Egyiptom ellen irányult a támadás

Vágólapra másolva!
Nem vallási alapú üldözést jelent az egyiptomi kopt keresztények líbiai kivégzése, a terrorcselekmény az egész egyiptomi nép ellen irányult – mondta Mahmud Elmaghraby budapesti egyiptomi nagykövete.
Vágólapra másolva!

A diplomata Rétvári Bence szavaira reagált, a KDNP alelnöke a múlt szerdán azt mondta – amikor a nemrégiben kivégzett kopt keresztények emlékére gyertyát gyújtott a nagykövetség előtt –, hogy Egyiptomban az összlakosság körülbelül 10 százalékát kitevő, a kopt egyház becslése szerint több mint 12 milliós lélekszámú kopt keresztények az elmúlt évszázadokban több alkalommal is üldöztetés áldozataivá váltak, de a tömeges lefejezésük így is példa nélküli.

A nagykövet kiemelte: „mindenki tudja, hogy Egyiptom egy mérsékelt muszlim állam, amelynek a népe 2013. június 30-án forradalmat indított egy olyan csoport ellen, amely az egyiptomiakat rossz irányba vitte volna, amely ellenkezik az egyiptomi nép nemzeti identitásával”, a muszlimok és a keresztények még jobban szenvedtek a terrorcselekményektől.

Fenyegetés

Egyiptom régóta kérte a nemzetközi közösségtől, hogy vállaljon felelősséget a terrorista szervezetek elleni harcban – hangsúlyozta. Úgy látja, ezek a csoportok azonos ideológiát követnek, és fenyegetik a nemzetközi békét és biztonságot. A 21 egyiptomi líbiai kivégzése igazolja ezt az egyiptomi álláspontot – mutatott rá. A diplomata szerint nem szabad arra utalni, hogy ez vallási alapú üldözés lenne a koptok ellen, mert szerinte az egész egyiptomi nép ellen irányul.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai szárnya február 15-én tett közzé videofelvételt 21 egyiptomi kopt keresztény foglyuk lemészárlásáról. Az egyiptomi légierő a koptok meggyilkolásáért való megtorlásként később bombázta az Iszlám Állam líbiai állásait.