymástól, hogy "mit fogunk itt csinálni 11-ig?".

22:51
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon várják Gyurcsányt

Kakuk György azt mondta, hogy egyáltalán nem lepte meg őket a részvételi arány, nem okozott nekik álmatlan éjszakákat. Mindenki Gyurcsány Ferencet várja, a szimpatizánsok optimisták, de eredményekről egyelőre senki nem beszél.

22:54
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A kisebb pártok is jó eredményre számíthatnak

Kiszelly Zoltán politológus szerint a magyarországi részvételi adatok alapján akár kisebb pártok is jó eredményre számíthatnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, mert Budapesten - ahol a legmagasabb volt a részvétel - több szavazójuk van.

A politológus a Kossuth rádió EP-választási műsorában kifejtette: az, hogy Budapesten, illetve az ország nyugati részében sokkal magasabb volt a választási részvétel, azt jelenti, azok a pártok számíthatnak jobb eredményre, akiknek Budapesten és az ország nyugati részében erősebb a bázisuk. Az ország nyugati részén - például Vas megyében -, ahol magas volt a részvétel, az a jobboldalnak, a Fidesznek kedvez, mert ott az áprilisi országgyűlési választáson ők értek el jobb eredményt. Az viszont, hogy Kelet-Magyarországon - ahol tavasszal jó eredményeket ért el a Jobbik - jellemzően alacsony volt a részvétel, azt jelentheti, hogy az ő szavazóik most nem mentek el.

22:58
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Különteremben a Jobbik vezető politikusai

Vona Gábor, Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szabó Gábor és Novák Előd, a Jobbik vezető politikusai egy különteremben a párt eredményváróján Fotó: Hajdú D. András - Origo

22:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Laza hangulat Bajnaiéknál

23:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Oli Rehn befutó helyen

Úgy néz ki, bejut az európai parlamentbe Oli Rehn – jelentette a Twitteren az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Rehn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa pártja listájának első helyén áll.

23:03
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A baloldal a téma a Jobbiknál

Az összkép úgy néz ki, hogy a DK biztosan bejut, az Együtt "valószínűleg", az LMP viszont nem - az első szavazóköri eredmények alapján így látta az esélyeket több jobbikos politikus az eredményvárón. Szerintük az már biztos, hogy a Jobbik lesz a második, mivel az első információik alapján az MSZP azért küzd, hogy két számjegyű eredménye legyen. A Fidesz az áprilisi eredményét is túlszárnyalhatja, de hangsúlyozták, hogy ezek csak az első benyomások a már beérkezett adatok alapján.

23:05
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán

A Kis Rókus utca felől közelítette meg a Millenárist, majd nyolc-tíz stábtagja kíséretében bement a D épületbe. A Millenáris előtt sátras büfék és sörpadok állnak, kivetítőkön megy a Hír TV, tudósítónk szerint egyelőre úgy 100-110 ember üldögél és falatozik a padokon az eredményekre várva.

23:08
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett Gyurcsány is

A DK elnöke Molnár Csaba kíséretében vonult be az eredményváróra.

Gyurcsány Ferenc érkezése Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

23:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz viheti Angyalföldet is

Tudósítónk a következő dolgokat tudta meg szocialista és DK-s forrásokból:

- Dél-Budán a legtöbb körzetben a DK megelőzi az MSZP-t, és az Együtt nagyon szorosan ott van az  MSZP nyomában.

- A XIII. kerületben, amely az MSZP bástyája volt eddig, a DK sok szavazókört megnyert, ami azt jelenti, hogy annyira megerősödött a DK az MSZP rovására, hogy valószínűleg a Fidesz nyeri a kerületet.

- A főváros egészében ugyan alacsony feldolgozottságnál, de teljesen azonos szinten áll az MSZP, a DK és az Együtt is.

- Vidéken valamivel jobb a helyzet az MSZP számára: a kisvárosokban le tudják győzni a DK-t, és egyik forrásunk szerint Szegeden is az MSZP győzött, de ott is nagyon megerősödtek Gyurcsányék.

23:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány még semmit nem tud

Gyurcsány Ferenc egyből nyilatkozott is, azt mondta, hogy egyelőre ők sem tudnak eredményeket, de ami történelmileg fontos, az már másfél hónapja eldőlt, amikor két olyan jobboldali párt kapott nagy támogatást, akik nem akarnak együttműködést Európával. 

A várakozásairól annyit mondott, hogy minimum egy mandátumra számítanak, a kettő szép eredmény lenne, a három meg egyenesen csoda.

23:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

99,07 százalékos a feldolgozottság

A szavazókörök zárása után két órával, este 9-kor már a leadott szavazatok 99,07 százalékának feldolgozásával végeztek a szavazatszámláló bizottságok - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek. Bár magas a feldolgozottság, az eredmények közzétételével meg kell várni az este 11 órát, amikor az utolsó uniós tagállamban, Olaszországban is bezárnak a szavazókörök.

23:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi: Ez egy nagyon nagy közvélemény-kutatás volt

23:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ez nem is olyan rossz?

A nem hivatalos részvételi adatok szerint Magyarországon csökkent ugyan a szavazási aktivitás az előző választásokhoz képest, de a visegrádi országokhoz képest még így is lelkesnek látszanak a magyarok. A legnagyobb tagállamokban viszont nőtt a részvételi kedv.

23:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A svédektől feminista párt érkezik

Svédországban a Szociáldemokrata párt nyerte az EP-választást az ottani exit pollok szerint. A második a zöld párt lett, a harmadik pedig a konzervatívok. A legjobban mégis a Feminista párt örülhet, amely 7 százalékos eredményével elérte a bejutási küszöböt – jelentette az Svt.se. 

23:18
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány csak a Fidesszel foglalkozik

Gyurcsány azt mondja, hogy ha nem érti nagyon félre a híreket, akkor az optimista forgatókönyvük valósul meg, de visszafogottan fogja értékelni az eredményüket. Ő nem a többi baloldali párthoz akarja mérni magukat, nekik elsősorban a Fidesz az ellenfelük - mondta. Ráadásul ősszel össze akar majd fogni a baloldali pártokkal.

23:21
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Valahol 20 százalékot kaptak Gyurcsányék

Egy DK-s forrásunk szerint az sem elképzelhetetlen most már, hogy kétszámjegyű eredeménye lesz a pártnak, ugyanis több nagyobb városból is számukra kifejezetten biztató adatokat kaptak. Százhalombattán például van olyan szavazókör, ahol 20 százalékot kapott a DK, de Kaposváron is összességében 10 százalék fölött vannak. Az MSZP székházában nem nagyon van mozgás tudósítónk szerint.

23:21
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Miért nem támogatja Orbán Junckert?

Orbán Viktor pénteken a Hír TV-nek adott interjújában azt mondta, hogy nem támogatja, hogy a konzervatív Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság következő elnöke, még a Néppárt győzelme esetén sem. Az eredményvárón egy fideszes azt mondta, Orbán azért tud ilyen bátor lenni, mert Merkel sem támogatja Junckert, és amikor Orbán legutóbb tárgyalt Merkellel, ez nyilvánvalóvá vált. Ráadásul a Fidesz máig nem felejtette el, hogy 2006-ban, amikor Juncker volt a pénzügyminiszterek tanácsának elnöke, nem szorongatta meg a Gyurcsányt-kormányt a rossz költségvetési adatok miatt. 

23:26
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ki más, mint a jó öreg Medgyessy?

"Hát ki más is értékelhetné jobban a helyzetet a jó öreg Medgyessynél!?" - kiáltott fel nem kevés iróniával egy 25 év körüli férfi az Együtt-PM eredményváróján, mikor meglátta a volt miniszterelnököt Kálmán Olga vendégeként az ATV-n.

23:26
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem boldogok a francia szocialisták sem

Manuel Valls belügyminiszter fekete nyakkendőben nyilatkozott ma este. Politikai földrengést és valódi sokkot emlegetett. A francia kormánypárt az eddigi legrosszabb eredményét érte el európai választáson: 14,7 százalékos eredménnyel (13 hely) a harmadik helyen végeztek a szélsőjobboldali Nemzeti Front és a jobbközép Népi Mozgalom Uniója mögött.

