Siófok volt a legdrágább, de a legnépszerűbb is

Balaton vitorlás szennyezés
Siófok, 2013. október 22. Vitorláshajók tükröződnek a Balaton vizében a siófoki kikötőnél 2013. október 22-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Magyarországon Siófok, külföldön Róma volt idén a legnépszerűbb nyári úti cél a magyarok körében. Legtöbben az utolsó pillanatban döntöttek.
Vágólapra másolva!

A változó időjárás ellenére a belföldi úti célok közül továbbra is a Balaton viszi a pálmát – derül ki a Trivago.hu szálláskereső oldal adataiból. A magyar nyaralók több mint ötöde a külföldi turisták által is kedvelt Siófokot választotta, egyben itt volt a legmagasabb a nyári szállás átlagára (két főre, egy éjszakára 26 700 forint).

Vitorláshajók tükröződnek a Balaton vizében a siófoki kikötőnél Forrás: MTI/Varga György

Budapest a második helyen végzett, ahol átlagosan valamivel kevesebbért, 24 300 forintért találhattak szállást idén nyáron. Nagyjából ugyanennyien, a nyaralók közel 10%-a keresett szállást Balatonfüreden.

Strandolásért azonban nem feltétlenül a magyar tengert keresték fel a nyaralni vágyók. A gyógy- és élményfürdők városai, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros és Sárvár is kedvelt, valamint átlagosan olcsóbb úti célok voltak. Eger is jól teljesített, az utazók közel 4%-a ugyanis a borok városában keresett szállást a nyáron. A legnépszerűbb úti célok közül itt volt a legalacsonyabb az átlagos szállás ár.

A magyar utazók legkedveltebb belföldi úticéljai
(mellette az átlagos szállásár két főre, egy éjszakára)

Siófok 26 748 Ft
Budapest 24 339 Ft
Balatonfüred 25 195 Ft
Hajdúszoboszló 17 318 Ft
Eger 16 053 Ft
Hévíz 19 030 Ft
Balatonlelle 24 504 Ft
Tihany 24 628 Ft
Balatonföldvár 23 119 Ft
Zalakaros 16 776 Ft
Sopron 17 692 Ft
Szeged 16 931 Ft
Miskolc 17 115 Ft
Keszthely 16 931 Ft
Sárvár 20 063 Ft

Külföldön a Napospart a legolcsóbb

Minden út Rómába vezet – tartja a mondás, és úgy tűnik, van benne némi igazság. A külföldi szálláshelyeket illetően az örök város volt ugyanis a legnépszerűbb az idén. Egy másik olasz település, a Velencétől 30 km-re fekvő Lido di Jesolo foglalja el a második helyet, Prágába pedig az utazók 2,3%-a keresett szállást. A kedvelt külföldi úti célok közül a bolgár Naposparton nyaralhattunk legolcsóbban a nyári hónapok alatt, a legdrágább pedig London, ahol az átlagos szállásár 62 000 Ft volt 2014 nyarán.

Róma volt idén a legnépszerűbb külföldi célpont Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ám nemcsak vendégek, házigazdák is voltunk; a magyar szállások idén is népszerűek voltak a külföldről érkező nyaralók körében. Közülük a legnagyobb arányban osztrákok (a szálláskeresők 13%-a), románok (12%) és lengyelek (11%) szemeztek a magyarországi szálláslehetőségek közt, de szlovén, finn és szerb érdeklődők is akadtak.

Foglalás az utolsó pillanatban

A Trivago kutatásából az is kiderül, hogy a weboldalon történt összes szálláskeresést figyelembe véve a magyarok átlagosan 26 300 forintot hajlandók költeni kosztra és kvártélyra. A hosszabb, minimum egyhetes nyaralások esetében pedig a szállásra szánt összeg 212 800 forint volt a nyári hónapok alatt.

Átlagosan körülbelül 3 napra utaztunk és az utolsó pillanatban döntöttünk. Csak kevesen akadtak olyanok, akik hónapokkal előre számba vették a szálláslehetőségeket. A magyar nyaralók 65%-a egy hónappal, illetve majdnem ötödük mindössze egy héttel az utazás előtt keresett szállást.