Vágólapra másolva!
Risztov Éva a negyedik helyet szerezte meg a berlini úszó Európa-bajnokságon a nyíltvízi úszók csütörtöki 5 kilométeres női versenyében. A győztes a német Isabelle Harle lett.

Az 5 kilométeres verseny másféleképpen volt izgalmas, hiszen a nők itt az órával versenyeztek. Az Európa-bajnokságon ugyanis bevezették az időfutam formulát, azaz nem a vb-n megszokott tömegrajttal indítják a mezőnyt, hanem egyperces időközönként vágnak neki a távnak a résztvevők.

Mivel a sífutással ellentétben csupán egy részidőt mérnek - féltávnál -, így igazi izgalmak ekkor, illetve a végén adódnak, a köztes félórák a reménykedéssel telnek. Mi különösen a második fél órában reméltük azt, hogy Risztov Éva tudja tartani az első 2500-on diktált tempót, hiszen érmes helyen állt féltávnál. Aztán amikor elkezdtek beérkezni az első versenyzők, köztük Éva is, néhány percen át úgy hittük, újabb magyar érem születhet Grünauban.

Éva ekkor második helyen állt a német Isabelle Harle mögött, a vízből kifelé jövet még egy viccet is elsütött. "Ha megint ezüstérmes leszek, soha többé nem jövök Berlinbe" - utalt arra, hogy 2002-ben négyszer állt az Eb-dobogó második fokán még medencés korszakában, most pedig szerdán is ezüstöt szerzett 10 kilométeren.

Ám előbb a spanyol Maria Garcia Belmonte vágott elé, majd amitől tartani lehetett, a 10 kilométer szerdai bajnoka, a holland Sharon van Rouwendaal is jobb időt ment Risztovnál, aki így a nehezebben emészthető 4. helyen végzett.

"Még sohasem úsztam ilyen formában, maradjunk annyiban, érdekes volt” - közölte a lelátón, öltözködés közben Éva. "Összeségében úsztam egy jó öt kilométert, akik tegnap is versenyeztek, azok közül csak a holland lány előzött meg, a másik kettőnek nem volt benne az izmaiban tíz kilométer. Az a helyzet, hogy nyilván jó lett volna érmet szerezni, de én azért erre a versenyre nem tudom úgy kihegyezni magamat, meg aztán az sem mindegy, hogy például egy-egy versenyző éppen beleütközik-e néhány nagyobb széllökésbe vagy sem. A tegnapi is hihetetlenül izgalmas volt, ez még jobb lehetett volna a hagyományos formában, amikor tizedmásodpercek döntenek, így meg tíz másodpercnél nagyobb különbségek alakultak ki. Mindegy, jól esett a verseny, ez a legfontosabb."

Szilágyi Nikolett a 11. helyen zárt, és nem tudta eldönteni, örüljön vagy bánkódjon. "Még nem tudom, hogy jól esett-e. Az öt kilométer maga jó volt, a helyezés miatt vagyok bizonytalan... Végül is érdekes volt, próbáltam a legjobbamat nyújtani, most ennyi sikerült."

Gellért Gábor szövetségi kapitány villámértékelése elégedettséget tükrözött: "Úgy jöttünk el, hogy egy-két érmet mindenképp szerezhetünk - azt gondolom, jól állunk, az, hogy több versenyzőnk is a legjobb tízben végzett, mindenképp biztató. Éva nagyszerűen helytállt, Olasz Anna is, Gyurta Gergő is, a többi fiatal csapattag is: ők a jövőben még inkább beépülhetnek a csapatba. Azt látni kell, ez nem az igazán fiatalok sportja, sokat kell érnie annak, aki igazán eredményes akar lenni, nem mindenki egyformán ütésálló, nem mindenki bírja azt az őrlést, amiben néha részük van az úszóknak. Azt azonban látni kell, hogy mennyit lépett előre a szakág, hiszen míg négy-öt éve egy-két ember vett részt a nagyobb versenyeken, most már nagy és eredményes csapattal vagyunk itt."

A nyíltvízi úszóknál pénteken szünnap lesz, szombat-vasárnap a csapatversennyel, illetve a 25 km-es távokkal fejeződnek be a grünaui küzdelmek.

Eredmények, női 5 km:
1. Isabelle Harle (Németország) 57:55.7 p
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 58:29.9
3. Mireia Garcia Belmonte (Spanyolország) 58:41.4
4. Risztov Éva 58:48.7
...11. Szilágyi Nikolett 1:00:46.9 ó