23:26
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt tudják a fideszesek

A Fidesz eredményváróján egy fideszes politikus megosztotta az eredményekről szóló nem hivatalos információit tudósítónkkal: úgy tudják, országosan 52-53 százalékon áll a Fidesz, 15 százalékot kap a Jobbik, 11-et az MSZP, és 10 százalékot a DK. Az Együtt-PM bejut, az LMP nagyon a határon billeg. A politikus a Jobbik 15 százalékos eredményét annak tudta be, hogy az elmúlt hetekben "nagyon meggyengítettük őket", és ő is azt emelte ki, hogy a DK nagyon közel van az MSZP-hez.

23:27
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP-nek nagyon fontos a mai eredmény

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta délután, hogy a kis pártoknak nincs igazán tétje az EP-választásnak, belpolitikai szempontból lényegtelen, hogy valaki 4,9, vagy 5,3 százalékot kap. Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta az Origónak, hogy számukra nagy tétje van a mai napnak, és a magyar társadalomnak is fontos, hogy milyen képviselők mennek Brüsszelbe a következő öt évben. Szél szerint az is mutatja, hogy az LMP-nek mennyire fontos az európai érdekképviselet, hogy "legjobbjaikat" tették a lista elejére. "Meszerics Tamás, Csiba Katalin és Heltai László évek óta készül erre a feladatra", mondta.

Bár pártja több politikusa beszélt arról, hogy az alacsony részvétel nem kedvez az LMP-nek, Szél egyelőre nem készül arra, hogy nem kerülnek be. De ha mégsem sikerül, akkor "le fogjuk vonni a tanulságokat", mondta.

23:31
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A meccsel ütik el a várakozást az LMP-nél

23:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A dánoknál is a szkeptikusok győztek

Az euroszkeptikus Dán Néppárt nyerte az európai parlamenti választást vasárnap Dániában az ottani exit pollok szerint. A voksok több mint 23 százalékát kapták, és várhatóan 3 képviselőt küldhetnek az EP-be. A második legtöbb szavazatot (20,5 százalékot) a kormányzó szociáldemokraták kapták, ami számukra is három mandátumot jelenthet. A liberális párt 17, a Szocialista Néppárt 12 százalékot szerzett, ez mindkettejüknek 2-2 képviselői posztot hoz. Egy-egy képviselőt küldhet a Konzervatív Néppárt (8,6 százalék), a Dán Népi Mozgalom az Európai Unió Ellen 8,2 százalék) és a radikális Szociálliberálisok (7 százalék).

23:36
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnesnek jó kedve van

A DK eredményváróján tudósítóink végre tudtak egy jót beszélgetni a párt alelnökével, Vadai Ágnessel, akinek jó kedve van, de egyelőre nem nagyon akarta kommentálni a híreket. Ők is csak annyit tudnak, amit a Mandineren olvastak, azaz azt, hogy a párt közel tíz százalékon, nagyon szorosan az MSZP nyomában áll a negyedik helyen. "Úgy tűnik, az elnök úr jóslata fog valóra válni" - mondta erre szűkszavúan Vadai, aki arra utalt, hogy Gyurcsány Ferenc korábban öt és tíz százalék közötti eredményt várt. 

23:37
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A lengyeleknél Tusk pártjának áll a zászló

Lengyelországban Donald Tusk miniszterelnök Polgári Platformja nyert az exit pollok szerint. 32,8 százalékos eredményétől azonban nem sokkal marad el Jaroslaw Kaczynski korábbi kormányfő Törvény és Igazság pártja, amelynek 31,8 százalékot jósolnak a felmérések.

23:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hagyományos street food a Fidesznél

Tócsni és kolbász a felhozatal Fotó: Tuba Zoltán - Origo

23:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Egy mandátum a kötelező minimum

Egy mandátum elérése a kötelező minimum a Demokratikus Koalíció (DK) számára az európai parlamenti választáson - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök újságíróknak. Pártja számára a két mandátum "kifejezetten siker", a három a "csodával határos lenne".

Kijelentette, nem az MSZP és az Együtt-PM az ellenfele, hanem a Fidesz-KDNP, amely miatt - mint fogalmazott - "nehezebben élhető ez az ország, mint ahogyan élhetnénk". Nekünk nem a baloldali pártokhoz, hanem az országhoz kell mérni magunkat - mondta Gyurcsány Ferenc.

23:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbik: hiába másodikok, nincs hurráhangulat

A Jobbik hivatalosan nem kommentálja az eddig kiszivárgott részeredményeket. Jobbikos politikusok ugyanakkor azt mondták az eredményvárón, hogy legalább négy mandátumra számítanak. Ez azonban aligha érhető el, ha valóban rontottak a parlamenti választáshoz képest, és 15 százalék körüli eredményt szereznek, pláne, ha az Együtt és az LMP is átlépi az 5 százalékos küszöböt.

Az épület nyilvánosság számára is nyitott részén továbbra is alig látni jobbikos politikust. Az érezhető, hogy annak ellenére sincs hurráhangulat, hogy számításaik szerint szinte biztosan legyőzik az MSZP-t, mivel az áprilisi eredményükön, úgy néz ki, rontanak.

A politikusok nincsenek a nyilvánosság számára nyitott részen Fotó: Hajdú D. András - Origo

23:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

MSZP: Ezek csak találgatások

Az MSZP székházában feltűnt Gúr Roland, aki a harmadik az MSZP listáján. Eddig biztos befutónak gondolták, ám az eddig kiszivárgott adatok alapján már korántsem olyan biztos, hogy kijut Brüsszelbe. Gúr az Origónak azt mondta: nem tudja kommentálni az eddigi adatokat, ezek csak találgatások, de este 11 óra után szívesen nyilatkozik. Rajta kívül egyáltalán nem látni politikusokat, még Mesterházy Attila autója sem áll a székház előtt.

Gúr Nándor az eredményvárón Fotó: Pályi Zsófia - Origo

23:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Struktúraváltást sürget Seres SMS-e

A Seres Mária Szövetségesei szerint az Európa-szerte nagyon alacsony európai parlamenti választási részvétel hátterében elsősorban a pártok irányában megmutatkozó közömbösség áll – írják közleményükben. Az SMS szerint „újra kellene gondolni az Európai Unió egész koncepcióját, mert azok a körülmények, amik az alakulása tájékán hatottak, ma már egészen mások - elavultak, elveikben és gyakorlati érvényesítésükben is tarthatatlanok”.

Az Európai Unió csak akkor fejlődhet hatékony nemzetközi szervezetté, ha irányítása a pártok helyett szakmai és civil szervezetek kezébe kerül, és ha a hierarchiát felváltja egy emberszabású szervezet - olvasható a halálbüntetéssel kampányoló lista közleményében.

23:51
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy a csend az LMP-nél

Szisszenés vagy morajlás nélkül hallgatták a párt eredményváróján azokat a nem hivatalos információkat, amelyeket az ATV-n mondtak be. Eszerint az LMP nem áll bejutásra. Az adatok ismertetése után Meszerics Tamás nem kívánta kommentálni az értesülést, mint mondta, meg kell várni a hivatalos eredményeket, addig bizakodnak. Megkérdezett Ertsey-Orbán Katalin, aki odament Schifferhez és Szélhez, és úgy tűnt, tényleg nem foglalkoznak a nem hivatalos eredményekkel, mert jókedvűen, nevetve beszélgettek.

Schiffer András és Meszerics Tamás korábban az este folyamán Forrás: MTI/Soós Lajos

23:51
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Jazzre mulat a DK

Nagyon kellemes jazzkoncert van a DK eredményvárójának helyszínén - jelentette zenei újságírónk, aki még Biszku Bélát is látni vélte a bulin, de aztán felvilágosították, hogy a szemüveges idős férfi nem Biszku, hanem egy egykori újságíró. Gyurcsány Ferenc a galérián népszerűsködik, és állítólag a gyerekei is ott vannak a szórakozóhelyen, bár tudósítóink egyelőre csak a fiát látták.

23:55
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A DK-nál mindenki be van sózva

Óriási a hangulat a DK eredményváróján - jelentették tudósítóink, akik egy, az MSZP eredményvárójáról érkező embertől arról értesültek, hogy az "MSZP-nél nincs senki". A DK-nál viszonylag sokan vannak, és mindenki be van sózva, az utcán is sokan vannak. Kerék-Bárczy Szabolcs a legjobban öltözött férfi a Lovag utcában - állapította meg tudósítónk.

23:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyot erősödött az osztrák szélsőjobb

Az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt egyik vezető politikusa, Andreas Molzer Európát „a négerek konglomerátumának, totális káosznak” írta le egy interjúban, amiért neki ki kellett ugyan szállni a választási versenyből, a párt azonban nagyon jól szerepelt az EP-választásokon: 20 százalékot szereztek, a 2009-es 7,3 százalékhoz képest ez jelentős javulásnak mondható. Ezzel a harmadik helyet szerezték meg. A választást a jobbközép Osztrák Néppárt nyerte, mögötte a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt végzett.

23:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP nem a gyomnövényekről beszélt

23:57
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Jávor: Jó döntés volt az önálló lista

A baloldali ellenzék térképe teljesen átrajzolódik - mondta az Origónak Jávor Benedek, az Együtt-PM politikusa, aki az előzetes anyagok alapján bejut az EP-be. Jávor szerint az eredmények azt mutatják, hogy jó döntés volt az Együtt-PM részéről, hogy az áprilisi választással ellentétben most önálló listát állított.

23:57
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A ciprusiaknak bejött az EU

Cipruson szintén ismert már a végeredmény: eszerint az uniópárti konzervatív párt, a Demokratikus Tömörülés lett az első, 37,78 százalékkal.

23:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Fogy a kolbászos bab

A Millenárison már több száz ember várja a végleges eredményeket, csoportokba verődve beszélgetnek és Hír TV-t néznek. A büfékben óriási serpenyőben sül a kolbász, a tócsni és a kolbászos bab. A Fidesz vendégeit teljesen elzárták a közönségtől és az újságíróktól is, úgyhogy tudósítónk nem nagyon látta, kik ünnepelnek együtt Orbánékkal.

Selmeczi Gabriella a távolban - a politikusok külön részen vannak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

00:00
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egy régimódi közös kép Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnökkel fényképezkedik egy szimpatizáns a Fidesz-KDNP párszövetség eredményváróján Forrás: MTI/Beliczay László

00:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A belgák szavaztak a legtöbben

A belgák voltak a legaktívabbak, a friss tag horvátokat érdekelte legkevésbé az EP-választás – derül ki az Európai Parlament hivatalos választási honlapján közzétett becslésekből. Belgiumban 90 százalékos volt a részvételi arány, míg Horvátországban csak 24,3. Magyarországon 29,2 százalékos részvételt becsültek, amivel a lista utolsó harmadának elején állunk,. jócskán elmaradva a 43,11 százalékos uniós átlagtól. 

00:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Galaxis stoppos az LMP-nél

Perneczky László, az LMP újpesti önkormányzati képviselője jókedvűen, sörrel a kezében mondta tudósítónak, hogy "izgulunk, de nem pánikolunk", mire odafordította a fejét Schiffer Andráshoz, akivel összemosolyogtak. Perneczky egy zöld törülközővel érkezett az eredményváróra, mint mondta, ma van a nemzetközi törülközőnap Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyve nyomán.

00:05
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A portugáloknál a baloldali ellenzék győzött

Az ellenzéki szocialisták győzelmét hozták az európai parlamenti választások Portugáliában vasárnap az urnazárás után nyilvánosságra hozott előrejelzések szerint. A Szocialista Párt 30-36 százalékhoz jutott. Portugália Magyarországhoz hasonlóan 21 képviselőt küldhet az EP-be, ebből 6-9 mandátuma lehet a szocialistáké. A kormányzó koalíció, a Szociáldemokrata Párt és a konzervatív Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) 25-29 százalékot szerzett, ez 6-8 helyet jelent. Két képviselői helyet nyerhet az újdonsült Föld Pártja (MPT), 7 százalék körüli eredményével. A kommunisták és a Zöldek koalíciója 12-15 százalékkal 3-4 mandátumra számíthat. Legalább egy képviselői helyet nyert a Baloldali Blokk is. Ha a tényleges eredmények megerősítik a prognózisokat, az jelentős visszalépést jelenthet Pedro Passos Coelho miniszterelnök kormánya számára másfél évvel a jövő őszre tervezett általános választás előtt.

00:09
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Crocs papucs és Michael Jackson

Gratulálunk, kollega, nem hiába dolgoztunk annyit - mondta egy idősebb nő egy fiatalabb férfinak a DK eredményváró rendezvényén, valószínűleg a nem hivatalos eredményekre. A szórakozóhelyen egyre többen vannak, a jazznek már vége, most épp Michael Jackson Men In The Mirror című számát játssza egy férfi a színpadon klasszikus gitáron. Tudósítónk a tömegben felfedezte Debreczeni Józsefet is, aki Crocs papucsot, vagy valami hasonló lábbelit vett fel a bulira.

00:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A szlovák nemzeti párt kudarca miatt bukhatnak a szkeptikusok

Előzetes, nem hivatalos adatok szerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudta átlépni az öt százalékos küszöböt, és nem szerez mandátumot az EP-ben. Elképzelhető, hogy emiatt nem alakulhat meg az euroszkeptikus pártok frakciója.

A frakcióalakításhoz legalább hét uniós tagállamból legalább 25 EP-képviselőre van szükség. Az esélylatolgatások szerint hat párt - a francia Nemzeti Front, az osztrák Szabadságpárt, a holland Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, az olasz Északi Liga, és a svéd Demokrata Párt - az SNS-szel hajlandó lenne közös frakciót alakítani, de ezt a tervet meghiúsítja, ha a szlovák nacionalisták pártja nem kerül be hetedikként az EP-be.

00:13
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Jóval a magyar fölött az uniós összrészvétel

Átlagosan 43,11 százalékos volt a részvétel az európai parlamenti választásokon - jelentették be vasárnap este Brüsszelben. Az egyes országok részvételi adatairól itt olvashat bővebben.

00:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugalom a Jobbiknál

A Jobbiknál nyugodt a hangulat, a jobbikos háttérembereken és a sajtósokon kívül csak néhány idősebb támogató van a nyilvános részen. Kisebb felélénkülések csak akkor voltak, amikor előbb Balczó Zoltán majd Mirkóczki Ádám kijött nyilatkozni, illetve amikor a büféasztal gyorsan elfogyó készleteit feltöltötték. 

00:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai így köszöni

Bajnai Gordon ezzel az animált képpel köszöni meg blogján az aktivistáknak a kemény kampányt.

Forrás: Együtt-PM

00:16
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Lengyel euroszkeptikusok is lesznek az EP-ben

Lengyelországban egy eddig parlamenten kívüli formáció, az élesen unióellenes Új Jobboldali Kongresszus is küldhet képviselőket az Európai Parlamentbe. A párt 7,2 százalékot szerzett, azaz négy képviselője lehet. A párt vezetője nem titkolta, hogy ők azért akarnak bekerülni az EP-be, hogy "belülről bomlasszák fel az Európai Uniót". Lengyelországban a kormányon lévő jobbközép Polgári Platform győzött. Lengyelországnak összesen 51 képviselője lesz az Európai Parlamentben. A részvétel a vasárnapi voksoláson 22,7 százalékos volt, azaz kevesebb, mint az öt évvel ezelőtti legutóbbi EP-választáson (25 százalék).

00:25
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Beach Boysra őrültek meg a DK-nál

Gyurcsányék eredményváróján már javában táncolnak még a nyugdíjas korú szimpatizánsok is, Dobrev Klára egy kék-fehér mintás dzsekiben és farmerban beszélget az emberekkel, Molnár Csabát mindenki ölelgeti, tudósítónk látta egy középkorú nővel is, akiknek nonfiguratív tetoválás van a vállán. Tudósítónk szerint egy Beach Boys-számra őrültek meg legjobban az emberek, kifele menet pedig azt hallotta, hogy egy Gy. Németh Erzsébetre kísértetiesen hasonlító nő azt mondja boldogan a beszélgetőpartnerének, hogy "ha ez igaz, hogy Budapesten lenyomtuk a szocikat!"

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

00:28
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Összehívja a válságstábot Mesterházy

Mesterházy Attila nemrég megérkezett az MSZP székházába. Akármelyik MSZP-s politikussal beszélt tudósítónk, mindenki azt mondta: nem tudja, hogy Mesterházy lemond-e a posztjáról, egyikük szerint a pártelnök összehívja a válságstábot. Tájékoztatót csak bőven 11 óra után adnak, még azt sem tudni, hogy Mesterházy kiáll-e.

00:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre vidámabbak a Jobbiknál

Jó a hangulat bent, elvégre elérték a fő célt, a baloldali pártok megelőzését és egyelőre elemezgetik az eredményeket - mondta több jobbikos a sajtó elől elzárt rész történéseiről. Az EP-lista negyedik helyezettje, Staudt Gábor is erről számolt be egy mosoly kíséretében, és annak ellenére jókedvűnek tűnt, hogy szerinte a negyedik mandátumot, vagyis az övét, nem fogják megszerezni.

00:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bezárkózott a Fidesz-vezérkar

A Millenáris D épületébe várta a Fidesz a meghívott vendégeket és az újságírókat. Az épület körülbelül harmadát paravánokkal, kordonokkal lekerítették az újságíróknak, kétharmadán a Fidesz vendégei iszogatnak. A párt vezérkara és a fontos vendégek egy másik szinten vannak, úgyhogy nem is látják őket az újságírók, akik közé néha azért bemerészkedik Gulyás Gergely, Kocsis Máté vagy Semjén Zsolt.

00:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A táncoló DK-sokat nézik a Fidesznél

Kocsis Máté a táncoló DK-sokat nézi a tévében a Fidesz eredményváróján Forrás: Zoltan Tuba

00:34
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nem lehet megölni a bulit Gyurcsányéknál

Akkora az őrület a DK-nál, hogy még az sem tudta megölni a bulit, hogy a színpadon zenélő férfi eljátszott egy saját számot. "Előtte a Statisfacionre nagyobb volt a tombolás, de még erre is táncoltak" - próbálta érzékeltetni a hangulatot tudósítónk.

00:37
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megnyugtatta az eredmény a félős együtteseket

"Jók vagyunk, srácok, jók vagyunk" - mondogatják egymásnak az Együtt-PM aktivistái a Dob utcai Rácskertben. Van köztük olyan is, aki - elmondása szerint - még ma reggel is félt egy kicsit a rossz eredménytől. "De most már nyugodtabb vagyok, jó számok jönnek" - mondta tudósítónknak.

00:39
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A finneknél már majdnem végleges az eredmény

A szavazatok 99,8 százalékának összeszámolása alapján Finnországban hét párt jutott EP-mandátumhoz. Itt a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt a nyerő, amely 22 százalékkal 3 helyet szerzett az EP-ben. Az euroszkeptikus Igazi Finnek közel 13 százalékhoz jutottak, ami 2 EP-helyet jelent. A második legerősebb pártnak a liberális EP-frakciót erősítő centristák bizonyultak, ők is 3 helyhez jutnak. A Szociáldemokrata Párt 2, a Baloldali Szövetség, a Zöld Liga és a Svéd Néppárt egy-egy helyhez jutott. 

00:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Virsli tikettre

A DK-nál virslit esznek, de csak az kaphat belőle, akinek van hozzá tikettje. A párt EP-jelöltje, Kakuk György tudósítónktól kérdezte, hogyan ehetne belőle, aztán elindult jegyet szerezni, miután elmondta, hogy szerinte annak köszönhető a jó eredményük, hogy nagyon megnyomták az utolsó két hetet. Gyurcsány Ferenc még tudósítónkhoz is odament lejattolni, aki most csak azt sajnálja, hogy az összes fotós elaludt, és senki nem örökítette meg a pillanatot. 

00:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt tudósítóval egyeztet

Semjén Zsolt a Hír TV tudósítójával egyeztet Fotó: Tuba Zoltán - Origo

00:42
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ellenzéki győzelem a svédeknél

Az ellenzéki szociáldemokrata párt szerezte a legtöbb szavazatot Svédországban - derül ki az urnák bezárása után kiadott előrejelzésekből. Az állami televízió szerint ez a párt kapta a voksok 23,7 százalékát, így összesen 20 képviselői hely fölött rendelkezhet. A kormányzó konzervatív Mérsékelt Párt csak 13 százalékot kapott. Második helyen a Zöld Környezetvédő Párt végzett 17 százalékkal. A Kalózpárt, amely eddig jelen volt az EP-ben, most a prognózis szerint nem érte el a 4 százalékos küszöböt.

00:45
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ismét az Európai Néppárté a legnagyobb frakció

Az európai uniós összesített becslések szerint az új parlamentben változatlanul az Európai Néppártnak lesz a legnagyobb frakciója, 211 fővel (ennek a pártcsaládnak a tagja a Fidesz). Második az Európai Szocialista Párt egy 193 fős frakcióval (ennek a tagja az MSZP is).  Ettől függetlenül a néppárt rosszul szerepelt a választásokon, 2009-ben ugyanis még 274 képviselőből álló frakciója volt, ami azt jelenti, hogy 63 képviselői helyet veszítettek, míg a szocialisták csak hármat.

A liberálisak szintén rosszabb eredményt értek el, mint öt évvel ezelőtt, a Zöldek azonban egy képviselői hellyel növelték a frakciójukat. A frakciók összetétele azonban még változhat, bekerült ugyanis 56 olyan képviselő is, akikről még nem derült ki, hogy melyik pártcsaládhoz fognak tartozni.

Azt viszont már most lehet tudni, hogy a szélsőségesen baloldali Európai Egyesült Baloldal növelni tudta a frakcióját.

00:46
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyen lesz az új Európai Parlament

00:47
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

DK: Csak a Fidesz

Molnár Csaba az ATV-nek azt mondta, hogy szerinte nagy következtetéseket nem lehet levonni ebből az eredményből, és elismételte, amit korábban Gyurcsány is mondott: nekik csak a Fidesz az ellenfelük.

00:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bejutott az LMP?

Ha csak nagyjából 300 szavazattal is, de bejutott az LMP az Európai Parlamentbe - írja a vs.hu a
Nemzeti Választási Irodánál dolgozó forrásukra hivatkozva. Szél Bernadett a Hír TV-nek nem erősítette meg az oldal értesüléseit, 11 óra után nyilatkoznak hivatalosan.

00:50
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Visszafogott taps az LMP-nél

Az imént bemondták az AnKertban, hogy néhány száz szavazattal bejuthatott az LMP az EP-be, a közlést visszafogott taps fogadta a szimpatizánsok között. Több asztalnál koccintottak, a politikusok arcán viszont egyelőre nem látszik, hogy megnyugodtak volna.

00:52
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbánt várják

A miniszterelnök 11 óra után kommentálja majd a választás eredményét, az újságírókat már terelik is egy újabb helyre.

00:53
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

10 százalékra tippel a DK

Tudósítónknak MSZP-s és DK-s politikusok azt mondták, hogy a Demokratikus Koalíció országosan átlépheti a 10 százalékot, Budapesten pedig pár ezer szavazattal meg is előzi az MSZP-t. 11 óra után Mesterházy kiáll, és beszédet mond.

00:55
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Juncker-Schulz meccs a bizottságért

Jean-Claude Juncker és Martin Schulz, az Európai Néppárt (EPP), illetve a Szocialisták Európai Pártja csúcsjelöltje egyaránt igényét jelentette be az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Vasárnap este mindkét politikus a Twitter közösségi portálon üzent először híveinek. Juncker, a volt luxemburgi miniszterelnök, akit a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppártiak választottak meg listavezetőjüknek, azt írta, hogy pártcsaládja győzelemre áll az európai parlamenti választáson, és így igényt tart az uniós végrehajtó testület vezetésére. "Az EPP megnyeri az uniós választásokat. Magának követeli tehát az Európai Bizottság elnöki posztját" - fogalmazott. A német Schulz, az EP eddigi elnöke, az európai szocialisták listavezetője viszont azt írta Twitter-üzenetében: "bízom abban, hogy jobbak az esélyeim az Európai Bizottság elnöki tisztségének elnyerésére, mint Jean-Claude Junckernek".

00:56
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok máris bomlasztják az EU-t

Franciaország és Nagy-Britannia kilép az EU-ből - kommentálta a Nemzeti Front és az UKIP sikerét az egyik jobbikos szimpatizáns, aki pár társával együtt a tévén néz egy választási műsort. A jobbikos vezetők továbbra is elzárt helyen tartózkodnak, az egy tucat szimpatizáns pedig jókedvűen várja a végleges eredményeket. A büféasztal a feltöltések után is gyorsan ürül, úgyhogy néhány sajtós pizzát rendelt magának. 

00:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bejutott az LMP

Itt vannak az eredmények: 12 hely a Fidesz-KDNP-nek, 3 a Jobbiknak, 2 az MSZP-nek, 2 a DK-nak, 1 az Együtt-PM-nek, és megint csak 1 az LMP-nak jutott.

01:01
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kedves Európa, sajnáljuk

Valakik gyorsan létrehoztak egy honlapot, amelyen feltehetően az EP-választás franciaországi eredményén sajnálkoznak (a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Nemzeti Front nyert). A deareuropewearesorry.eu címen ez olvasható: Kedves Európa, sajnáljuk. Sok szeretettel, Franciaország (az Európa-párti).

01:01
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megelőzte az MSZP-t a Jobbik

MSZP 10,99 százalékot kapott, SMS 0,4 százalék, Fidesz 51,49 százalék, A Haza Nem Eladó 0,52 százalék, Jobbik 14,68 százalék, LMP 5,01 százalék, az Együtt-PM 7,22 százalék, a DK 9,76 százalék.

01:02
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

DK! DK!

Ezt skandálja a tömeg a DK eredményváróján, miután bejelentették a hivatalos eredményeket. Hamarosan színpadra lép Gyurcsány Ferenc is, tudósítóink szerint eksztázisban vannak az emberek.

01:04
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbikos ökölrázás az MSZP eredményére

Néhányan visszafogottan az öklüket rázták örömükben a Jobbik szimpatizánsai közül, amikor a tévében bemondták az MSZP eredményét. Amikor bejelentették, hogy a Jobbik három mandátumot kapott, rövid ideig tartó tapssal és pár kurjongatással ünnepeltek a szimpatizánsok. A politikusok továbbra sincsenek a nyilvános részen, az eredmények felolvasása után tapssal ünnepeltek, bár a hangulatot korántsem lehetne euforikusnak mondani. A DK eredményét többen "szörnyű hírként" kommentálták.

Szimpatizánsok tapsolnak az eredmények hallatán a Jobbik eredményváróján Fotó: Hajdú D. András - Origo

01:07
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: Nagyon győztünk

"Mértéktartás, a szerénység és az alázat számunkra a politika zsinórmértéke, ezért mindenkitől mértékletességet kérek - általában. De ma eset hadd kiáltsuk el, hogy győztünk, nagyon győztünk, sőt, mi győztünk a legjobban" - kezdte beszédét Orbán a Millenárison. A miniszterelnöknek rekedt a hangja, mintha már sokat kiabált volna. Három a magyar igazság, megvan a második - mondta, amit nevetéssel fogadtak a teremben.

01:09
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

751-ből 130 szkeptikus

130 euroszkeptikus képviselő lesz a 751 tagú Európai Parlamentben. Ezt jósolja egy EU-s becslés. 

01:09
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: Harcolni fognak minden magyarért

Orbán még a rekordalacsonyt is tudja pozitívan látni: azt mondja, a hat Közép-Európai ország közül nálunk volt a legmagasabb a részvétel. A megválasztott képviselők lesznek a magyarok előretolt helyőrsége - mondja. Szerinte a választási eredmény azt is jelenti, hogy a magyarok elutasítják a szélsőségeket, a jobb és a baloldali szélsőségeket is. A képviselőknek az lesz a dolga, hogy védjék meg a rezsicsökkentést, a magyar földet, és harcoljanak minden magyarért.

Orbán Viktor beszél az eredmények kihirdetése után Fotó: Tuba Zoltán - Origo

01:11
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Tőkés László énekel

Orbán azt kéri minden ma megválasztott képviselőtől, hogy Brüsszelben is tisztességesen szolgálják a hazát, de ne feledjék, hogy nekünk Magyarország a hazánk, és hogy csak egységben lehetünk erősek. A rövid beszéd után Tőkés László állt a mikrofon elé, és kíséret nélkül elkezdte énekelni a Himnuszt.

01:12
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bence, Bence - skandálták az együttesek

Hatalmas éljenzés fogadta az Együtt-PM eredményváróján a választási eredmények bejelentését. Az aktivisták az EP-be jutó Jávor Benedek nevét skandálták, sőt egy idő után a "Budapest, Budapest" is felhangzott, ugyanis a párt a fővárosban érte el a legjobb eredményt. A beszédet tartó Orbán Viktort pedig jól kipfujolták.

01:14
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Berlusconi a harmadik az olaszoknál

33 százalékkal nyerte az EP-választást Olaszországban Matteo Renzi miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt – derül ki az exit pollok adataiból. A második helyen Beppe Grillo Ötcsillagos Mozgalma áll 26,5 százalékkal. Silvio Berlusconi és a Forza Italia 18 százalékot szerzett. 

01:15
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona: Nem hisznek az emberek az EU-nak

Vona Gábor, a Jobbik elnöke is értékeli a választásokat, köszöni mindenkinek, aki együtt harcolt a párttal. Szerinte az alacsony részvételi arány intő jel, azt üzeni, hogy az emberek nem hisznek az Európai Uniónak. Vona arról beszél, hogy a Jobbik minden választáson előre tudott lépni. "Mindháromszor nagyon szerettük volna, mindháromszor kitűztük célként, de nem sikerült megelőzni az MSZP-t. De ma eljött az idő, meglett a hosszú, kemény munkánk gyümölcse" - mondja, amit a hallgatóság nagy tapssal fogad.

Vona Gábor beszéde Fotó: Hajdú D. András - Origo

01:17
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona: Mi vagyunk az utolsó mentsvár

Vona azt magyarázza, hogy a kampányban "példátlan, aljas támadásoknak" voltak kitéve a Fidesz és az MSZP részéről is, de bebizonyították, hogy nem lehet megroppantani őket, mert a Jobbik egy betonerős párt. Bezzeg az MSZP összeroppant. "Mi váltunk a Fidesz lehetséges váltópártjává, és a Fidesz gazdagokat támogató politikájával szemben mi maradtunk az utolsó mentsvár".

01:19
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP ott van, ahol a helye van

Az LMP-nél vastapssal fogadják a párt elért egy mandátumát, Meszerics Tamás mindenkinek hálálkodik, és azt mondja, hogy az LMP ott van, ahol a helye van: most például az EP-ben lesz egy mandátumuk a Zöld Párt soraiban.

01:20
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A fiának ír először a bejutott LMP-s

Nagy tapssal ünnepelték az LMP eredményvárójának résztvevői, hogy pártjuk átlépte az öt százalékot, és egy tagot delegálhatnak az EP-be. Meszerics Tamás meglepve, de mosolyogva nyugtázta, hogy a következő öt évben Brüsszelben fog dolgozni, hozzátette, hogy persze örül, de van civil állása is. Tudósítónk kérdésére azt mondta, hogy először a fiának fog SMS-t írni, az anyukáját már késő lenne felhívni. Az LMP-listáján második Csiba Katalinon látszott a csalódottság, a harmadik Heltai László nagyon örül. 

01:22
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán távozik beszéde után

Orbán Viktor távozik beszéde után Fotó: Tuba Zoltán - Origo

01:22
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Négymilliót költött az LMP

Schiffer Andrást, az LMP egyik társelnökét nagyon megtapsolják, amikor azt mondja, hogy "náluk a pénzügyi vezetője konfettit szór, nem pénzt", majd elmondja, hogy a párt négymillió forintot költött a kampányban. Schiffer a saját jelöltjei mellett minden más mandátumot szerző képviselőnek is gratulált. Van igény arra a politikára, amit az LMP meghirdetett, és van lendület az LMP csapatában - mondja Schiffer.

01:23
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megyék szerinti eredmények 1.

