Szóba áll egymással Japán és Kína

- China's President Xi Jinping (R) shakes hands with Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) at the Great Hall of the People on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit in Beijing on November 10, 2014.  Top leaders and ministers
China's President Xi Jinping (R) shakes hands with Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) at the Great Hall of the People on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit in Beijing on November 10, 2014. Top leaders and ministers of the 21-member APEC grouping are meeting in Beijing from November 7 to 11. AFP PHOTO / POOL / Kim Kyung-Hoon
Vágólapra másolva!
Tárgyalóasztalhoz ült Pekingben Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök. A két állam között a Szenkaku(Tiaöjü)-szigetek miatt van feszültség, most újraindítják a párbeszédet.
Vágólapra másolva!

Az erősen megromlott kétoldalú kapcsolatok javítása jegyében tárgyalt egymással Hszi Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Pekingben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója előtt az Országos Népi Gyűlés Házában. A megbeszélést japán kezdeményezte. A két politikus hivatalosan nem érintkezett azóta, hogy hivatalba léptek, mivel az országaik közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok - elsősorban a Kelet-Kínai tengeren kialakult területi vita miatt - évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedtek.

Hszi azt mondta, reméli, hogy Japán továbbra is a békés fejlődés útját fogja követni, és körültekintő védelmi és biztonsági politikát folytat. Felszólította Japánt, hogy tegyen többet a közte és a környező országok közötti kölcsönös bizalom megerősítéséért, vállaljon konstruktív szerepet a térségi béke és stabilitás megteremtésében. Szerinte a közeli szomszédok között a stabil és egészséges kapcsolatok lakosaik és a régió érdekét szolgálják.

Forrás: AFP/Kim Kyung-Hoon

Abe arról beszélt a találkozó után, hogy országa a békés fejlődés útját járja, kormánya pedig ugyanazt az álláspontot képviseli a történelmi kérdésekben, mint elődei. Japán kész tartani magát a kapcsolatok normalizálását szolgáló - három napja elfogadott - négypontos megállapodáshoz, amit egy új kezdetnek tekint.

Japán és Kína múlt pénteken állapodott meg arról, hogy visszaállítja a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet, és egy felállítanak egy válságelhárító rendszert. Rögzítették, hogy a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésében eltérő álláspontot képviselnek, és megállapodtak, hogy újraindítják a magas szintű tárgyalásokat.

A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a térség szempontjából is hasznos, "konstruktív kezdeti lépésnek" nevezte a kínai-japán közeledést.