Mire figyelj, ha készpénzt tartasz?

Vágólapra másolva!
Nagy ámulatot okozott a befektetőknek nyár végén, amikor kiderült, hogy Warren Buffett befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway rekord magas, 50 milliárd dollárnyi készpénzállományt tart a jó befektetésre várva. Sokunkban felmerülhetett ezek után a kérdés, hogy mi lehet a jó stratégia ezzel az önmagában semmi hozammal nem rendelkező eszközzel. Mi is kövessük Warren Buffett példáját, halmozzuk fel és csak akkor fektessük be, ha megfelelő eszközt találunk? Egyáltalán a portfóliónk részeként tekintsük rá? 
Vágólapra másolva!

A készpénz kérdésében mindenki érintett, hiszen mindannyian rendelkezünk vele. Ugyanakkor a készpénztartás veszélyei talán már nem ennyire tisztázottak. A készpénz értéke ugyanis folyamatosan csökken az infláció mértékével, ezért is szokták azt a pénztartás adójának nevezni. Ha ugyanis a párna alatt tartjuk a fizetésünket, és hozzá sem érünk, egy év elteltével, akkor is kevesebbet tudunk vásárolni érte. Mégsem lehet azt mondani, hogy amint készpénzhez jutunk, rohanjunk és fektessük be az egészet. Ennek a két végletnek kell megtalálni az egyensúlyát, és ehhez adunk tanácsokat most mi is a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, a több mint 80 éves múltra visszatekintő Vanguard iránymutatásai alapján.

Ennyit tartsunk

A készpénztartás legfontosabb szerepe, hogy szükség esetén azonnal rendelkezésre álljon. Mindenkinek magának kell tehát maghatároznia, mi az az időtáv, és mi az a pénzmennyiség, ami neki elegendő. Hüvelykujjszabályként azt szokták mondani, hogy ennek nagysága ne legyen kisebb, mint 3 havi keresetünk, de nem is lépje túl a havi bevételünk 36-szorosát. Hogy ezen keretek között mennyi kell, ahhoz mindenki vegye számba a saját költési szokásait, munkahelyének biztosságát, illetve egyéb bevételforrásait.

Hátrányai is vannak

A pénzbe való "invesztálásnak" sajnos van két hátulütője is. Először is, ezzel elveszítjük az esélyét, hogy nagyobb hozammal kecsegtető eszközbe fektessünk, másrészt pedig ott a már említett infláció kockázata. Ugyanakkor, ha az elsődleges szempontunk a tőke védelme, akkor nem fektethetünk kockázatos eszközökbe sem. Ennek elsődlegesen azért van fontos szerepe, mert a nagyobb volatilitással rendelkező eszközök árfolyamában bekövetkező visszaesések komoly veszteségeket okozhatnak, ha a teljesen likvid készpénzünkhöz hasonlóan bármikor hozzá szeretnénk azokhoz férni. Előfordulhat ugyanis, hogy pont akkor akarjuk kivenni a pénzünket, amikor az eszköz árfolyama pont alacsonyan van.

Mit tegyünk?

Ahogy ez lenni szokott, itt is minden a személyes preferenciától függ. Ha például olyan eszközt keresünk, amibe a havi számlákra szánt pénzt tehetjük, akkor akár a pénzpiaci alapok jelenthetnek jó megoldást. A befektetési alapok olyan szervezetek, amelyek a befektetők pénzét összegyűjtik és profi portfólió menedzserek döntései alapján szigorúan meghatározott szabályok szerint fektetik azt be. A pénzpiaci alapok a befektetési alapok egyik legnépszerűbb típusa, amelyek zömében rövid lejáratú értékpapírokba és bankbetétekbe invesztálnak. Emiatt a pénzhez való hozzáférés gyorsasága biztosított, általában napon belül készpénzre válthatók az alapok befektetési jegyei, emellett ez a típus rendelkezik a legalacsonyabb kockázattal is.

Forrás: 123rf.com

Ha viszont olyan eszközt keresünk, amibe a kicsivel távolabbi jövőben elkölteni szánt pénzünket tarthatjuk és lemondunk a tőkegaranciáról, akkor akár a rövid kötvény alapok is szóba kerülhetnek. A kötvény alapok a pénzpiaci alapokhoz hasonlóan profi portfólió menedzserek döntései alapján fektetik be a befektetők vagyonát. Ezek az eszközök már jelentősen magasabb hozammal kecsegtetnek, viszont cserébe a likviditás és a kockázat is kedvezőtlenebb. Ezeknek az eladásától számítva 2-3 nappal érkezik meg a készpénz és a mögöttes termékek természetéből adódóan nagyobb volatilitással is rendelkeznek.

A portfólió része?

A Vanguard elemzői szerint a készpénznek szánt pénz mennyiséget a portfóliótól elkülönítve kell tartani, hiszen egészen más célból tartjuk, mint a hosszabbtávú befektetéseinket. Olyan eszközbe kell ezt a részt tenni, ami a legjobban passzol az igényeinkhez az időtáv és a likviditás szempontjából.

A legjobb, amit a készpénzünkkel tehetünk tehát, ha esedékesség szerint fektetjük azt be különböző eszközökbe. A legszükségesebb pénzmennyiséget tartsuk csak ténylegesen készpénzben tehát, minden mást fektessünk be. A befektetett eszközök között pedig törekedjünk arra, hogy több eszközt vegyünk, így a lehető legtöbb irányba próbáljuk meg szétosztani a kockázatot. A portfóliónk így - szakszóval élve - diverzifikált lesz, ami megvéd minket az egyes eszközök rossz teljesítményétől elszenvedhető veszteségektől. Az Investor Tader honlapján akár körül is nézhetünk, hiszen számos befektetési alap található ott, amibe akár rögtön be is fektethetjük parlagon heverő készpénzünket. Sőt, most mindezt költségmentesen kipróbálhatjuk az investor Trader jelenlegi akciójának köszönhetően, amely keretében november 28-ig bármely befektetési alapot teljesen díjmentesen vásárolhatunk meg.