Martino és Messi újra együtt

Gerardo Tata Martino az FC Barcelona edzője
Barcelona's Argentinian coach Gerardo "Tata" Martino gives a press conference at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, near Barcelona, on March 22, 2014, on the eve of the Spanish league football match Real Madrid CF vs FC Barcelona. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A spanyol Barcelonától az idei idény végén menesztett Gerardo Martino lett a sikeredzőnek tartott Alejandro Sabella utóda az argentin labdarúgó válogatott élén.

Sabella, az 59 éves egykori argentin válogatott labdarúgó 2011 óta irányította a válogatottat, de már a július 13-i Németország elleni világbajnoki döntő előtt bejelentette, hogy az eredménytől függetlenül távozik hivatalából. A döntőben egyébként az argentin válogatott heroikus küzdelemben maradt alul Németországgal szemben, a németek győztes gólját a 113. percben Götze szerezte.

Az utód, Gerado Martino a Barcelona trénere volt a 2013-14-es idényben. Martino Tito Vilanovát követte a Barcánál, amellyel hat év után először fordult elő, hogy trófea nélkül maradt: a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőben búcsúzott, a spanyol Király-kupában a fináléban maradt alul a Real Madriddal szemben, a Primera Divisiónban pedig a második helyen végzett az Atlético Madrid mögött. Martinóval a Barcelona a 38 bajnoki meccsből 27-et megnyert, és ezeken átlagban 2,63 gólt szerzett.

Forrás: AFP/ /Lluis Gene

Martino korábban dolgozott már válogatottnál, Paraguayjal 2010-ben vb-negyeddöntős, 2011 Copa América-döntős volt. Az argentin kispadon szeptember 3-án debütál majd, nem is akármilyen meccsen, Düsseldorfban ugyanis a vb-döntő visszavágóját rendezik.

Martino megbízatása a 2018-as vb-selejtezők végéig szól, de automatikusan meghosszabbodik, ha a csapatot kivezeti az oroszországi vébére. Az első nagy kihívása a jövő évi, Chilében rendezendő Copa América lesz, amelyet utoljára 1993-ban nyert meg Argentína.