A fadíszítés legfontosabb szabálya, hogy nincs szabály

karácsony karácsonyi díszítés
ILLUSTRATION - MOther Antje and her daughters Mia (3, L) and Amy (7) decorate the Christmas tree in Sieversdorf, Germany, 19 December 2013. Photo: PATRICK PLEUL
Vágólapra másolva!
A karácsonyfának jól áll, ha a giccses, de diszkrét, elegáns színekbe öltöztetve is jól mutat.
Vágólapra másolva!

„Amikor fiatalabb voltam, nagyon érdekeltek a trendek. Mindig képben voltam az aktuális dizájn színeket és stílusokat illetően, és ennek megfelelően díszítettem a fánkat. Amióta gyerekeim vannak, sok minden változott” – kezdi történetét a jó adag szépérzékkel megáldott Laura.

Első lépésben letett az üveggömbökről. „Korábban volt néhány gyönyörű, egyedi üveg díszem, például Andersenes mesegömbjeim Dániából. Nagyon büszke voltam rájuk. Na, az volt az egyik első, amit a lányok összetörtek. Azóta jóval funkcionálisabb vagyok, elsősorban textil- és műanyag gömböket használunk, így jóval kevesebb az aggodalom.”

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A stílusbeli változást szintén az anyává válás idézte elő. „Régebben fel nem tettem volna olyan díszt, ami a kiválasztott dizájnnal nem harmonizált. Amióta a gyerekek megszülettek, anyu minden évben díszeket készített, horgolt nekik, én meg a bővülő repertoár minden egyes darabját felpakolászom a fára. Egy-egy emlék azokból az évekből, amikor a lányok kicsik voltak. Összességében tehát sokkal nyitottabb lettem” – magyarázta a folyamatot. Külföldi mintára sokáig szaloncukrot sem tett a fára, de ez is változott, a titokban leeszegetés kedvelt családi programmá nőtte ki magát náluk.

A karácsonyfa náluk nagy hangsúlyt kap, mert a férje nem rajong a lakás feldíszítéséért. „Nekem ebben kell kiélnem magam” – fűzi hozzá nevetve. Befejezésként azt is elárulja, hogy az idén gyönyörű fájuk lesz, az ünnepek utáni leárazáskor tavaly egy óriási doboz új díszt vásárolt. Nem a legújabbakból, hanem ami a legjobban tetszett.

Mit ír a szakirodalom?

A családalapítás előtt állók, illetve a trendeket fontosnak tartók kedvéért azért utánajártunk, milyen stílusok hódítanak az idén a karácsonyi dekorációban. Rögtön az elején igazat adunk a www.christmas.com weboldal megállapításának: a karácsonyi dekoráció olyan derűt és nyugalmat áraszthat, mely az év többi időszakában hiányozhat otthonunkból. A díszítésbe már csak ezért is érdemes belevágni.

Ötös listájukból az elsőben jöhet minden, ami csillog és ragyog. Az évek óta töretlenül hódító arany és ezüst dolgokat nagyméretű, metálos csillogású kiegészítőkkel, például óriási arany szalagokkal tehetjük teljessé. Ha még egy régi, aranykeretes tükröt is elhelyezünk valahová, igazán divatosak leszünk.

Aki az ünnepek alatt inkább a lelki békét és a nyugalmat keresi, bánjon csínján a színekkel. A zöldön jól mutat a türkiz, világoszöld, világoskék dísz vagy bármely más pasztellszínű dekoráció. Ne felejtsük a nyugodt atmoszféra főszabályát: a kevesebb több.

Az előzőnél izgalmasabbak és bátrabbak is lehetünk, ha szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ne fukarkodjunk a színekkel, használjuk a 2014-es év legmenőbbjeit: a lilát, a világos rózsaszínt, az erős türkizt, a ragyogó pirost, a smaragdzöldet, a mély színeket kombináljuk arannyal és ezüsttel, az összhatás gyönyörű lesz

Forrás: AFP/Jim Watson

A vintázs - a lakberendezés mellett - a karácsonyi dekorációban is hódít. Modern miliőbe illesztve ezekkel a tárgyakkal különösen erős hatást érhetünk fel, kutassunk nyugodtan a nagyi szekrényében. A csillogó mellett évek óta erős a natúr vonal, nyugodtan kerülhet zsákvászon a fára, kombináljuk bronzzal, krém- és pezsgőszínnel, fa termékekkel. Ha a fa alá házi készítésű mézeskalácsot rakunk, narancsos-fahéjas illatosítókat helyezünk el a lakás pontjain, teljes lesz az összhatás.

Vacogó színek

Ahány ház, annyi dekorálás, a http://blog.mychristmas.com.au a deres, fagyott témákat teszi a második helyre. A tengerentúlon hódító irányzat hófehérbe öltöztet mindent, a havas ágak között hófehér és átlátszó díszek, jegesmedvék, szarvasok tűnnek fel. Ők rajonganak érte, hazai szemmel nézve az egész nagyon hideg, vacogós. Új generációt jelentenek a strasszos díszek is, a bizsuktól csillogó medvék és szarvasok jól mutatnak a divatos színekkel, ezüsttel, pezsgővel. A pezsgőszín és a halványabb arany egyébként évek óta népszerű, rendkívül elegáns választás, utóbbi kettővel mi is könnyebben megbarátkozunk.

Forrás: AFP/Ingo Wagner

Tarka-barka összevisszaság

Néhányan valóban minden évben újraálmodják a fájukat, de legyünk őszinték: a többség a magazinok csodás képeinek áttanulmányozása után mindössze egy-egy új dísszel frissíti a meglévő kollekciót. Így alakul ki az a fajta összevisszaság, ami a család sajátja. Az idei évben trendi minden, ami baglyos, de a kézzel kötött norvég pulóverek mintája is sűrűn visszaköszön a gömbökön és a többi kiegészítőn (textíliákon, csomagoló anyagokon) is. A nagymama régi, színes, figurás díszei után sem kell sóvárogni. A tarkabarka kisvonatokból, tűzoltó autókból, bohócokból, manókból bőven elég egy-egy a fára, hiszen színben, formában is nagyon intenzívek, már-már giccsesek. A kötött és horgolt termékek szintén megjelennek karácsonyfadíszként, akinek nincs érzéke vagy ideje a kötögetéshez, meg is vásárolhatja a horgolt angyalkákat, pulóvert öltött gömböket.

Egységben a szépség

A karácsonyi dekoráció jó esetben az egész lakás felett átveszi az uralmat. Mennyiségi szabály itt sincs, viszont fontos, hogy a feldíszített étkezőasztal, a bejárat és a karácsonyfa stílusa passzoljon egymáshoz. A DIY (do it yourself), vagyis „csináld magad” mozgalom virágzik, a házi készítésű adventi koszorúknak, asztaldíszeknek óriási respektje van, az internetes számos, egyszerűen elkészíthető ötlet kering. Ilyen például (idő és kézügyesség híján) vázába vagy egyéb, tetszetős üvegtálba borított gömbcsalád, minél nemesebb az üvegedény, a kompozíció annál jobban mutat. Ha december 24-én kevésbé illatos, például nordmann vagy műfenyőt állítunk, tegyünk néhány illatos fenyőágat az ablakpárkányba, természetesen a kevésbé potyogós fajtából, így a gyantaillatról sem kell lemondanunk. A kiskorúak biztosan szívesen segítenek a mézeskalácsból készült adventi koszorúk és mécses tartók elkészítésében, dekoráljuk szegfűszeggel, fahéj rudakkal, szárított narancs és citromkarikákkal, gyönyörű és illatos lesz.