Fekete György marad az MMA elnöke

fekete, mma
Fekete György az MMA tavalyi közgyűlésén.
Vágólapra másolva!
Október 2-án, szerdán tartották a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlését. A napirendi pontok között szerepelt a köztestület elnökének, alelnökeinek és elnökségi tagjainak megválasztása. Az elnöki posztra a jelölő bizottság egyedüli jelöltje Fekete György, az MMA mostani vezetője.
Vágólapra másolva!

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a közgyűlésen elmondta: jó döntésnek bizonyult, hogy a Magyar Művészeti Akadémia autonóm köztestületként számos állami funkciót és feladatot vett át és végez. Majd hozzátette:

Ez azt jelenti, hogy Hopopál szerint az MMA által átvett és működtetett feladatok, intézmények, valamint a művészeti díjak koordinálása és átadása a korábbi hamis hangokkal ellentétben kiválóan működik. Mint mondta, azok a kérdések, amelyek felmerültek korábban a köztestület működésével kapcsolatban, ma már mind a múltba vesztek.

Fekete György az MMA tavalyi közgyűlésén. Forrás: MTI/Beliczay László

Partneri viszony

Hoppál Péter elmondta, hogy a testület munkájának támogatása a magyar kormány „alkotmányból adódó” kötelessége: "az együttműködés nem alá- és fölérendeltséget jelent, a kormányzat partneri viszonyra törekszik az MMA-val, és ebben az elnökség és az Emmi vezetése mellérendelt szerepben működik".

A közgyűlésen átadták az MMA tagozati díjait. Az építőművészeti tagozat díját Callmayer Ferenc építész, a film- és fotóművészeti tagozat Szőts István-díját Kincses Károly fotómuzeológus, az irodalmi tagozat Illyés Gyula-díját Szepesi Attila költő vehette át.

Az iparművészeti tagozat elismerését Muharos Lajos ötvösművésznek, a képzőművészeti tagozat díját Olescher Tamás galériavezetőnek, a népművészeti tagozat elismerését Tánczos Vilmos néprajzkutatónak ítélték oda. A színházművészeti tagozat Bitskey Tibor színész, a zeneművészeti tagozat Boldoczki Gábor trombitaművész, míg a művészetelméleti tagozat Juhász György András irodalomtörténész munkásságát ismerte el.