Feljelentést tesz a CÖF

Vágólapra másolva!
Nem szervez békemenetet a CÖF - jelentették be sajtótájékoztatójukon a szervezet vezetői. Megerősítették azt is, ami már megjelent a Magyar Nemzetben: csütörtökön vagy pénteken feljelentést tesznek a kitiltási ügyben, hogy kiderüljön, történt-e mulasztás az amerikai nagykövetségen azzal kapcsolatban, hogy magyarországi korrupciós bűncselekményekről szereztek tudomást, de erről nem értesítették a magyar hatóságokat.
Vágólapra másolva!

- A békemenet sajátos hungarikum, egyszerre mozgalom és intézmény, de nem szabad elaprózni, idő előtt megszervezni, mert akkor jelentőségét veszti – fogalmazott Fricz Tamás, a CÖF alapítója. A politológus kiemelte, hogy a Magyarország elleni nemzetközi támadás nem szűnt meg, csak áttolódott a tengerentúlra, a jelenlegi helyzetet azonban diplomáciai úton kell kezelni.

A békemenet, ami egyfajta végső megoldás, most kontraproduktív lenne, azt a látszatot keltené, hogy nekirontanak Magyarország szövetségesének, az Egyesült Államoknak – közölte a politológus. – Itt és most várnunk kell, de fordulhat a kocka. Ha a háttértárgyalások nem hoznak eredményt, akkor újra összeülünk és döntünk – mondta.

Egyelőre nem lesz újabb békement Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Feljelentést tesznek

Csizmadia László, a CÖF másik alapítója úgy véli, hogy az Egyesült Államok a Déli Áramlat gázvezeték, a paksi atomerőmű és a keleti nyitás politikája miatt hozta kellemetlen helyzetbe a kitiltási üggyel Magyarországot.

A CÖF vezetői megerősítették, hogy valóban feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, mulasztott-e bárki az amerikai nagykövetség részéről, amikor nem jelentette a magyar hatóságoknak a magyarországi korrupcióról származó információit.

Az Origo kérdésére válaszolva Fricz Tamás elmondta, hogy erre már 24 órán belül sor kerülhet. Azt azonban tagadta, hogy a lépés André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője ellen irányulna. – Őt csak példaként hoztuk fel. Nem boszorkányüldözést folytatunk, hanem az igazságot szeretnénk kideríteni – szögezte le.

André Goodfriendet csak példaként említették Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az ügyvivő „végzetes hibája”

Ifj. Lomnici Zoltán, a szervezet szóvivője emlékeztetett arra, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja jelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben – emlékeztetett.

Korábban a Magyar Nemzetnek adott interjújában az alkotmányjogász arról beszélt, André Goodfriend „végzetes hibát” követett el azzal, hogy többször is elhagyta a nagykövetség, így az Egyesült Államok területét, mert a magyar jogszabályok szerint ezzel bejelentési kötelezettsége keletkezett.

Lomnici azt is elmondta, hogy diplomaták ellen kicsit másképp folyik egy-egy eljárás, ezért Goodfriendet valószínűleg csak kitiltani lehet, ha a gyanú beigazolódik, és valóban bűncselekményt követett el.

Emellett a CÖF arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok megtisztelhetné szövetségesét, Magyarországot azzal, hogy végleges nagykövetet nevez ki Budapestre.

Goodfriend már reagált

Az amerikai ügyvivő a Twitter közözösségi oldalon reagált a CÖF kijelentéseire. Az ATV újságírója kérdezte meg a véleményét, mire Goodfriend jó szívvel ajánlotta olvasásra a Bécsi egyezményt, melyet Magyarországon 1965-ben hirdettek ki.

Ez a többi közt a következőt mondja ki: " A diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntető joghatósága alól. A diplomáciai képviselő a fogadó állam polgári és államigazgatási joghatósága alól is mentes” (31. Cikk 1.), továbbá „A diplomáciai képviselő nem köteles tanúvallomást tenni” (31. Cikk 2.)

Az Origo által megkérdezett szakértő sem tartja teljesen helyénvalónak a CÖF állításait.

Fazekas Tamás ügyvéd azt megerősítette, hogy a magyar büntetőtörvénykönyvben valóban bűncselekménynek számít, ha hivatalos személy elmulasztja a feljelentést. Csakhogy ez a kötelezettség kizárólag magyar hivatalos személyre vonatkozik, külföldire nem. Sőt, André Goodfriend ügyvivő külföldi hivatalos személynek sem minősül, hanem diplomatának, akikre a nemzetközi egyezmények vonatkoznak. Így neki semmiképpen sincs feljelentési kötelezettsége a magyar hatóságok felé.

A CÖF azonban másként látja

Az amerikai ügyvivő elgondolkodtatóan nagy hibát követett el azzal, hogy a CÖF-CÖKA által kezdeményezett, ismeretlen tettes elleni feljelentésre reagált - írta közleményében a Civil Összefogás Fórum. André Goodfriendnek címezve úgy folytatták, hogy a diplomáciai vagy egyéb mentesség esetében szükséges eljárásról egy 1973-as külön jogszabály kimondja, hogy diplomata cselekményével kapcsolatban is lefolytatható nyomozás.

Közölték azt is, hogy a diplomaták mentességére vonatkozó nemzetközi immunitás nem eredményezheti azt, amit az ügyvivő úr mond, hiszen ezen az alapon - mint írták - bármely diplomata akár embert is ölhetne nyugodtan hazánkban a büntetőjogi mentesség égisze alatt.