Így verik egymást péppé a futballultrák

ustawka, foci huligánok, szervezett verekedés, ultrák
FC Basel's hooligans clash with the riot police prior to the UEFA Champions League group E football match FC Basel against FC Schalke 04 on October 1, 2013 at the Saint Jakob-Park Stadium in Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Most van a sorsolások szezonja, hamarosan indul az összes labdajátékidény, de ennél furcsább idén már biztosan nem lesz: a magyar futballultrák kisorsolták, milyen sorrendben verjék péppé egymást a saját maguknak szervezett, ustawka névre hallgató eseményeken. 

Az Ultrasliberi.hu adta hírül, hogy elkészült a szurkolótáborok kemény magjainak bunyónaptárja. A sorsolás csak az érintett feleket érinti, helyszín és idő nincs megadva, ezt a táborok maguk beszélik le egymás között. A párosítások elkészítésénél a szervezők figyelembe vették, melyik táborok vannak jóban egymással.

Sok szabály nincs, a nagy táborok 30, a kisebbek 15 fővel futnak neki a szezonnak, de egymás között megbeszélhetik, ha többen is összejönnek. Külsős segítséget hívni tilos, csak olyanok vehetnek részt a bunyóban, akik valóban a csapatuk szurkolói, és járnak a meccsekre. „Azok akik innen-onnan külső segítségért folyamodnak: kurvák. Rendőrök, rendezők segítségül hívása: kurvák. Azok,akik nem állnak ki: kurvák” – olvasható az oldalon.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A szervezők kérik az érintetteket, hogy „a bulikon a csibészség domináljon, tiszteljék egymást a felek, legyenek korrektek.” Ez arra utal, hogy a felek egyenlő létszámban jelenjenek meg, ne használjanak ütő-, és szúróeszközöket, és aki földre kerül, vagy szemmel láthatóan harcképtelenné válik, azt ne tekintsék tovább ellenfélnek. A sorsolásról készült egy videó is, de ezt csak a táborok képviselői láthatják.

Az ustawka lengyel szó (az ötlet is lengyel ultráktól származik), a szurkolótáborok előre lebeszélt, bizonyos szabályok szerint zajló összecsapását jelenti. A témáról bővebben itt írtunk.