Ferenc pápa: A klímaváltozás jórészt az emberek hibája

Az év képei 2014
BUST 2014. 12.10. Audienciája alatt elfújta a szél  Ferenc pápa  fejfedőjét a római Szent Péter téren.  The wind lifts the skull cap of Pope Francis as he addresses the crowd during his gen
2014. 12.10. Audienciája alatt elfújta a szél Ferenc pápa fejfedőjét a római Szent Péter téren. The wind lifts the skull cap of Pope Francis as he addresses the crowd during his general audience at St Peter's square on December 10, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
A pápa is megszólalt klímaváltozás-témában. Csütörtökön azt nyilatkozta, hogy főként az emberiség a felelős a globális felmelegedésért, és reméli, hogy a novemberi párizsi klímacsúcson bátor lépéseket tesznek a környezet megóvására.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa enciklikát készül kiadni a környezetvédelemről és az ökológiáról. A szöveg majdnem kész; a pápa szerint remélhetőleg júniusban hozzák nyilvánosságra, kellő időben ahhoz, hogy eszmei alapot nyújthasson a klímakonferenciához. A pápa minderről egy Srí Lanka–Manila repülőúton beszélt újságírók előtt.

Ferenc pápa Szent Teréz képével, amelyet egy riportertől kapott ajándékba a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgépének fedélzetén adott sajtóértekezletén Forrás: AFP/Alessandra Tarantino

Túlnyomó részben az emberiséget kell hibáztatnunk a klímaváltozásért? – így hangzott az egyik kérdés. Ferenc pápa válasza: „Nem tudom, vagy valóban teljes egészében az emberiség hibája, de nagyobbrészt az ember az, aki elnyomja a természetet”.

– tette hozzá a Bibliára, a Mózes első könyvében olvasható teremtéstörténetre célozva. „Úgy gondolom, hogy az emberiség túl messzire ment. Istennek hála, manapság már sokan nyíltan beszélnek erről.” A pápa eddig nem nyilatkozott ennyire direkt és közérthető módon a klímaváltozásról, noha 2013-as megválasztása óta számos alkalommal felszólalt a környezetvédelem érdekében.

Átfogó klímavédelem

A párizsi klímakonferenciának az a tétje, hogy vajon sikerül-e olyan nemzetközi klímavédelmi egyezményt kötni, amely minden államra érvényes. Jelenleg a fejlődő államokat semmi sem kötelezi üvegházgáz-kibocsátásuk korlátozására, és a fejlett, régóta iparosodott államok közül az USA, és újabban Japán, Kanada és Oroszország sem vállalt üvegházgáz-csökkentéseket.

Így kavarog a szén-dioxid a légkörben (a NASA szimulációja)

Az ENSZ szokásos éves klímakonferenciája 2014 decemberében Limában zajlott, ahol arról állapodtak meg, hogy minden ország saját üvegházgáz-csökkentési tervet nyújt be 2015. március 31-ig. A tervek szerint a párizsi egyezség ezen alapul majd. A pápa szerint a limai konferencia részvevői megálltak félúton. „Reméljük, hogy a Párizsban tárgyalók továbblépnek majd” – mondta Ferenc.

Ezért fontos a körlevél

A készülő enciklika arra fog biztatni minden katolikus hívőt, hogy lépjenek fel a klíma védelmében. A pápák rendszeresen adnak közre egy-egy jól meghatározott témáról szóló körlevelet. Az enciklikát az összes katolikus püspökhöz, a mintegy 400 ezer fős papsághoz és rajtuk keresztül a hívekhez intézik, de gyakran előfordul az is, hogy az enciklikával „minden jóakaratú embert” szólít meg a pápa.

Felháborodásra számítanak

A The Guardian értékelése szerint a szöveget valószínűleg elutasítóan fogadják http://www.theguardian.com/world/2014/dec/27/pope-francis-edict-climate-change-us-rightwing majd jobboldali katolikus körökben, különösen az Egyesült Államokban. Az USA-ban a katolikus John Boehner, a Kongresszus republikánus többségének vezetője és Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt is közismerten szkeptikus klímaügyekben.