Füstölgő fúzió az USA-ban

Vágólapra másolva!
Több mint 25 milliárd dollárért vásárolhatja fel riválisát a Reynolds American.
Vágólapra másolva!
  • A második legnagyobb amerikai cigarettagyár, a Reynold American, ugyanis nyilvános ajánlatot tett egyik legnagyobb riválisa, a Lorillard felvásárlására.Ez részvényenként 68,88 dollárt jelent. Ebből 50,5 dollárt készpénzben, míg a fennmaradó részt 0,2929 db Reynolds részvényekben kapják majd meg a jelenlegi Lorillard tulajdonosok.
  • A teljes ajánlati összeg így 25 milliárd dollárra jön ki. A cég adósságait is számításba véve az üzlet értékét 27,4 milliárd dollárra tehető.
  • Az amerikai piac egyébként fontos, mivel Kína után a második legnagyobb a világon, még úgy is, hogy éves szinten négy százalékkal zsugorodik.
  • A Reynolds, mint második, és a Lorillard, mint harmadik legnagyobb globális szereplő fúziójának így elsődleges célja a piaci részesedés kibővítése, valamint a jelenleg első, Malboro márkát birtokló Altria Group pozíciójának gyengítése.
  • A fúzió után ugyanis a két cég fogja uralni az amerikai piac 90 százalékát, bár versenykorlátozási megfontolásokat is érdemes lehet figyelembe venni. Már csak azért is, mert a nem mindennapi fúzió teljes egészében átszabhatja az amerikai dohánypiacot, valamint az export termékek árára is komoly hatással lehet. A versenyhivatal közleményében egyébként aggodalmának adott hangot, valamint ígéretet tett az akvizíció részleteinek pontos felügyeletére.
  • A felvásárlások hírére nem szerepelnek jól a részvények, a Reynolds árfolyama 3,7 százalékkal került lejjebb, míg a Lorillard részvények 7,5 százalékos mínuszban található. Persze a történethez az is hozzátartozik, hogy az akvizíció híre még februárban látott napvilágot. Azúta a Lorillard árfolyama több mint 30 százalékot emelkedett.