Megéri Sorosra figyelni!

távcső, vitorlás
Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, hogy jó ómennek számít, ha egyszer Soros Györgyöt összeboronálnak egy céggel. Legalábbis erre utal az építőiparban is jártas spanyol FCC esete, amely már két tőzsdei ralin is átesett idén. Igaz, az árfolyamemelkedés nem bizonyult tartósnak, amiben annak is szerepe lehet, hogy a guru hivatalosan még nem szerzett részesedést a cégben.
Vágólapra másolva!

Az év eleje után júniusban újabb komoly árfolyam emelkedésen ment keresztül a spanyol a Fomento de Construcciones y Contratas, azaz a röviden FCC névre keresztel ingatlanipari cég. A két rali között igen nagy a hasonlóság, ugyanis mindkét esetben Soros György nevével hozták összefüggésbe a részvény szárnyalását.

Az év elején még azt rebesgették, hogy Soros egy kisebb, 3 százalék körüli pakkot vásárolt az FCC-ben, amire végül nem derült fény, hiszen a részvényesi könyvben azóta sem találni a guru érdekeltségi körébe tartozó céget. Nem ő lett volna a cég egyetlen újonnan érkező nagybefektetője, miután ősszel Bill Gates már egy közel 6 százalékos csomagot vett. Ezek alapján pedig Soros érkezése is logikus lépésnek tűnt.

A piac szorosan követi Soros György befektetéseit Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A teória azonban még nem dőlt meg, hiszen a legfrissebb pletyka szerint Soros az FCC legnagyobb tulajdonosában, azaz a részvények több mint felével (50,02 százalékos csomag) rendelkező B-1998-ban szerezne nagyobb részesedést. A társaság jelenleg az alapító leányának, Esther Koplowitznak a kezében összpontosul, aki közel 90 százalékban tulajdonolja a céget. Biztosak azonban továbbra sem lehetünk Soros szándékáról, hiszen a felek nem kívánták kommentálni az eddig megjelenteket. Mindenestre a befektetők pozitívan értékelik, hogy egy újabb nagybefektető lát fantáziát a cégben.

Forrás: FCC, Investor.hu

Mi volt a probléma az év elején?

Nem csoda, hogy a januári ralit követően nem tudott tartósan megragadni 20 euró felett az FCC árfolyama, hiszen egy hónap leforgása alatt mintegy 50 százalékos emelkedésen ment keresztül. Ezalatt a befektetők jócskán túlfűtötték a részvényt, a társaság fundamentumai pedig nem sokat változtak. Sőt, az elemzői várakozások végig pesszimistábbnak mutatkoztak, mint a menedzsment előrejelzése.

FCC napi grafikon (Madrid) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A menetelést egy korrekció követte, amibe végül egy profit warning, azaz a profitcélok visszavágása is becsúszott. A menedzsment várakozásainak mérséklését azonban már korántsem díjazták a befektetők. Ennek következtében pedig az árfolyam a karácsony előtti szintekre csúszott vissza, mint ha mi sem történt volna.

Kedvező hírek láttak napvilágot

Február óta azonban több pozitív fejleménynek is szemtanúi lehettek az FCC befektetői:

  • Egy 4,6 milliárd eurós hitelcsomagot sikerült refinanszírozni
  • Júniusban megerősítette terveit a menedzsment
  • Jól áll az eszközértékesítési program
  • Ismét felmerült Soros neve, mint potenciális befektető
  • Folytatódott a spanyol ingatlanpiac fellendülése
  • Nagy az érdeklődés a spanyol ingatlanok iránt a külföldiek körében

Az egyik legfontosabb pozitív fejlemény, hogy az elemzőkkel szemben korábban jóval optimistábbnak mutatkozó menedzsment várakozásai most már összhangban áll a szakértői véleményekkel. Idén 5 százalékos árbevétel és 20 százalékos EBITDA (amortizáció, és értékcsökkenés előtti üzemi eredmény) bővüléssel számol a vállalat vezetése. Ennek köszönhetően 2007 után először javulhat az FCC EBITDA szintű jövedelmezősége, ami az elkövetkezendő években is folytatódhat. Az EBITDA margin 13 százalék közelében stabilizálódhat, nagyjából ott, ahol a 2008-as válság előtt is megtalálható volt.

Forrás: FCC, Investor.hu

Elemzői vélemények szerint az FCC-től várható az egyik legnagyobb profitnövekedés az elkövetkezendő években az európai építőipari részvények körében. Ennek ellenére azonban a részvény piaci értékén forog a növekedési kilátásaihoz képest szektorszinten.

Forrás: Investor.hu

Kulcsszinten az árfolyam

Június első felében ismét nagyobb ralit mutatott be az FCC a madridi parketten, ezt az emelkedést azonban teljes egészében visszaadta mostanra a részvény. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a 15 eurós szint ismételten megfogta az árfolyamesést, amit egy felpattanás követett. A szint eleste esetén már csak egy fontos támasz szint állta volna az útját a 12 eurós szint előtt, azaz nagyobb esés következhetett volna.

A felpattanás folytatódása esetén ismételten a 18 eurós szint kerülhet első körben célpontba, míg ennek áttörése esetén akár a januári lokális csúcs is szóba kerülhet a későbbiekben.

FCC heti grafikon (Madrid) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Összességében a pozitav fejleménynek számít a guruk érdeklődése az FCC iránt, ráadásul ne feledjük, hogy a jelenlegi szintek jó beszállási lehetőséget kínálnak hosszú távon. Ugyanakkor a múltbeli árfolyam ingadozásokból tanulva, rövidebb hoasszabb megingásokra ezután is érdemes lehete felkészülni, így inkább a kockázatválalóbb befektetők számára lehet érdekes befektetés az FCC. Őket elsősörban a hosszabb távú kilátások kárpotolhatják a kockázatokkal szemben.