Nehéz lesz felülmúlni az 1982-es francia-németet

focivb edzés francia
French players warm up during a training session on the eve of the quarter-final football match between France and Germany at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro during the 2014 FIFA World Cup on July 4, 2014. AFP PHOTO PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Franciaország a legutóbbi öt alkalommal legalább az elődöntőig eljutott, ha egy vébén túlélte a csoportkört, míg Németország sorozatban negyedszer juthat a négy közé, ami rekord lenne. A franciák a legutóbbi hat egymás elleni meccsből négyet megnyertek, a németek pedig tizenötös veretlenségi sorozattal a hátuk mögött érkeznek a negyeddöntőbe, úgyhogy ebből is látszik, milyen nehéz tippelni a pénteki első vb-negyeddöntőre.
Vágólapra másolva!

A francia válogatottat olyan ember irányítja Didier Deschamps személyében, aki még nem ismeri a vereség érzését a világbajnokságon, játékosként 1998-ban aranyérmes lett, a mostani tornán pedig három győzelemmel és egy döntetlennel jutott el a negyeddöntőig.

"Utáltam veszíteni, és ez mindig is így lesz. A játékosoknak is így kell érezniük, de ezzel nincs is gond. Eddig nem rontottunk ezen a vébén, de nem mehetünk teljesen nyugodtan neki a negyeddöntőnek, mert akkor könnyen kellemetlen meglepetés érhet minket" - mondta Deschamps.

Deschamps igazi vb-specialista Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A franciák a legutóbbi hat németek elleni meccsből négyet megnyertek és csak egyszer kaptak ki, a vébékén azonban a Nationalelf jött ki jobban a párharokból, 1982-ben és 1986-ban is az elődöntőben győztek Platiniék ellen. A franciáknak különösen az 1982-es vereség lehetett fájó, amikor minden idők egyik legnagyobb meccsén már 3-1-re is vezettek, de a németek végül tizenegyesekkel győztek.

Ez volt az a meccs, amely Toni Schumacher brutális szabálytalanságáról is emlékezetes maradt, a kapus letarolta Patrick Battistont, akinek két foga bánta az ütközést, valamint eltört három bordája és egy csigolyája. Schumachert nem állították ki, és a kapus később elismerte, nem volt tisztában azzal, milyen súlyos sérülést okozott.


A német csapatnál a negyeddöntő előtt az okozott felfordulást, hogy hét játékos is influenzaszerű tüneteket produkált, de Joachim Löw azt mondta, bízik benne, hogy senkit sem kell kihagynia. Algéria ellen Mats Hummels hiányzott a védelemből, aki lázas volt, de ő is a többiekkel edzett már.

Bár Shkodran Mustafi sérülés miatt már nem játszhat a tornán, Löw továbbra sem viszi vissza Philipp Lahmot jobbhátvédnek, hanem Pep Guardiolához hasonlóan továbbra is középpályásként játszatja, így Jerome Boateng kerülhet ki a védelem jobb oldalára.

Elöl az Algéria ellen a vezetést megszerző Andre Schürrlének jó esélye van a kezdőcsapatba kerülésre, így Thomas Müller léphet valamivel hátrébb, és Mesut Özil vagy Mario Götze a kispadon kezdhet. A franciáknál Mamadou Sakho felépült sérüléséből, de Laurent Koscielny meggyőző volt Nigéria ellen, így kérdés, melyikük játszhat a védelem közepén. Elöl Antoine Griezmann kiszoríthatja Olivier Giroud-t, a Real Sociedad támadója csereként beállva nagyon jól játszott a nyolcaddöntőben.

Schürrle lehet, hogy bejátszotta magát a csapatba az Algéria elleni góljával Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire

A németek az elmúlt három vébén mindig eljutottak az elődöntőig, ha most is megteszik ezt, akkor rekordot állíthatnak fel. Löw csapata tizenöt meccs óta veretlen, a vébén szereplő csapatok közül az övé a leghosszabb sorozat. A francia és a német csapat eddig három vb-meccset vívott egymással, ezeken összesen 17 gól született, ami 5,7 gólos átlagot jelent, ez nagy valószínűséggel le fog romlani a pénteki negyeddöntő után, de az izgalom garantált.

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:
Franciaország - Németország, Rio de Janeiro 18.00
játékvezető: Nestor Pitana (argentin)
A várható kezdőcsapatok:
Franciaország: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny), Evra - Cabaye,Matuidi, Pogba - Valbuena, Griezmann (Giroud), Benzema.
Németország: Neuer - J. Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes - Schweinsteiger, Lahm - Kroos, Özil, T. Müller - Schürrle.