Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hol kapható az igazi Ország tortája?

somlói revolúció összehasonlítás clap
Vágólapra másolva!
Idén nyolcadszor találkozhatunk az ország tortájával, amely ráadásul egy nagyon jól sikerült darab. Somlói revolúció néven fut a székesfehérvári Damniczki cukrászda alkotása, és bár a somlóit nem annyira találtuk meg benne, ettől még szerettük. A torta viszont rendkívül munka-, és anyagigényes, ezért itt volt az ideje utánanézni mit kezdenek receptjével a cukrászdák, milyenek az országra szabadult ország tortái. 
Vágólapra másolva!
Öt torta, egy recept Forrás: Táfelspicc

Macerás, nem készítik

Augusztus 20-án sok cukrászda készítette a Somlói evolúciót, viszont a Cukrász Ipartestülettől kapott listából már kevesen maradtak akik a mai napig is választékukban tartják. Vagy ha tartják, ők is csak időszakosan. Így jutottunk végül négy szelethez, és egy kontrolltortához a Damniczkitől, hogy tudjuk mihez hasonlítani a többi cukrászda munkáját.

A Vanilin tortája Forrás: Táfelspicc

Krémes süti a Vanilinből

A Vanilin tésztája nem egyezik az eredetivel, nincs meg benne sem a roppanás, sem a diósság. Az összhatással ettől függetlenül, mármint az eredeti tortától függetlenül nincs semmi baj, többeknek bejött a pudingos, teljesen semleges, ízetlenbe hajló hangulat. A Somlói revolúció eleve nem egy erőteljes, kemény karakter, ebből az a kevés játék is hiányzik, de az nagyon.

Általános krémes sütemény, ezt tudja, de annak jó.

Jégbüfé Forrás: Táfelspicc

Sport szelet a Jégbüféből

Az egész teszt kiindulópontja, ugyanis ezt megkóstolva írt egy olvasónk, hogy legyünk szívesek nézzünk utána mi folyik itt, mert hát szerinte nagyon van minek utánanézni.

Tényleg volt.

Ez a torta pusztítóan keserű, rumos ízzel túllőtt szörnyűség, ami a legsötétebb cukrászdai poklokat és puncskúpokat idézi. Egyik kollégánk találón a Sport szelethez hasonlította, de volt, aki kikapirgálva a masszív lekvérréteget már Jaffás Sport szeletet emlegetett.

A fehér hab állagának semmi köze a többi versenyző, pláne az eredeti puhaságához, túl kemény, merev.

Szamos Forrás: Táfelspicc

Dunapark és Szamos

Bár a Dunapark tésztája kifejezetten állott volt, a többi alkotóelemmel és az összhatással mindenki elégedett volt, de a Szamos Somlói evolúciója bizonyult a legjobbnak. Ez a szelet ugyan fittebb, kötöttebb, mint az eredeti, és a lekvár is kevesebb benne, de más zavaró tényező és látványos különbség nem tűnt fel. Csak néhány apró.

Dunapark Forrás: Táfelspicc

Ami mindegyik szeletre jellemző volt, hogy a fehér és nem fehér csokoládé rétegek vastagsága, ízének intenzitása ingadozott, az alaptészta állaga, íze, ropogóssága nem közelítette meg az eredeti, kifejezetten izgalmas diós-grillázsos tésztáját, és a lekvárréteget a Jégbüfé szeletének Jaffás hangulatát leszámítva -ami szintén nem narancs- egy esetben sem lehetett egyértelműen narancsnak beazonosítani. Valami savanykás és sárga lekvár, ez volt a legtöbb, amit sikerült megállapítanunk a zselé külön kóstolgatása közben.

Mivel a cukrászat egy elég egzakt tudomány, ahol alapanyagbeszállítók, terméknevek, grammok, hőfokok és percek mentén minden pontosan átadható, nem annyira értjük egy alaposan körülírt termék esetében a kisebb-nagyobb eltéréseket.

Pontosabban értjük, de korrektnek semmiképpen sem tartjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről