Panellakóval verné meg Botka Lászlót a Fidesz

panel, város
Vágólapra másolva!
Szeged elvesztése óriási kudarc lenne a baloldal számára, ezért is kötelező feladatnak számít Botka László számára a polgármesteri cím megtartása és a közgyűlési többség visszaszerzése a jobboldaltól. A Fideszben hosszú ideje belső harcok dúlnak, és a mostani jelöltállítás sem ment simán a kormánypárti berkekben. Egy felmérés szerint Botka már csak három százalékkal vezet.  
Vágólapra másolva!

Nagy feltűnést keltett pár napja az a szegedi közvélemény-kutatás, amely szerint Botka László csupán három százalékkal vezet Kothencz János, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben. A hírre sokan felkapták a fejüket, mivel Botka 2002 óta elég nagy fölénnyel nyerte meg a választásokat, még 2010-ben is több mint hat és fél százalékponttal előzte meg a kormánypártok jelöltjét. A baloldalon a várakozások alapján teljesen biztosra veszik az MSZP országos választmányi elnökének a sikerét.

A felmérést a Tisza Lajos Közéleti Egyesület megbízásából a Leonardo Kft. végezte el. Az egyesület Facebook-oldalán egyébként csak a kormánypárti jelölthöz kapcsolódó hírek szerepelnek, így sokaknak az a gyanúja, hogy a felmérés politikai megrendelésre készült. Az Origo megkeresésére a Leonardo Kft. közölte, hogy egy évtizedes szakmai múltjuk van, rendszeresen végeznek felméréseket az önkormányzati szektorban, és visszautasítják a politikai megrendelésre vonatkozó feltételezéseket. Tájékoztatásuk szerint a választások előtt is fognak felmérést készíteni a jelöltek támogatottságáról.

Sziliéknek nem sikerült

A baloldalon viszonylag hamar eldőlt, hogy Botkával szemben nem indul sem DK-s, sem Együtt–PM-s jelölt, így a polgármester nyugodtan készülhetett a kampányra. Mindezek ellenére 1998-at követően ismét háromnál több jelölt indul a csongrádi megyeszékhely elhódítására. Botkán és Kothenczen kívül Tóth Péter, a Jobbik és Málovics György, az LMP jelöltje tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes aláírást. A Szili Katalin vezette Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt is megpróbált jelöltet állítani, de Németh Istvánt nem vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.

Szegeden az idei országgyűlési választás és az európai parlamenti választás eredménye alapján nagyon szoros eredményre kell számítani. Az előbbi voksoláson a baloldali összefogás csupán 0,8 százalékponttal tudta megelőzni a Fidesz–KDNP-t, míg a Jobbik 14,74, az LMP pedig 8,84 százalékot ért el. A májusi EP-választáson az országos trenddel szemben az MSZP nagyon jól szerepelt az alföldi városban, mivel közel 24 százalékos eredményükkel nagyon simán megelőzték a DK-t és az Együtt–PM-et. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a két baloldali formáció nem szabott teljesíthetetlen feltételeket Botka támogatásához.

Tény, hogy Szeged mostani polgármestere nem dőlhet hátra, bár egy önkormányzati választáson sok esetben egy helyi szinten jól ismert személy sokkal jobb eredményt tud elérni, mint a pártja. A mostani helyzet pontos ismeretéhez fel kell idézni, hogy négy évvel ezelőtt, bár a polgármesteri versenyben az MSZP jelöltje futott be, a közgyűlésben a jobboldalnak lett többsége. Botka kampányának egyik fontos eleme, hogy az elmúlt négy év elmaradt beruházásaiért a kormánypárti többséget hibáztatja. Másik fő mondanivalója, hogy a rá adott szavazatokkal a szegediek egyértelmű üzenetet küldhetnek a kormánynak, hogy változtasson a politikáján.

Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak az MSZP országos választmányának ülése közben Forrás: MTI/Kovács Attila

Állandó belháborúk

A Fidesz berkeiben a szegedi szervezet már több mint egy évtizede finoman szólva nem tartozik az erősek közé. A párt 16 éve nyert utoljára polgármester-választást, azóta nem sok sikert könyvelhetett el a jobbközép tábor. 2002-ben és 2006-ban megszorítani sem tudták Botkát, többek között ennek eredményeként is állandósultak a belháborúk a szegedi Fidesz-szervezeten belül. Négy évvel ezelőtt a megyei jogú városok közül egyedül itt tudott győzni a baloldal, ami szintén nem vetett jó fényt a helyi Fideszre.

A jelöltállítás most sem ment zökkenők nélkül, mivel a párt helyi szervezete Gyimesi Lászlót jelölte, de a Fidesz választókerületi elnöke megvétózta a döntést, és a párt országos elnöksége Kothencz János mellé állt. Kothencz az utolsó fideszes polgármester, Bartha László mellett is dolgozott már ifjúsági referensként. 2010-ben a képviselőválasztáson csupán 25 szavazattal maradt el szocialista ellenfelétől. Azt követően, hogy a Szeged–Csanádi Egyházmegye szerezte meg a felügyeletet a helyi gyermekvédelem fölött, Kiss-Rigó László püspök őt bízta meg a terület szakmai irányításával. Közben Kothencz folytatta civil tevékenységét is: megalakította a Lakótelepi Emberek Érdek-képviseleti Társulását, amely lakótelepi játszóházat is működtet. Kothencz egyébként maga is egy panelház kilencedik emeletén él.

Kothencz János, a Fidesz–KDNP–L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje beszél a Fidesz–KDNP és a Lakótelepi Emberek Érdek-képviseleti Társulása (L.É.T.) kampánynyitó és jelöltbemutató rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Rosta Tibor

Így javítana a Fidesz

Kothencz jelölésével egyértelmű üzenetet kíván küldeni a Fidesz a lakótelepen élőknek. Ha megnézzük az idei vagy akár a korábbi választásokat, jól látszik, hogy a baloldal sikerének egyik legfőbb oka, hogy a lakótelepeken sokkal jobban szerepel, mint a jobbközép pártok. A tavaszi országgyűlési választásokon a lakótelepi negyedekben nem volt ritka az olyan szavazókör sem, ahol a baloldal jelöltje több mint 20 százalékpontot vert rá a Fidesz–KDNP aspiránsára. Ha Kothencz csatasorba állításával a kormánypártok képesek javítani a lakótelepi eredményeiken, akkor könnyen lehet, hogy Botka 12 év után elveszítheti Szeged vezetését.