Ózd nagyon veszélyes folyamatokat indíthat be

Janiczak Dávid, Ózd
Janiczak Dávid, a Jobbik újonnan megválasztott ózdi polgármestere változtatna a közmunka rendszerén.
Vágólapra másolva!
Közel kétharmados támogatottsággal hódította el a polgármesteri címet az ózdi megismételt választáson Janiczak Dávid, a Jobbik jelöltje. Az új polgármester az Origónak arról beszélt, hogy az utcaseprés helyett a földművelésben és az állattenyésztésben látja a jövőt. A politikai elemző szerint nagyon veszélyes tendencia veheti kezdetét.
Vágólapra másolva!

A vártnál is könnyebb győzelmet aratott a Jobbik a megismételt ózdi polgármester-választáson. Janiczák Dávid október 12-én még csak 66 szavazattal előzte meg Fürjes Pált, a város korábbi fideszes polgármesterét, míg november 9-én már 5223 vokssal győzött. A radikális párt közel kétharmados támogatottságot kapott az egykori baloldali fellegvárban.

Történelmet írtunk Ózdon, itt még egy párt sem aratott ekkora győzelmet – mondta az Origónak a Jobbik polgármestere. Janiczak Dávid szerint a Jobbik megismételt sikerével választóik azt üzenték: van méltóságuk, nem tűrik, hogy beléjük rúgjanak, és megkérdőjelezzék a döntésüket.

Nem csak szavazógép

Janiczak Dávid szerint a helyi cigányság egy része azért is szavazhatott a Jobbikra, mert megelégelték, hogy más pártok csak szavazóbázisként tekintenek rájuk. „A romák többsége szeretne a társadalom hasznos részévé válni, és mi támogatjuk őket ebben. Nem vagyunk cigányellenesek, megélhetést és közbiztonságot teremtenénk minden ózdi lakos számára” – fogalmazott a Jobbik polgármestere.

Janiczak Dávid, a Jobbik újonnan megválasztott ózdi polgármestere változtatna a közmunka rendszerén. Forrás: MTI/Vajda János

Visszahoznák a földművelést

Az Origo kérdésére – milyen munkalehetőségeket lát Ózdon – Janiczak Dávid az értékalapúvá tett közmunkát említette: utóbbi főként mezőgazdasági tevékenységet takar. „Utcaseprés helyett növénytermesztésben, állattenyésztésben gondolkodunk, ez már Cserdiben is bevált” – mondta.

Fidesz-ellenes szavazás volt

A Borsod megyei városban az látszik, hogy aki nem a Fideszre, az a Jobbikra szavazott – erről már Varga Áron beszélt portálunknak. A politikai elemző szerint, akinek a kormánypártokból elege lett, az egyértelműen a Jobbikot részesítette előnyben, ezért elhamarkodott lenne azt kijelenteni, hogy kétharmada van a Jobbiknak. A választás legnagyobb meglepetése emellett az volt, hogy a három induló baloldali párt együttesen még négy százalékot sem kapott.

A Jobbik országos politikusai is ott voltak vasárnap Ózdon. Forrás: MTI/Vajda János

Váltópárt lehet a Jobbik

A szakember úgy látja, Ózd a hagyományok alapján lehetne egy erős baloldali város, azonban a helyi szervezet gyengesége mellett sem magyarázható, hogyan lehetséges az, hogy az MSZP és a DK közösen csak 3,25 százalékot kapott. Nagyon veszélyes tendencia indulhat el azzal, hogy a változást akaró szavazók a Jobbik mellett sorakoznak föl, mivel ez azt sugallhatja, hogy a radikálisok lehetnek a Fidesz váltópártja. Ezzel a baloldalnak is szembe kell néznie – hangsúlyozta az elemző.

Pár éve még sehol sem volt a jobboldal

Ózd korábban a baloldal egyik legerősebb bázisa volt. Az MSZP a 2006-os parlamenti választáson a listás szavazatokat tekintve 62,47 százalékot kapott, de még a 2010-es országgyűlési választáson is 21,15 százalékot szereztek a szocialisták. Idén a parlamenti voksoláson a baloldali összefogás 29,79, az európai parlamenti voksoláson pedig a három baloldali párt (MSZP, DK, Együtt–PM) együtt 30,8 százalékot kapott.

A mostani voksolás másik nagy tanulsága, hogy a magas részvételi arány egyértelműen a Jobbiknak kedvez. A választói aktivitás vasárnap 56,8 százalék volt, míg négy héttel ezelőtt csak 39,12 százalék voksolt. A részvétel több mint 17 százalékpontos megugrása egyértelműen a radikálisoknak tett jót, a Fidesz csupán 928 szavazattal kapott többet, mint négy hete, míg a Jobbik 6085-el. A baloldali jelölt négy hét alatt egyébként 1718 szavazatot vesztett.

A baloldal lehet lemondott Ózdról?

Állatorvosi ló a megismételt polgármester-választás Ózdon – reagált az MSZP-s Horváth Csaba arra, hogy az MSZP és a DK közös jelöltje, Veres Zoltán csupán 3,25 százalékos eredményt ért el. Mint mondta, anélkül, hogy a pontos körülményeket ismerné, elmondható, hogy ahol gyenge a kampány, ahol nem mutatják be kellően a jelöltet,ahol nem végzik el azt a munkát, ami a választókkal való közvetlen kapcsolattartás jelenti – nem csak a kampány két hetében –, akkor ilyen rossz eredmények születnek.

A szocialista politikus úgy vélte, meg kell vizsgálni, mi történt, hiszen tucatnyi hibalehetőség adódhatott, az is lehet, hogy előre lemondtak Ózdról a jelöltet indító pártok, ezután pedig „kódolt a bukás”.

Nem fog elgondolkodni a baloldal

Varga Áron nem tartja valószínűnek, hogy a baloldali pártok bármilyen következtetéseket levonnának az ózdi eredményből, pedig a jövőbeli eredményesség érdekében erre szükségük lenne. Szerinte az ózdi eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a Fidesz legyőzhető, és egy helyben jól felépített kampánnyal a kormánypártok jó szervezettségét is fölül lehet múlni.

Fürjes Pál, a város korábbi fideszes polgármestere súlyos vereséget szenvedett. Forrás: MTI/Vajda János

Varga úgy látja, három országosan megnyert választás után az ózdi eredmény nem árthat a Fidesznek. Szinte ezt a voksolást nem lehet párhuzamba állítani a 2009-es pécsi időközi polgármester-választással, amikor kétharmados fölénnyel nyert a Fidesz. Akkor ugyanis a párt erősödése egy országos jelenség volt, míg most a Jobbik esetében az erősödés nem olyan átütő, mint akkor a jelenlegi kormánypártoké.