Nem bizonyíték a külügy szerint az amerikai irat

Magyar Levente, államtitkár, kitiltási ügy
Vágólapra másolva!
Semmilyen érdemi információ sincs abban a dokumentumban, amelyet az amerikai nagykövetség egyik munkatársa adott át korábban a külügyi tárcának – állapította meg Magyar Levente államtitkár, bemutatva az iratot. A dokumentum utal a dohánykoncesszióra és Horváth András dossziéjára is.
Vágólapra másolva!

Aláírás és pecsét nélküli, kétoldalas angol nyelvű dokumentumot mutatott be csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Elismerték, amiről hallgattak

Magyar Levente ezzel elismerte, amit délelőtt a DK politikusa, Kerék-Bárczy Szabolcs állított, és amit az amerikai nagykövetség sem cáfolt az Origónak: a követség múlt csütörtökön átadott a külügynek olyan iratokat, amelyek Vida Ildikó NAV-elnök és mások kitiltásával és a korrupciógyanúval függnek össze.

Magyar Levente államtitkár bemutatja az amerikaiaktól kapott dokumentumot Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

Mindössze kétoldalas az irat

Az államtitkár bemutatta az amerikaiaktól kapott kétoldalas dokumentumot, amelyet – mint mondta – a múlt héten a nagykövetség egy diplomatája adott át a tárcának "a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt". Ezen se pecsét, se hitelesítés vagy dátum nem szerepel – közölte.

Semmi új, semmi bizonyíték

Magyar Levente szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni "az állítólagos korrupciós ügyeket".

Horváth András benne van

A Kormány.hu-ra is feltöltött dokumentum valóban nem tartalmaz sok konkrétumot: valójában egy kronológia, illetve felsorolás arról, hogy az amerikai fél mikor és milyen formában értesült korrupciógyanús esetekről: nevesítik a dohánykoncessziót és Horváth András volt NAV-alkalmazottat.

A dokumentum részlete Forrás: kormany.hu

Felkutatnák a szivárogtatót

Az államtitkár szerint a dokumentum "formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül". Magyar Levente arra is kitért: ha kiderül, hogy valóban a tárcától szivárogtatták ki az iratátadást a DK-nak, akkor annak következményei lesznek.

Építő jellegű párbeszéd a cél

Az Egyesült Államok számára a demokrácia a legfőbb szempont, budapesti nagykövetsége pedig folytatni kívánja "az építő jellegű párbeszédet" a magyar külügyi tárcával – közölte a diplomáciai misszió Szijjártó Péter külügyminiszternek a Magyar Nemzetben megjelent interjújára reagálva.

Szijjártó Péter külügyminiszter szavaira reagált az USA képviselete Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "Azzal vádolni minket, hogy nem illeszkedünk az európai jogrendszerbe, s ne lennénk Európa-pártiak, orbitális hazugság. Magyarország transzatlanti és európai elkötelezettségét a tények alapján nem lehet kétségbe vonni, fantazmagóriákkal pedig nem lehet mit kezdeni."

André Goodfriend amerikai ügyvivő és Vida Ildikó NAV-elnök Forrás: Hír TV

A nagykövetség válaszában emlékeztet: "Mint azt Goodfriend ideiglenes ügyvivő már elmondta, az Egyesült Államok tájékoztatta a magyar kormányt a demokratikus intézményeket, a civil társadalmat és a média szabadságát károsító fejlemények miatti aggodalmakról, ideértve a korrupció miattiakat is."