Ide teszik pénzüket a milliárdosok

kérdés irány döntés tanácstalan pénzügyek befektetés megtakarítás hangulat kilátás
Vágólapra másolva!
A közzétett amerikai hedge fundok második negyedéves portfólióiban ellentétes várakozásokat lehet kiolvasni. Warren Buffet és Carl Icahn továbbra is zsákolta a részvényeket, itt csak portfólió átrendezésről beszélhetünk, Soros György azonban már a részvénypiaci korrekcióra készült!
Vágólapra másolva!

Múlt héten közzétették azokat a jelentéseiket a világ legnagyobb hedge fundjai is, melyekbők kiderült, milyen befektetésektől remélnek további milliárdokat ezek a hatalmas alapok. Ezeket a riportokat mindig kiemelt figyelem övezi a befektetők részéről, mivel betekintést nyújthat a milliárdos alapok kulisszatitkaiba, és, hogy miként vélekednek az egyes vállalatokról a nagyjátékosok.

Ezek a nagyágyúk jellemzően nem néhány hétre vesznek fel pozíciókat, hanem inkább években, esetleg évtizedekben gondolkoznak, így mindenképp tanulságos tanulmányozni portfóliójukat. A 2014 második negyedévére vonatkozó legnevesebb alapkezelők pozícióit vizsgálva vegyes kép tárulhat elénk. Míg egyesek egy esetleges korrekcióra készülnek fel, addig mások teljes gőzre kapcsoltak az emelkedés megjátszása terén.

Carl Icahn

Icahn nevét a Herbalife üggyel kapcsolatban lehetett mostanában sokat hallani. Míg a másik neves befektető, Bill Ackman shortolta a papírokat, addig Icahn alapja dollármilliókért vásárolt be a cég részvényeiből. Ezek után a Herbalife Icahn portfóliójának a 2,8 százalékát teszi ki.

A jelentésben legszembetűnőbb tétel az Apple részvények állomány növekedése. A befektető meghétszerezte a portfóliójában tartott részvények számát, amely jelenleg a teljes portfólió 12,7 százalékát teszi ki, és a 3. legnagyobb pozíciónak számít közel 5 milliárdos értékével.

Tekintve, hogy az Apple történelmi csúcson mozog, tekintélyes summát kereshetett eddig ezzel a vételével Icahn.

Az Apple árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A második legfontosabb indikáció a korábbi 7. legnagyobb, energia piaci pozíció 92 százalékos leépítése lehet. Az energia és élelmiszeripari cégek papírjai hagyományosan menekülő eszközöknek számítanak a részvénypiacon belül, hiszen termékeikre gyakorlatilag konstans a kereslet rövidtávon. Ez jelentheti Icahn bizalmát a piac további növekedésében. Az elméletet az is alátámasztja, hogy a befektető összes pozíciója jelenleg long, azaz növekedésre játszó.

A korábbi 1 milliárdos Netflix pakett több mint ötödétől is megszabadult a befektető. Még 2012 októberében vásárolt be Icahn az internetes cég papírjaiból 5,54 millió darabot, nagyjából 60 dolláros árfolyam mellett. A vásárlás óta körül belül 714 százalékot emelkedett a részvények árfolyama. A második negyedéves eladásokból nagyjából közel 1,7 milliárd dollár "csöpögött vissza" Icahn kasszájába, ha a Netflix 350 dollár körüli második negyedéves átlagárfolyamával számolunk.

A Netflix szárnyalása Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Soros György

A magyar származású befektető már nem volt ennyire optimista a piaci trend jövőbeni növekedését illetően. Mint korábban írtuk Soros milliárdokkal fogadott az S&P 500 növekedése ellen. Pozíciója 600 százalékkal nőtt, jelenleg 2,2 milliárd dollárral fogadott az esés mellett. Egyes vélemények szerint a put opcióval csupán egy részvénypiaci esés ellen fedezi magát a befektető.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Apple részvényeket a Soros fund menedzsmentje is kedvelte az előző negyedévben, majdnem 2000 százalékkal növekedett kitettségük. Ezzel már 1,83 millió dollár Apple-részvénnyel rendelkezik Soros, melyek értéke a június végi árfolyammal számolva 170 millió dollárra hízhatott. Figyelembe véve a papírok elmúlt hetekben mutatott jelentős árfolyam-emelkedését ezen a pozíción további dollármilliókat kereshetett a guru.

Warren Buffett

A legnagyobb fedezeti alapot menedzselő Buffett nem szolgált túl sok meglepetéssel beszámolójában. A 10 legnagyobb pozícióban nem, vagy csak 2-3 százalékos átsúlyozásra került sor. A kisebb pozíciókban találhatunk azonban érdekes tételeket.

Az egyik érdekesség, hogy a General Motorsban lévő pozícióját is 10 százalékkal növelte. Úgy tűnik a befektető a cég visszahívási botrányai ellenére is bízik az autógyártóban.

A General Motors árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A „hedge” szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.