Budapest: 43,75 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 13,10 százalék a DK-nak, 13,07 az Együtt Pm-nek
Baranya: 50,91 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 13,89 százalék a Jobbiknak, 11 százalék az MSZP-nek
Bács-Kiskun: 59,54 a Fidesz-KDNP-nek, 14,86 a Jobbiknak, 8,5 százalék az MSZP-nek
Békés: 52,43 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 17,08 a Jobbiknak, 11,55 az MSZP-nek
Borsod-Abaúj-Zemplén: 48,49 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 20,91 a Jobbiknak, 13,24 az MSZP-nek
Csongrád: 48,94 a Fidesz-KDNP-nek, 16,71 az MSZP-nek, 13,84 a Jobbiknak
Fejér: 54,83 a Fidesz-KDNP-nek, 14,94 százalék a Jobbiknak, 9,54 százalék a DK-nak
Győr-Moson-Sopron: 60,53 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 12,6 a Jobbiknak, 8,69 az MSZP-nek
Hajdú-Bihar: 55,52 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 17,82 százalék a Jobbiknak, 8,98 az MSZP-nek
Heves: 47,26 százalék a Fidesz-KDNP-nek, 22,88 százalék a Jobbiknak, 11,27 százalék az MSZP-nek

01:24
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai boldog és elégedett

Bajnai Gordon is gratulál mindenkinek, aki mandátumot szerzett, mert "ez egy fair választás volt". Azt mondja, hogy elégedetten és büszkén fogadta az eredményt, mert szerinte ilyen rövid idő alatt még senki nem mérette meg magát ilyen sikeresen, "ez volt az első választás, amikor egyedül álltunk szemben a választóinkkal".

Bajnai Gordon és Jávor Benedek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

01:26
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

A DK-sok nem bírnak magukkal

Senkit nem tapsoltak meg annyira, mint Gyurcsány Ferencet és párttársait, a Hír TV kénytelen hosszan mutatni, ahogy vastapssal ünneplik. Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a két mandátumot szerző képviselőjük fülig érő szájjal integet a skandáló és tapsoló tömegnek. "Európában Magyarországot, Magyarországon pedig Európát fogják képviselni" - mondta Gréczy Zsolt, mielőtt átadta a mikrofont Gyurcsány Ferencnek.

01:27
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Kovács Béla a sztár

Amikor Vona Gábor a beszéde után név szerint gratulált valamennyi kijutó képviselőnek, valamennyiüket óriási taps fogadta, a legnagyobb Kovács Bélának szólt, aki nem jelent meg az eredményvárón.

01:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Morvai a sajtó totális kontrolljáról

Vona Gábor után Morvai Krisztina mondott beszédet, aki azzal kezdett, hogy Kovács Béla ügyére utalva azt mondta, bebizonyosodott, hogy a sajtó totális kontroll, a titkosszolgálatok, az ügyészség pedig közvetlen befolyás alatt áll. Szerinte ugyanakkor a választás azt is megmutatta, hogy az internet is győzedelmeskedett. Legfontosabb feladatának a magyar föld megvédését nevezte.

Morvai Krisztina beszél Fotó: Hajdú D. András - Origo

01:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Budapesten a DK lett a második

A fővárosi eredmények összesítése szerint a Fidesz-KDNP vitte el a szavaztok 43 százalékát, utána pedig a DK végzett 13,1 százalékkal. Hajszállal mögötte az Együtt-PM áll 13,07 százalékkal. Az MSZP csupán a negyedik 11,5 százalékkal. A Jobbik 9,94 százalékot, az LMP pedig 7,93 százalékot kapott.

01:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány senkitől nem fél

Gyurcsány is mindenkinek köszöni, de különösen azoknak, akik a DK-ra szavaztak. "Olyan pártra szavaztak, amelyik a legnagyobb elkötelezettje az Európai Uniónak. Hazafiak vagyunk, és büszkén merünk európaiak lenni" - mondja Gyurcsány, és kicsit lopja Orbánt, amikor arról kezd beszélni, hogy nem félünk sem az osztrákoktól, sem az olaszoktól, senkitől. Azt mondja, azért alapította két és fél éve a pártját, hogy legyen egy olyan párt, aki kimondja azt, amit senki más nem mer. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a legádázabb ellenfelei lesznek Orbánnak. "Ebben erősített meg bennünket ez a választás" - mondja. Ezzel a választással lezárult a DK alapításának története. Nagyon nehéz volt, mondja Gyurcsány.

01:29
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megyék szerinti eredmények 2.

Jász-Nagykun-Szolnok: 50,99 százalék - Fidesz-KDNP, 20,48 százalék - Jobbik, 11,65 százalék - MSZP
Komárom-Esztergom: 51,41 százalék - Fidesz-KDNP, 13,81 százalék - Jobbik, 11,65 százalék - MSZP
Nógrád: 51,15 százalék - Fidesz-KDNP, 17,91 százalék - Jobbik, 12,69 százalék - MSZP
Pest: 52,62 százalék - Fidesz-KDNP, 14,64 százalék - Jobbik, 9,95 százalék - DK
Somogy: 54,7 százalék - Fidesz-KDNP, 15,36 százalék - Jobbik, 10,37 százalék - MSZP
Szabolcs-Szatmár-Bereg: 56,63 százalék - Fidesz-KDNP, 16,71 százalék - Jobbik, 14,55 százalék - MSZP
Tolna: 55,82 százalék - Fidesz-KDNP, 15,69 százalék - Jobbik, 11,02 százalék - MSZP
Vas: 61,28 százalék - Fidesz-KDNP, 12,50 százalék - Jobbik, 9,51 százalék - MSZP
Veszprém: 55,18 százalék - Fidesz-KDNP, 14,23 százalék - Jobbik, 10,81 százalék - MSZP
Zala: 55,36 százalék - Fidesz-KDNP, 17,09 százalék - Jobbik, 9,11 százalék - MSZP

01:30
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP még időt kér

Az MSZP-nél az egyik sajtós az előbb bejelentette, hogy 23 óra 45-kor tartanak sajtótájékoztatót. A politikusok az emeleten tanácskoznak, az épületben van információnk szerint Mesterházy mellett Gúr Nándor és Horváth Csaba alelnökök, illetve az elnökség többsége.

01:32
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: A DK a győztes párt

Gyurcsány a választás győztes pártjának nevezi a DK-t, amit természetesen vastapssal fogadnak. Gyurcsány annak is örül, hogy ők lettek a legerősebb párt Budapesten, aztán még beszél tovább, de a Hír TV azt már nem adja élőben. Tudósítónk szerint még arról beszélt, hogy holnap kezdőik a munka, aztán átadta a mikrofont Molnár Csabának. A teremben folyamatos az üdvrivalgás és a boldog skandálás.

Vona Gábor nyilatkozik a sajtónak, a háttérben közben Gyurcsány Ferenc beszél a tévében Fotó: Hajdú D. András - Origo

01:33
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnaiékat Kovács Béla kijutása is lázba hozta

A Jobbik sajtótájékoztatójából alig lehetett valamit hallani a tévén keresztül az Együtt-PM eredményváróján, miután valaki bekiabálta, hogy "Kovács Béla kijutott, gyerekek!" Ezután a tömeg hosszan tartó Béla, Béla, Béla kántálásba kezdett.

01:39
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Túlbecsülték az MSZP támogatottságát

Az európai parlamenti választás előtt érezhetően túlbecsülték a szocialista párt támogatottságát - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az M1 választási műsorában. Szerinte többet vártak az MSZP-től, még Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is arról beszélt korábban, a szavazók nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ő már nem az MSZP-ben van, de a mostani állás szerint nem volt igaza.

Az LMP-ről azt mondta: a baloldal válsága kedvezett az LMP-nek például áprilisban, de most úgy látszik, hogy a szocialista pártból kiábrándult szavazók más irányba mentek. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte, hogy ezzel szemben a Fidesznek hatalmas törzsszavazó gárdája van, ami abból is látszik, hogy egy ilyen alacsony részvétel mellett is jobb eredményt tudott felmutatni, mint áprilisban.

01:40
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

További EP-képviselő magyarok

A 21 magyarországi EP-képviselő mellett más magyarok is mandátumot szereztek. Szlovákiában mindkét felvidéki magyar párt átlépte a küszöböt, és 1-1 képviselőt küldhet az EP-be. A Magyar Koalíció 6,5 százalékot kapott, a Híd pedig 5,8 százalékot. Csáky Pál az MKP, Nagy József pedig a Híd képviselője lesz.

Romániában - mint korábban írtuk - az exit pollok szerint az RMDSZ 6 és 7 százalék közötti eredményt érhetett el. Ez két mandátumot jelent: a párt EP-képviselői Winkler Gyula és Sógor Csaba lesznek.

01:41
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán pezsgővel ünnepel

01:43
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona az MSZP-n csipkelődik

01:44
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy mindjárt beszél

Az MSZP-székházban a sajtószobában eddig az ATV ment, most lekapcsolták. Teljes a csend. Mindjárt jön Mesterházy Attila ezek szerint - jelentette tudósítónk.

01:46
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Van, akinek ez sem elég

Molnár Csaba beszéde után kiderült, hogy a hatalmasat bulizó DK-s tömegben is van valaki, aki nem tud felhőtlenül örülni: Vitányi Iván a színpadon szigorúan arról kezdett beszélni, hogy ő nagyon el volt keseredve, mert sok mindent megért életében, de olyat csak 2010-ben és 2014-ben, hogy a magyarok maguk választották volna az önkényuralmat. Ez nem változott most sem, mondta, talán csak annyit mutatnak az eredmények, hogy a magyarok elkezdtek gondolkodni.

A szomorú beszédet Gréczy Zsolt egy hangos "ünnepeljünk!" felkiáltással zárta, mire a tömegből valaki visszakiáltott: "szeretünk, Feri!"

01:48
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Így néz ki az MSZP tragédiája

Az MSZP vereségének súlyosságát talán az mutatja leginkább, ha történelmi kontextusba helyezzük. A szocialisták most lényegében visszasüllyedtek az 1990-es választásokon mutatott szintjükre.

Ezen az ábrán látszik, hogyan alakult az MSZP tábora 1990 óta a parlamenti és európai parlamenti választásokon Forrás: Origo

01:49
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vona: nem a százalék, a pozíció a fontos

01:53
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nyírbátorban az MSZP megelőzte a Fideszt

Egyetlen városban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban győzték le a Fideszt a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján Nyírbátorban az MSZP 1645 (51,12 százalék), a Fidesz-KDNP 1041 (32,35 százalék), a Jobbik pedig 385 szavazatot (11,96 százalék) szerzett.

01:57
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy először köszön és gratulál

Mesterházy Attila megköszönte a választóknak a részvételt, azoknak pedig külön, akik az MSZP-re szavaztak. A pártelnök gratulált a Fidesznek, és minden pártnak, aki képviselőt tud küldeni az Európai Parlamentbe. A több mint félórás késés után megszólaló Mesterházy azt mondta, sajnálja az alacsony részvételi arányokat, ez a mai nap nem a demokrácia ünnepe volt, ebben pedig mindenkinek van felelőssége.

01:58
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Földindulásra készülnek a brit euroszkeptikusok

Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok vezetője arról beszélt, hogy ha pártja Nagy-Britanniában győzni tud, ahogyan azt az előzetes eredmények mutatják, akkor az valódi földindulás lesz, ilyenre ugyanis még soha nem volt példa. A brit politikus szerint az Európai Unió két nagy hibát követett el. Az egyik az eurózóna létrehozása volt, a másik pedig az, hogy az unió túl messzire tolta ki határait Keleten, felvette tagjai sorába az egykori szovjet blokk országait, polgáraik számára pedig lehetővé tette a munkavállalás, a mozgás korlátok nélküli szabadságát.

A hagyományos brit szavazatszámlálási gyakorlatnak megfelelően meglehetősen lassan szivárgó első hivatalos részeredményekből is az látszott vasárnap éjjel, hogy a UKIP jelentősen növelte támogatottságát, és 30 százalék körüli szavazataránnyal vezeti a mezőnyt. A párt elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból és a szabad uniós bevándorlás felszámolása.

01:59
május 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ki ez a bomba nő?

Nincs nagy buli a DK-nál, amit Vadai Ágnes azzal magyarázott az Origónak, hogy Gyurcsány Ferenc meg is mondta, hogy holnaptól kezdődik a munka. Közben Oláh Lajos viccelődve odament hozzá azzal, hogy "ki ez a bomba nő, a hírekből ismerjük!", majd elkezdtek beszélgetni, amiből tudósítónk csak annyit hallott, hogy "ott is legyőztük az MSZP-t!"

02:00
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos elnöksége felajánlja lemondását

A választások végeredménye csalódottságot okoz az MSZP-nek, "rosszabbul szerepeltünk, mint mi azt vártuk" - mondta Mesterházy. Ez újabb leckét ad a pártnak, újabb stratégiát kell meghatároznia az MSZP-nek, erre a következő hetekben és hónapokban kerítenek sort. Konzekvenciákat is le kell vonni: egyet már meg is tettek, az MSZP országos elnöksége ugyanis testületileg felajánlja lemondását az országos választmánynak. Szombaton üléseznek, akkor döntenek - fejezi be Mesterházy, majd további jó estét kíván.

Mesterházy Attila beszél az eredmények ismeretében Fotó: Pályi Zsófia - Origo

02:00
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Tanárok pártja a meglepetés a spanyoloknál

A kormányzó Néppárt (PP) nyerte az európai parlamenti választást Spanyolországban, de eredményei a másik hagyományosan nagy erőhöz, a szocialista párthoz (PSOE) hasonlóan jelentős mértékben elmaradnak a legutóbbi EP-választásokétól. A 98 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint a PP 26,03, a PSOE 23,04 százalékot szerzett, és 16, illetve 14 képviselőt küldhet az uniós parlamentbe (az összesen 54 spanyol hely közül). Öt évvel ezelőtt a Néppárt 24, a szocialisták 23 mandátumhoz jutottak. A voksoláson több kisebb párt is előrelépett, közülük is kiemelkedően szerepelt a januárban tanárok által létrehozott, baloldali Podemos párt, amely 7,9 százalékkal 5 képviselői helyhez jutott.

02:01
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Novák Előd nem bulizik

A hajnalig tartó ünneplésen nem tudok maradni, mivel haza kell mennem a családomhoz - mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke arra, hogy hogyan tervezi a következő órákat. Szerinte azért volt komorabb az áprilisi választás után tartott sajtótájékoztató, mert Vona Gábornak "volt egy személyes csalódása", mivel alig maradt le körzete megnyeréséről. "Az egy picit rányomta a bélyeget az értékelésére" - mondta.

Novák számára egyáltalán nem fájó, hogy kevesebb százalékot kaptak, mint áprilisban, mert szavazóik közül jóval többen vannak EU-szkeptikusok, ami magyarázza, hogy nem hozza őket lázba egy EP-választás. Egyedül Gyurcsány Ferenc előretörését fájlalja.

02:03
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Laza csípőmozgással ünnepelnek a Fidesznél

Nagyon visszafogott a buli a Fidesz eredményváróján. A Millenáris előtt néhány száz ember szórakozik, az előbb Pharrell Williams Happy című számára ment a laza tánc, a lányok a csípőjüket riszálják.

Volt, aki a cipőjét is levette a tánchoz. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

02:04
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Egy zöld képviselőt küldenek a horvátok

Jobboldali győzelem született Horvátországban, ahol a 11 EP-mandátumból hatot jobboldali pártok szereztek meg. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíciónak négy képviselője lesz, de egy zöldpárti (Horvátország Fenntartható Fejlődése - OraH) politikust is bejuttattak az EP-be a horvátok. 

02:08
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány és Klára berobbantották a bulit

Kis leállás után Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára újra berobbantották a bulit a DK-nál, a Police Message in the bottle című számára lejtettek egy közös táncot, aztán tovább folytatták. Pár perccel később tudósítóinkat és a többi újságírót is kitessékelték a helyről azzal, hogy innentől kezdve zárt körű a rendezvény. Amikor távoztak, a kéttagú zenekar épp a Fine Young Cannibals She Drives Me Crazy című számát játszotta.

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

02:08
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Pelczné: Elégedettek lehetünk

Erős felhatalmazásunk lesz – mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője. Hozzátette, hogy elégedettek, nem volt hiábavaló az országjárás, a választókkal való találkozás.

Pelczné kitért arra, hogy az unió az útkeresés szakaszában van, és Magyarországnak ebben nagyon határozottan szerepet kell vállalnia. Az unió belső megújításában keményen kell tevékenykedniük, hogy ne diktátumokat fogalmazzanak meg Magyarország számára – sorolta. Közös érdek, hogy a verseny- és cselekvőképessége egyaránt növekedjen az uniónak - rögzítette, hozzátéve: a közös szabályoknak addig kell közös szabályoknak lenniük, amíg értelmük van. Fontos az is, hogy ne legyen kettős mérce, és minden tagállamot egyformán mérjenek - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.

02:09
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Európa lépjen ki az EU-ból

A legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) jelentős előretörését jelezték a brit európai parlamenti választások vasárnap éjjel nyilvánosságra hozott első részeredményei. A hagyományos brit szavazatszámlálási gyakorlat miatt lassan szivárgó részeredmények szerint a UKIP 30 százalék körüli szavazataránnyal vezeti a mezőnyt. Nagy-Britanniában tilos az exit poll készítése. A UKIP elsődleges célja Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból, és a szabad uniós bevándorlás felszámolása.

„Úgy tűnik, győzni fogunk, és ez földrengésszerű lesz – kommentálta az előzetes eredményeket a UKIP elnöke, Nigel Farage. „Egyáltalán nem tisztelem az európai projektet. Nem hiszek az EU-ban, a zászlóban, a himnuszban. Azt akarom, hogy Európa lépjen ki az EU-ból.” 

02:09
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok boldogan vonulnak vissza

A győztes felé húzás és a jobbikosokat nem lázba hozó EU - ezzel a két okkal magyarázta Balczó Zoltán azt, hogy arányaiban is kevesebben szavaztak a Jobbikra, mint áprilisban. Ő azonban így is elégedett, mert a legfőbb célt, azaz a második helyet elérték, és a három mandátummal is elégedett. A jobbikosokat láthatóan valóban nem zavarta az abszolút értelemben vett rosszabb szereplés, jóval boldogabban nyilatkozgattak, mint áprilisban, és hasonló vastapsban sem volt akkor részük. 

Amilyen hirtelen érkeztek meg a jobbikos vezetők a nyilvános terembe 11 után nem sokkal, olyan gyorsan tűntek el a sajtótájékoztató után. Éjfélkor már csak Balczó és Morvai maradtak nyilatkozni az újságíróknak. Az ünneplő jobbikosok visszavonultak a nekik fenntartott részekre. 

02:11
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

A választási eredménnyel viccelődnek az együttesek

A hivatalos program vége után is nagy az öröm a Rácskertben az Együtt-PM eredményváróján. A sajtósok már szedelőzködnek, de az Együtt-PM politikusai és az aktivisták még nagyokat nevetve beszélgetnek. A legtöbben természetesen Jávor Benedek körül gyűltek össze, a politikust annyian halmozták el gratulációikkal, hogy szinte lehetetlen volt közel jutni hozzá. A pártszövetség egyik fővárosi politikusa ezalatt azzal nevettette meg a hallgatóságát, hogy elmondta, ma ő lett kerületében a legnagyobb ellenzéki párt képviselője.

02:12
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Ficóék nyertek Szlovákiában

A Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia nyerte az európai parlamenti választásokat Szlovákiában, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt egy-egy mandátumot szerzett.

02:15
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugdíjaspárt is lesz az EP-ben

Szlovéniában a jobbközép pártok szerezték meg a legtöbb szavazatot, és így a nyolc mandátumból öt lehet az övék. A szétforgácsolódott baloldalnak mindössze három hely jutott. A Szlovén Demokrata Párt (SDS) 24,86 százalékot kapott és így három mandátumot tudhat magáénak, a kereszténydemokrata Új Szlovéniát (NSi) és a Szlovén Néppártot (SLS) tömörítő lista pedig két helyre számíthat.

A baloldalon egy hely jutott Igor Soltes egykori szlovén számvevőszéki elnök Hiszek nevű listájának (10,50 százalék), egy a Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártjának (8,16 százalék) és egy a Szociáldemokratáknak (8,05 százalék).

02:16
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP még nem tudja, honnan lesz több pénze

Jelentősen megfogyatkoztak az LMP szimpatizánsai az AnKertben, akik maradtak, ők jókedvűen iszogatnak, buli nincsen, a köztévé választási műsora megy a háttérben. Schiffer András korábban azt mondta, hogy négymillió forintot költöttek az EP-kampányra, tudósítónk azon kérdésére, hogy hogyan lesz több erőforrásuk a későbbiekben, azt mondta, hogy "ez egy jó kérdés, ezt még végig kell gondolni". Éjfél után megjelent Vágó Gábor korábbi parlamenti képviselő is, akinek nagyon örültek az ittlévők.

02:17
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor: Kemény tabula rasa kell

Kemény tabula rasát kell csinálnunk - mondta Szanyi Tibor a Hír TV-nek arra a kérdésre, el fogja-e fogadni a lemondást a párt választmánya. Szanyi szerint sokkal több történt ma, mint amit az eredményekből levonnak az elemzők. Szerinte a 28 százalékos részvétel azt jelenti, hogy az embereket nem érintette meg ez a választás, ezért mindenkinek el kell gondolkodnia, nem lehet tovább hülyének nézni az embereket. Ezek után azt is mondta, hogy az alacsony részvételi arány miatt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eredményből.

Megkérdezték tőle azt is, hogy elindul-e az elnöki posztért, amire csak annyit mondott, hogy "jajj, ez nem ideillő kérdés volt", szerinte aki most pozíciókban gondolkodik, az nincs magánál.

Szanyi az újságíróknak:

02:28
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Második helyezettek Budapesten

Forrás: Origo

02:34
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi nem akarja leplezni, hogy nem boldog

Szanyi Tibor újságíróknak azt mondta, hogy kevesen mentek szavazni, úgyhogy megemeli a kalapját azok előtt, akik le tudnak vonni valami világmegváltó következtetést az eredményből. Ez csak a magyarok egy részének véleményét tükrözi. Szerinte az MSZP számára nincs itt a világvége, jövő szombaton a párt választmánya majd el fogja dönteni, hogyan tovább. Azt egy percig sem akarja leplezni, hogy nem boldog - mondta Szanyi.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

02:44
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

A hollandoknál is erősek a szkeptikusok

Az előrejelzettnél jobban szerepelt Hollandiában Geert Wilders euroszkeptikus, idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) az európai parlamenti választásokon: míg a voksolás után, csütörtök éjjel közzétett exit poll szerint a párt csak a negyedik helyen szerepelt, az ANP holland hírügynökség vasárnap éjszakai, immár az előzetes eredményeken alapuló összegzése szerint a PVV holtversenyben a második helyen végzett.

A vasárnap éjszakai adatok szerint a kereszténydemokraták végeztek az első helyen, nekik 5 mandátumuk lesz az Európai Parlamentben. A második helyre viszont Wilders pártja és a baloldali liberális (a kereszténydemokratákhoz hasonlóan szintén Európa-párti) Demokraták 66 kerültek: mindkettejüknek 4-4 helye lesz Strasbourgban. A holland választási bizottság a végleges adatokat csak később ismerteti.

02:44
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Deutsch szerint is nagyon győztek

Győztünk, nem kicsit, nagyon - nyilatkozta a választás éjszakáján az MTI-nek Deutsch Tamás EP-képviselő, aki nagyon nagy eredménynek nevezte, hogy legyőzték az európai szocialistákat is.

A kormánypárti politikus a részvételi arányt átlagosnak minősítette, ami a személyes várakozásaihoz képest ugyanakkor alacsonyabb volt. Nagyon nagy eredménynek tartja, hogy legyőzték az európai szocialistákat, és ebben a mezőnyben a legnagyobb támogatottsággal a Fidesz-KDNP rendelkezik - folytatta.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

02:46
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Helycsere Csongrádban

A megyékben mindenütt a Jobbik lett a második, kivéve Csongrádban, ott az MSZP megelőzte őket. Ez a bravúr a szocialistáknak egyetlen másik megyében sem sikerült.

Budapest egészen más sorrendet produkált, ott Fidesz, DK, Együtt-PM, MSZP, Jobbik a sorrend.

02:53
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Kelet-Európát érdekelte a legkevésbé a választás

02:55
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Belgiumban a flamand nacionalistáké a legtöbb mandátum

A flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) szerezte a legtöbb mandátumot Belgiumban a nem hivatalos eredmények szerint. Belgium 21 EP-képviselője közül a királyságot alkotó három közösségből a hollandul beszélő flamandok tizenkettőt, a franciaajkú vallonok nyolcat, a németek pedig egy képviselőt választhattak.

Az N-VA az összes voks 18,4 százalékát kapta, ezzel négy mandátumot szerez, 3-3 képviselője lesz Strasbourgban a flamand kereszténydemokratáknak, a vallon liberálisoknak és a vallon Szocialista Pártnak (PS) is.

02:57
május 26, 2014
Vágólapra másolva!

Tudósításunkat befejezzük

Tudósításunkat most lezárjuk, holnap reggel friss információkkal és elemzésekkel jelentkezünk!