224 milliót kapott a Siemens

ASEM-csúcs Milánóban
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök el akarja érni, hogy 2018-ra teljes foglalkoztatottság legyen Magyarországon. Ehhez helyre kell állítani a szakképzés becsületét, mert a magyar iskolarendszer elhibázott, túlságosan elméletorientált. Nincs elég szakmunkás, ezért munkahelyek ezrei maradnak betöltetlenül.
Vágólapra másolva!

A kormány szeretné elérni, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud, mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Siemens képzési központjának megnyitóünnepségén.

Végleg és visszacsinálhatatlanul

Ahhoz, hogy Magyarország végleg és visszacsinálhatatlanul munkába álljon és teljes foglalkoztatottság legyen, a magyar gyerekeknek a megfelelő iskolapadba kell ülniük, hangsúlyozta a miniszterelnök. Betöltetlen állások ezreire nincs felvehető szakember, ennek a hibának a kijavításán már dolgozik a kormány: Orbán Viktor szerint a szakképzés becsületének helyreállítása jelenthet megoldást.

Duális képzés

Németországban 120 éve alkalmazzák a duális képzést, amelyben elválaszthatatlan egymástól az elméleti és a gyakorlati tudás. Ez egy gyermek számára még természetes, elég csak például arra gondolni, ahogyan egy gyermek felépít egy rajz alapján egy lego-házat, illusztrálta mondandóját Orbán Viktor. A kormányfő szerint ugyanakkor Magyarországon az elhibázott iskolarendszer hatására eltolódott a hangsúly az elmélet irányába. Ez "féloldalas társadalomhoz vezet, ahol egyre többen képviselik az elméletet, mint a gyakorlatot".

Orbán Viktor teljes foglalkoztatottságot akar Forrás: MTI/EPA/Matteo Bazzi

224 millió a Siemensnek

A Siemens több mint 600 millió forintos beruházással építette át a duális, vagyis gyakorlatorientált képzésnek helyt adó korábbi tanműhelyét, amelyben így akár 100 diákot is fogadni tud a német cég. A beruházáshoz a magyar kormány 224 millió forinttal járult hozzá.