MNB: Rendben vannak a százmilliós támogatások

Matolcsy György parlament ülés
Budapest, 2014. május 6. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az MNB költekezéseiről készített riportot a tegnapi híradójába az RTL Klub. Ebben megszólalt Róna Péter volt MNB-felügyelőbizottsági tag is, aki szerint már korábban megállapították, hogy nincs jogi háttere a jegybank költekezéseinek. A jegybank ma megjelent közleménye szerint viszont ilyen határozat nem született.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub riportjában elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Bank fél év alatt 812 millió forintot költött egyebek között különféle alapítványok támogatására. A híradójukban arról számoltak be, hogy a Matolcsy György vezette jegybank tartalékaiból jutott például DJ-felszerelések vásárlására és a Magyar Krónika támogatására is.

Róna Péter az RTL Klubnak azt mondta, hogy egy korábbi ügy kapcsán korábban született döntés arról a jegybank felügyelőbizottságában, hogy a hasonló költekezéseknek nincs jogalapjuk.

A jegybank szerint teljesen rendben van, hogy 812 milliót költöttek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jegybank közleményében viszont azt írja, hogy a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjával, támogatásaival kapcsolatban nem állapított meg semmilyen törvénytelenséget. Ahogy írják, a felügyelőbizottsági jelentés szerintük egyértelműen leszögezi: a jegybanktörvény alapján az MNB által kiszabott bírságokból származó bevétel közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatására, közgazdasági, pénzügyi kutatások elősegítésére, a pénzügyi kultúra terjesztésére, valamint alapítványi támogatásra és karitatív célokra használható fel.

A közleményben közlik, hogy az MNB a jegybanktörvény e passzusa alapján valósítja meg társadalmi felelősségvállalási programját, amely megegyezik a nemzetközi gyakorlattal, számos európai jegybank ugyanis több évtizedes múltra visszatekintve támogat össztársadalmi, közösségi és karitatív célokat.