Újabb fordulat a Raiffeisen-sztoriban

Vágólapra másolva!
Akár össze is olvadhat a Raiffeisen osztrák, illetve nemzetközi leánybankjait tömörítő két külön pénzintézet, legalábbis erről beszélt a főtulajdonos egyik vezetője. A hírekre nagy emelkedésbe kapcsolt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Összeolvadhat a főkét az osztrák banki operációt tulajdonló Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), illetve annak leánya, a többi kelet-közép-európai egységet magában foglaló Raiffeisen Bank International (RBI).

Erről az RZB egyik tulajdonosának egyik vezetője, Heinrich Schaller beszélt egy osztrák újságnak, azt is hozzátéve, hogy konkrét tervek még nincsenek. A Raiffeisen működése úgy lesz szervezve, hogy a tevékenység a legkisebb kockázatot hordozza.

A hírekre mégis nagy raliba kezdett újfent a Raiffeisen (az RBI, hiszen az van tőzsdén) árfolyama a bécsi börzén. Az RZB vezérigazgatója (Walter Rothensteiner), viszont kijelentette, hogy nincs szó összeolvadásról, és a bank azokat a reorganizációs terveket fogja végrehajtani, amit a hét elején bejelentettek.

Ezek alapján több országból is kivonul a Raiffeisen, lengyelországi, szlovéniai leánybankjait is eladja, nem beszélve az ázsiai és amerikai piacról való visszavonulásról. A magyar egységet illetően az „optimalizálás” szó került a közleménybe, ám pontosabb részlet egyelőre nincs ezzel kapcsolatban.

Tavaly nyár óta harmadolódott a Raiffeisen árfolyama, ugyanis a bank komoly kitettséggel rendelkezik Oroszországban és Ukrajnában is. De a lengyelországi működés is kockázatokat hordoz a viszonylag magas svájci frank alapú jelzálogszerződések miatt.

Az elmúlt napokban viszont a biztató hírekre nagy menetelésbe kezdett az árfolyam és a csökkenő trendcsatorna aljáról elrugaszkodva erősödésbe lendült, ráadásul már a csatornatető, illetve az 50 napos mozgóátlag kettősét ostromolja.

A kettős ellenállás tartós legyűrése igen pozitív jel lenne, hiszen 2014 eleje óta tart a csökkenő trend, amelyet nagyon fontos lenne megtörnie. Ebben az esetben elsőként a 15 eurós ellenállás felé vehetné az irányt. Azonban nem elképzelhetetlen, hogy ismét túl nagy falatnak bizonyul a csatornatető, a 10 eurós támasz letörése után akár a csatorna aljáig is visszacsúszhatna.

A Raiffeisen napi grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Igen ígéretesen fest a Raiffeisen heti grafikonja. Múlt héten az RSI indikátor adott vételi jelzést, nem sokkal rá pedig az MACD is követte a példáját. Ezek további erősödésre sarkallhatnák az árfolyamot, azonban a 12,8 eurós ellenállás, illetve a csökkenő trendvonal kettőse igen nagy kihívást jelenthet. Áttörésük viszont nagyon kedvező volna, ekkor 15 euró felé vehetné az irányt. Amennyiben a kettős ellenállás túl nagy falatnak bizonyulna, a 10 eurós támasz nyújthatna menedéket.

A Raiffeisen heti grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker