Az utolsó pillanatig kitartanak a józsefvárosi piac árusai

józsefvárosi piac
A józsefvárosi piac 2014 májusában
Vágólapra másolva!
Már bontják a pavilonokat, és hamarosan semmi sem marad a józsefvárosi piacból, a területet visszakapja a MÁV. Volt árus, akinek elege lett a razziákból, és már elment, a többség viszont a végsőkig ki fog tartani.
Vágólapra másolva!

Megvan még a kínai piac? Azt hittem, már bezárták, mondta kissé hüledezve az egyik kollégám, amikor mondtam neki egy hétköznap reggel, hogy a józsefvárosi piacra megyek megnézni, igazak-e pletykák, hogy alig lézengenek a vásárlók és az árusok a végnapjait élő területen.

A fájdalmas agóniáról szóló hírek csak részben igazak, a piac kisebb részét ugyanis már bontják, másutt azonban gyakorlatilag minden olyan, mint bármikor máskor. A kofák hangosak, a csencselés folyamatos, minden második sarkon megkérdezi valaki, hogy nem akarunk-e 15 ezres parfümöt kétezerért. Telefon, laptop, Gucci, ameddig a szem ellát.

A józsefvárosi piac 2014 májusában Fotó: Fábián Tamás - Origo

A hangulat viszont érezhetően feszültebb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a visszavételről szóló huzavona elkezdődött a piac körül. Az időszak megviselte az árusokat, az újságírói érdeklődésnek egyáltalán nem örülnek, többen mondják, hogy csalódtak, mert "a firkászok nem azt írták le, amit ők nyilatkoztak". De egyébként sincs jó kedvük, napjaikban csak egy biztos: a bizonytalanság, mondják.

"A MÁV leveleket küldözget több nyelven, arabul, kínaiul, románul is" – mondta Andrea, egy húsz éve itt dolgozó árus. A levél március 25-én kelt, és az áll benne, hogy törvénysértést követnek el, akik nem szedték a sátorfájukat, ugyanis a területet már rég el kellett volna hagyniuk. Andrea azonban nem az üzeneten van felháborodva, hanem azon, hogy honnan tudja a MÁV a privát e-mail címét.

"Rögtön jövök", de már nem sokáig Fotó: Fábián Tamás - Origo

– mondta. Telefonján előkereste a kérdéses levelet, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bírósági titkára szignált. A MÁV szerint viszont "a piacon működő albérlők működési engedélye nyilvánosan elérhető", ebből megismerhető az ott működő cégek neve, a céglistából pedig bárki megszerezheti az e-mail címüket, írták az Origónak.

Itt nemrég még pavilonok álltak Fotó: Fábián Tamás - Origo

Andrea és kollégája, Györgyi szerint az elmúlt egy év nagyon sokat ártott a boltnak. "Az embereket azzal riogatták, hogy itt fegyvereket, meg drogokat árulunk, hát látsz itt ilyet?" – mutat körbe egyikük. Tény, hogy amióta a piacra járok, nem próbáltak megkörnyékezni ilyesmivel.

Az árusok szerint amióta téma lett a piac, sokan azt hiszik, hogy már egy éve zárva van, ezért sem jönnek annyian. Másrészt félnek bejönni, amikor azt látják, hogy "százával jönnek a rendőrök és NAV-osok razziázni". Ettől függetlenül hétvégente saját bevallásuk szerint is tele van a placc, de azért érezhető a visszaesés. Az üzlet viszont továbbra sem mehet rosszul, a piac parkolójában sokmilliós autók állnak.

A józsefvárosi piac 2014 májusában Fotó: Fábián Tamás - Origo

"Nem tudjuk, meddig maradhatunk, az egyik ezt mondja, a másik azt. Az viszont biztos, hogy egyszer el kell mennünk innen" – mondta kissé kínjában nevetve Anita, aki még nem tudja, hol folytatja majd az árusítást. A szemközti, megmaradó kínai piacon nagyon sok hely van ugyan, de sokkal drágább a pavilon bérlése, mint itt. Neki nincs pénze rá, de a józsefvárosi piacról csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy átmenjenek, mondta.

A bírósági döntés értelmében május–júniusban kell elhagyniuk az árusoknak a területet, akár rendőri beavatkozással megtámogatva. A konkrét időpontot majd bírósági végrehajtó jelöli ki, az ingatlant eredeti állapotában kell visszaadni a MÁV-nak. Ennek jelei már meg is mutatkoznak, elkezdték bontani a pavilonokat, amiről tudomást vesznek az emberek, de egyelőre nem nagyon foglalkoznak vele.

A józsefvárosi piac 2014 májusában Fotó: Fábián Tamás - Origo

"Nagyon sok szegény ember lesz itt, mikor bezárják a piacot" – mondta egy szatyorból parfümöt áruló férfi, aki néhány perccel korábban még tízezer forint engedménnyel kínált egy Gucci-illatot. A rutinos árus azt mondta, hogy valószínűleg ő is átmegy majd a túloldalra, de még nem tudja, mi lesz ott vele, hogyan működhet arrafelé az ő itt még megtűrt, zacskóból árulós "üzleti modellje".

Szerinte az átalakításnak mégsem az árusok a legnagyobb vesztesei, hanem az emberek, akik szeretnek ide kijárni nézelődni, alkudozni, vagy csak egy giroszért. "Nincs még egy ilyen hely Budapesten, itt az emberek akkor is jól érzik magukat, ha csak pár forinttal jönnek ki, nézelődnek, élvezik a forgatagot. Ilyen élményük soha nem lesz egy plázában" – mondta.