Meglepetésre készülnek a horvátok

atletico - real madrid, BL döntő
Atletico Madrid's forward David Villa (C) vies with Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric during the UEFA Champions League Final Real Madrid vs Atletico de Madrid at Luz stadium in Lisbon, on May 24, 2014. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A horvátok szerint kilátásaikat illetően meghatározó lehet, hogyan sikerül a kezdés a házigazda brazilok ellen a labdarúgó-világbajnokságon, amelynek nyitómeccsét magyar idő szerint csütörtökön 22 órától játssza a két válogatott Sao Paulóban, a Corinthians Arénában.
Vágólapra másolva!

A vendégek egyik legjobbja, a Real Madridban játszó Luka Modric az esélyeket taglalva úgy fogalmazott: sok múlik azon, hogy az egyénileg kiváló horvát futballisták mennyire lesznek képesek egységes csapatként játszani.

"Közülünk többen is rengeteget fejlődtek a 2012-es Európa-bajnokság óta, a kérdés csak az, tudunk-e válogatott közösségként is hatékonyak lenni, eredményesen együttműködni a pályán" - nyilatkozta a középpályás, hozzátéve: ismerik és tisztelik a vendéglátókat, tisztában vannak vele, hogy a brazil válogatott hazai környezetben feltétlenül győzni akar ellenük, amit viszont ők szeretnének megakadályozni.

"Ha sikerrel vesszük a csoportselejtezős szakaszt, messzire juthatunk" - tekintett már előre is Modric, aki dicsérte a házigazdákat: "Fenomenális csapatuk van olyan futballistákkal, mint Marcelo, Thiago Silva és Neymar". A horvát válogatott brazil születésű csatárát, Eduardo da Silvát is megszólaltatták az újságírók, akiknek az ukrán Sahtar Donyeckben légióskodó játékos a nyitómeccs jelentőségéről beszélt.

Luca Modric a madridi derbin Forrás: AFP/Gerard Julien

"Az egész vb-szereplésünket erőteljesen befolyásolhatja, milyen eredményt érünk el a brazil csapattal szemben, amely az egyik favoritja a világbajnokságnak. Hatalmas tett lenne legyőzni őket" - jelentette ki a támadó, aki szívesen megtapasztalná, mire menne a házigazdák válogatottja ellenük, ha ők szereznék a meccs első gólját.

Ez azonban nem lesz egyszerű, már csak azért sem, mert a brazilok hátsó alakzata kifogástalanul állta az ellenfél rohamait a vb előtti utolsó két előkészületi meccsen, ugyanis sem Panama (4-0), sem Szerbia (1-0) nem talált a kapujukba. Más kérdés, hogy ezzel együtt sem volt teljesen elégedett a látottakkal Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány, aki szerint együttese túl sok rést kínált fel a riválisoknak ellenakciókra a múlt heti meccseken.

"Ha nem kapunk gólt, győzelmi esélyeink jelentősen megnőnek, mivel tehetséges támadóink vannak. Ezért is fontos, hogy tökéletesen felkészült legyen a védelmünk, akkor nem érhet bennünket meglepetés" - jelentette ki a szakvezető a horvátok elleni nyitány előtt, majd hozzáfűzte, fizikailag rendben vannak a játékosai, de a taktikát illetően még akad elsajátítani való.

A két nemzeti együttes eddig kétszer mérkőzött egymással: először 2005-ben, a horvátországi Splitben barátságos meccsen 1-1-re végeztek a felek, majd 2006-ban, a németországi világbajnokságon, csoportmérkőzésen 1-0-ra a brazilok nyertek. A dél-amerikaiak - házigazdaként - nem kaptak ki korábbi világbajnoki nyitótalálkozóik egyikén sem. A három alkalomból kétszer győztek - 1998-ban Skócia, 1950-ben Mexikó legjobbjai ellen -, míg Jugoszlávia együttesével döntetlent játszottak 1974-ben. A selecao bemutatkozó fellépése általában is jól sikerült a vb-ken: az utóbbi nyolc futballcsúcson kivétel nélkül megnyerte első mérkőzését.