A Google is beszállt az űrversenybe

Vágólapra másolva!
1 milliárd dollárért vásárolta meg a Google és a Fidelity Investment az Elon Muskhoz köthető SpaceX 10 százalékát. A vásárlás mögött, azonban nem a SpaceX fő célját jelentő Mars expedíció, hanem sokkal inkább az eldugott területek internettel való ellátása, és így a digitális reklámok nagyobb rétegekhez való eljuttatása állhat. 
Vágólapra másolva!
  • 1 milliárd dollárral szállt be a Google és a Fidelity Investment a milliárdos zseni, Elon Musk cégébe, a Space Exploration Technologiese-ba, rövidebb nevén, SpaceX-be. Az összeggel így a 10 milliárd dollárt érő vállalat 10 százalékát szerezték meg.
  • Elon Musk elsősorban az elektromos autókat gyártó Tesla, a napelemeket gyártó SolarCity, és a PayPal kapcsán vált világhírűvé, de SpaceX nevű cégével minden eddiginél ambíciózusabb terveket szövöget. A vállalat célja ugyanis nem más, mint hosszú távon egy város létrehozása a Marson.
  • De nem ezért szállt be a vállalatba a Google, hiszen a megállapodás keretében juttatott összeget a SpaceX arra fogja felhasználni, hogy olyan új technológiákat fejlesszen ki, amelyek segítségével az internet olyan területekre is eljuthat, ahová a korábbi eszközökkel ez elképzelhetetlen lett volna.
  • A Google-nek ez tökéletesen összevág azokkal a korábbi terveivel, amelyek ugyancsak annak lehetőségeit kutatták, hogy miként is tudna még több emberhez eljutni, annak érdekében, hogy még nagyobb körben terjeszthesse digitális hirdetéseit.
  • A SpaceX segítségével a Google is felzárkózhat a versenyben a Facebook mellé, amely ugyanennek a problémának a megoldásán dolgozik, viszont a legnépszerűbb közösségi oldal fejlesztői ugyanezt drone-ok, műholdak és lézer segítségével igyekeznek megoldani.
  • A verseny kiélezettségét mutatja, hogy a Qualcomm és a Virgin Group is hasonlóan komoly erőfeszítéseket tett már a kérdés megoldása érdekében.
  • A megállapodás keretében a Google vállalati fejlesztésért felelős alelnöke, Don Harrison a SpaceX elnökségi tanácsának tagja lesz.
  • A Google árfolyama az utóbbi időben meglehetősen csúnyán fest, hiszen már több hónapja egy csökkenő trendben mozog, és a 600 dollár feletti szintekről egészen 500 dollár alá esett be. 510-500 dollár környékén egy fontosabb ellenállás mutatkozik, ahonnan most is sikerült visszapattania. Fontos mérföldkő lesz majd a jövő hét csütörtökön (január 29.) érkező gyorsjelentés, amely akár irányt is adhat majd az árfolyamnak, attól függően, hogy mennyire sikerül majd erős számokat közölnie a cégnek.
A Google (Nasdaq) árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker