Frankók lettek a rizsek a Nébih tesztjén

rizsteszt nébih
Vágólapra másolva!
A hatóság folytatja tesztjeit, sőt, blogot indított Szupermenta néven. A webkettő mindenkit elér, mi pedig örülünk neki. Nagyon.
Vágólapra másolva!

Ez itt a Nébih tesztje

A tartalmat tőlük vettük át, és változatlan formában közöljük.

Forrás: Nébih

A kéthavonta végzett, különböző termékekre vonatkozó célellenőrzés folytatásaként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2014. szeptember–októberében elrendelte a rizs termékekre vonatkozó célellenőrzést.

A rizs egy olyan élelmiszer, amit majdnem mindenki szeret, és a világ számos pontján fogyasztják. Bevált tippek és trükkök sokasága, kedvenc ízesítés és rizsfajták, valamint a megfelelő főzési idő és biztos receptek – a rizs ezerféleképpen variálható, egészséges élelmiszerünk. Sok vállalkozó forgalmaz rizst, a választékban kiigazodni pedig egyszeri fogyasztóként meglehetősen nehéz lehet. A vagy B rizs? Egyáltalán mit jelent ez a jelölés? Kerek szemű vagy klasszikus? Miért jó a barna rizs? Egyáltalán mennyire fontos az, hogy ne a legolcsóbbat vegyük meg rizsből? Erre és még nagyon sok kérdésre kerestük a választ meghívott vendégeinkkel. Gasztrobloggerek, forgalmazók, élelmiszer-ipari szakemberek jöttek el megkóstolni a Nébih által összegyűjtött 34 különböző márkájú rizst.

Ez itt az első tíz rizs a tesztelt harmincnégyből

Az alábbiakban a legjobbakat, az első tízet fogjuk közölni, azt is megosztjuk, hogy a kóstolóink milyen megadott szempontok alapján értékelték a rizseket. Két minta között almával és vízzel frissítették az érzékeiket, egyébként semmi mást nem fogyaszthattak a rizsekhez. Az elkészített minták minden esetben követték az általános főzési metódust: húszperces elkészítési idő, ezalatt főzés, fedő alatt párolás és pihentetés történik. Ezt a folyamatot követte Alpári György, a Nébih mesterszakácsa.

Egy olyan termék volt, ahol ez nem vált be, a rizsszemek nem főttek meg a megadott idő alatt. Az ízlésbeli értékelést a tesztelőkre bíztuk, ugyanakkor volt pár kritérium, ami alapján alakíthatták a véleményüket. A Nébih laboratóriuma ezenfelül az érzékszervi kritériumoknak megfelelően is vizsgálta a termékeket.
A teljes laboratóriumi, kedveltségi és érzékszervi vizsgálat eredményeit ide kattintva olvashatják.

1. Riceland "A"
egyöntetű törtfehér, megfelelően telt közepes szemű, jellegzetesen rugalamas, nem tapad, kissé törmelékes, semleges ízű, idegen íztől mentes
2. Tesco Value "B"
törtfehér színű, jellegzetes gabonaillat, ragacsos, idegen anyagtól mentes, nem egyöntetű
3. Yano Jasmin rizs "A"
egyöntetű, kevés tört szem, tiszta gabonaillat, enyhén virágos illat, pergős, tiszta, minden idegen íztől mentes
4. White Elephant A rizs, fényezetlen: 30,5 pont
egyöntetű, drappos, kevés törtszem, tapadós szemek, jellegtelen íz
egy részük roppanós, de szétnyomható
5. Golden Dragon A minőségű jázmin rizs: 29,5 pont
egyöntetű, néhány gipszfoltos szem, aromás főtt rizs illat, ragacsos, enyhén tapadós
tiszta illat
6. Panda Brand jázmin rizs: 28,2 pont
hosszúszemű, fényes felületű, sárgás, aromás tiszta, minden szagtól mentes,
pergős rugalmas, jellegzetes kellemes íz, minden idegen íztől mentes
7. Aro Rizs B minőségű: 27,8 pont
hosszúszemű, törtfehér, néhány barna csíkos szem, tiszta gabonaillat, pergős
8. SOS Classic rizs, A minőségű: 27,3 pont
drappos, nem egyöntetű, gipszfoltos, kevés apró törmelék, tiszta illat, kiss ragacsos, puha
9. S Budget A minőségű rizs: 27 pont
törmelékes, elszíneződött vörös csíkos gipszes szemek
10. Coop B minőségű rizs: 26,7 pont
egyöntetű, kevés gipszes törtszem, jellegzetes illat és íz.

A hatósági mintavétel részletei


A célellenőrzés a rizsek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt. A Nébih által koordinált kiemelt rizsellenőrzés alkalmával a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága kereskedelmi egységekben 34-féle rizs hatósági mintavételét végezte el. A laborvizsgálatok a Nébih hatósági laboratóriumaiban történtek.

Minden termék esetében a Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú Malomipari termékek irányelvben szereplő paraméterek (nedvességtartalom, tisztaság, keverék, keveréken belül szervetlen keverék, elszíneződött szem, gipszes szem, darabos törmelék, apró törmelék, vörös csíkos szem) vizsgálatát elvégeztük. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindegyik termék megfelel a paraméterek szerinti előírt értékeknek.

A termék jelölésére vonatkozóan fontos megjegyeznünk, hogy ha a jelölésen fel van tüntetve a termék minőségi besorolása („A” minőségű rizs, illetve „B” minőségű rizs), akkor a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő irányelvnek meg kell felelnie, de az „A” és a „B” minőségi besorolás a rizsek esetében nem követelmény, ezért vannak forgalomban „önmagában” rizs megnevezésű termékek is.

Azoknál a termékeknél is elvégeztük a vizsgálatot, melyeken nem tüntették fel az „A”, illetve „B” minőségi besorolást, annak céljából, hogy vajon melyik minőségi osztályba sorolhatók. Azok a termékek, amelyeken nem alkalmazták a minőségi osztályokat, mind az „A” minőségi besorolást kapták volna.
Elvégeztük a minták kb. egyharmadánál a GMO-tartalom vizsgálatát. A vizsgálat során egyik terméknél sem mutattak ki GMO-tartalmat.

Növényvédő szer oké

A növényvédőszer-maradék vizsgálata során kiderült, hogy minden termék megfelel az előírásoknak. A szűrővizsgálat során 202 hatóanyagot és metabolitját vizsgáltuk úgynevezett „multiresidue” módszerrel. Az összes minta megfelelt a maximálisan megengedett növényvédőszer-maradék (MRL) mennyiségnek. A szűrővizsgálat során rovarölő szerekre, gombaölő szerekre és gyomirtó szerekre történt a mérés.
A mért növényvédőszer-maradék értéke egy esetben sem haladta meg az engedélyezett határérték szintjét (MRL), sőt az engedélyezett szint ötödét sem.

A talált növényvédő szerek nagy számban raktári fertőtlenítéshez használt szerek maradékai voltak. Egy rizs mintában találtunk gombaölőszer-maradékot, a megengedett határérték (MRL) 30-ad részét. Gyomirtószer-maradékot a kimutatási határ felett nem találtunk.

Aflatoxin oké

A mikotoxinok között az aflatoxinokat tekintik a legveszélyesebb méreganyagnak, mivel már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Emiatt világszerte, így az Európai Unióban is szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek. A laboratóriumban mind a 34 termék esetében megtörtént az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) vizsgálata, a mért eredmények alapján kiderült, hogy minden esetben mennyiségük a kimutatási határ alatt volt.

Kadmium oké

A kadmium az élelmiszerekben is megtalálható (köztük a gabonafélékben). Az élelmiszerekkel való nagymértékű bevitele az emberi szervezetben mérgezést is okozhat, ezért ezen fémre is meghatároztak határértéket az Európai Unióban. Az előírásokban szereplő határértékek ellenőrzése céljából elvégezték a termékek kadmiumtartalmának vizsgálatát. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy egyik termék esetében sem haladta meg a megengedett határértéket a mért érték.

Minden megmintázott terméknél megvizsgáltuk a jelölési követelmények teljesülését is. Az eddig lezajlott eljárások alapján a jelölés tekintetében az ellenőrzés során a 34 db termékből 2 db termék esetében fordult elő csak valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság. A jelölés ellenőrzése során kisebb jelölési hibákkal találkoztunk, amelyek miatt a felelős élelmiszer-vállalkozásoknál figyelmeztetés szankciót alkalmaztunk.
Egy termék esetében a lejárati dátum jelölése nem az előírt módon történt, egy másik termék esetében hiba volt, hogy a megnevezése nem volt azonos a front- és hátoldali jelölésen, a frontoldalon hosszú szemű rizs, míg a hátoldalon kerek szemű rizs szerepelt.

A rizs csomagolóanyagán nem kötelező feltüntetni a származási országot, de a jelölés ellenőrzése során kiderült, hogy több termék esetében önkéntesen feltüntetik ezt az információt a gyártók, illetve forgalmazók.