Vágólapra másolva!
A pénteki amerikai menetelés után ma reggel Ázsiában is jó hangulat uralkodik, és Európában is emelkedés jöhet a tőzsdéken. Ellenben az arany és az olaj tovább szenved az erős dollár miatt. 
Vágólapra másolva!

Nagyot raliztak pénteken az amerikai tőzsdék, mindhárom főbb index 1 százalék feletti pluszban zárt, főként a kiváló munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Az S&P500 közel két hónapja nem látott napi emelkedést mutatott, 1,1 százalékos erősödéssel.

A vártnál lényegesen gyengébb számok láttak napvilágot ma reggel a német iparról. A gyáripari megrendelések 5,7 százalékkal estek augusztusban a várt 2,5 százalékkal szemben. Az előző havi adatot viszont kicsit felfelé javították 4,6 százalékról, 4,9 százalékra.

Ennek ellenére pluszban kezdődhet a kereskedés ma az európai piacokon a határidős indexek szerint. A pénteki szünnap után ma már Frankfurtban is lesz kereskedés. A múlt hét utolsó kereskedési napján a nyugat-európai börzék 0,9-1,5 százalékos pluszokat hoztak össze.

Vegyesen teljesítenek ma a nyitva lévő ázsiai tőzsdék. A japán Nikkei 1,4 százalékos erősödésre volt képes, részben a jen további gyengülésének köszönhetően. A jen dollárral szembeni árfolyama ugyanis 110 fölött is megfordult ma, ami új hatéves jenmélypontnak felel meg. Az ausztrál S&P/ASX 200 viszont fél százalékos, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékos mínuszt szedett össze. Kínában ma sincs kereskedés.

Vállalati hírek

A BHP Billiton azt tervezi, hogy 30 százalékkal megemeli vasérc kapacitását, de úgy hogy nem nyit új bányát, írja a Wall Street Journal. A piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb bányaipari cége annak ellenére teszi ezt, hogy a vasérc ára folyamatosan csökken idén. A BHP részvénye 2,2 százalékos mínuszba csúszott a hírekre a Sydney börzén.

Ketté válna a Hewlett-Packard, elválasztva PC- és nyomtató, valamint vállalati hardware-ek és szolgáltatások üzletágát, írja a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Állítólag ma már hivatalosan is bejelenthetik majd az ügyletet. Pénteken a részvény két százalékos pluszban volt, de a hír csak hétvégén érkezett, így annak csak a mai kereskedésben lesz hatása.

Október 9-én csütörtökön mutathatja be a Tesla Motors új, Model 3 típusú autóját és S modeljének megújított változatát, írja Trip Chowdhry a Global Equities Research elemzője. Korábban Elon Musk vezérigazgató közölte, hogy nagy bejelentés következik október 9-én. Pénteken 1,5 százalékot erősödött az elektromos autógyártó részvénye.

A kiváló amerikai munkaerőpiaci adat nem csak a tőzsdékre volt jó hatással, a dollár két éves csúcsra erősödött az euróval szemben, és ma reggel is az 1,25 közeli szinteken mozog az EURUSD árfolyam.

Az erős dollár a nyersanyagoknak nem tesz jót, az arany árfolyama pénteken letörte az 1200 dolláros szintet, és jelenleg 1188 dollár környékén ingadozik, ahol utoljára 2013 decemberének végén járt. Az olaj sem tud érdemben erősödni, a WTI 89,5 dollárnál, a Brent pedig 91,8 dollárnál jár.