A szakma inkább nem kommentálja Maksa Zoltán ügyét

Maksa Zoltán
Maksa Zoltán
Vágólapra másolva!
Próbáltunk megkérdezni néhány magyar humoristát Maksa szerencsétlen mondatáról, de csak a Showder klubos Dombóvári István volt hajlandó állást foglalni.
Vágólapra másolva!

Maksa Zoltán azt a „poént" olvasta fel a Hír TV-n, a szilveszteri műsorban, hogy "mintegy kétszáz magányos nő várakozik napok óta az ELTE jogi kar környékén megerőszakolásban reménykedve", utalván a 2014 augusztus végén történtekre. A humorista, aki harminc éve a pályán van, és művelődési házakat máig megtölt, egyáltalán nem kezelte jól a rázúduló szitokáradatot. Első (később törölt) posztjában még olyanokat írt, hogy „ez már nem az az ország, ahol az ilyen poénokat pontosan tudták hova tenni, értelmezni", majd arról értekezett, hogy „az újgazdag, ELTE-s, drogos értelmiségieknek mindent lehet." Ez már a második hiba volt, a harmadik pedig az, amikor újabb bejegyzésében elnézést kért a Hír TV-től, noha nem épp a csatornát bántotta meg.

A humorista végül ezt a posztot is törölte, és egy igen bűnbánó bejegyzésben bocsánatot kért mindenkitől, majd ezt a mea culpázást - láthatóan őszintén - megismételte a Hír 24-ben is. Mi arra voltunk kíváncsiak, mit szól a szakma, mit gondolnak a stand-uposok erről az esetről, illetve hol vannak Magyarországon a humor határai.

Maksa Zoltán már többször bocsánatot kért Forrás: Maksa Zoltán

Módosult a világ ingerküszöbe

Dombóvári Istvánnal is előfordult már, hogy átlépte a határokat, legalábbis kisebb fajta balhé kerekedett abból, amikor pár éve Csonka András nemi irányultságával viccelődött a Reggeli-ben. "Szerintem mindig a szándék a fontos. Ha érződik a humoristán, hogy a viccel nem akar bántani, nem szerencsés rázúdítani a mérgünket. Nálam tudták, hogy amúgy jóban vagyok Picivel, ezért csak egy rosszul elsült incselkedésnek tudták be a poénomat" - mondta az Origo megkeresésére.

"Mindig vannak viccek, amelyek nem sülnek el jól, ilyen volt Maksa Zolié is - ő leginkább abban hibázott, hogy tudhatta volna: ez a megerőszakolási ügy egy kiemelten érzékeny téma, aminek már csak az említésétől is egyből befeszülnek az emberek. Nem a legjobb módon reagált a támadásokra sem, de valószínűleg csak azért, mert őt harminc év alatt nem támadta senki, nem tudta, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzet" - tette hozzá.

A megerőszakolási ügy kiemelten érzékeny téma Forrás: http://dumaszinhaz.hu

"Minket a Dumaszínházban hamar megtaláltak, muszáj volt alkalmazkodnunk ahhoz, hogy módosult a világ ingerküszöbe. Ha például bármilyen kontextusban kimondjuk azt a szót, hogy zsidó, máris megfagy a levegő. A múltkor egy fellépésen csak annyit mondtam, hogy voltam sörözni a zsidónegyedben, mire visszakérdeztek, hogy ezt most miért így kellett mondani. Ezzel együtt sem az a megoldás, hogy a humoristák ezentúl ne beszéljenek bizonyos dolgokról, ne ágyúval lőjünk a verébre! A megerőszakolási ügyben a Morning Show-t már megbüntették egy poénért, valószínűleg Maksát is meg fogják - engem már csak az érdekelne, hogy az erőszak elkövetője mikor kapja meg a büntetését" - zárta Dombóvári, aki határozottan elítéli az erőszak minden formáját és az azzal kapcsolatos rosszindulatú élcelődést is.

Mások nem mondanak véleményt

Próbáltunk több ismert humoristát is elérni, hogy mondják el, szerintük hol húzódik a határ, mi az, amivel nem szabad vagy nem illik viccelni, de Dombóvárin kívül senki nem akart nyilatkozni a témában.

Litkai Gergely üzenetben reagált Forrás: Litkai Gergely

Hajós András nem akart kollégájáról se jót, se rosszat mondani, csak annyit fűzött hozzá, hogy lehetetlen határokat húzni és szabályokat felépíteni. Kovács András Péter sem vállalta, hogy elmondja, mit gondol, Litkai Gergelyt javasolta maga helyett.

Litkai megkeresésünkre annyit közölt, hogy "nagyon sok humorista szívesen nyilatkozik a kollégákról, én nem szeretnék. Másrészt mivel mi is követünk el hibákat ezen a területen, bár törekszünk rá, hogy elkerüljük az ilyen tévedéseket, fura lenne, ha pont én nyilatkoznék erről."