D.A.S. JogSzerviz: az örökbefogadás feltételei

család, Mindent az örökbefogadásról
Vágólapra másolva!
Gyermeket örökbe az fogadhat, aki 25 éves már elmúlt és cselekvőképes. További kritérium, hogy az örökbefogadásra kiválasztott gyermeknél legalább 16, de legfeljebb 45 évvel kell idősebbnek lennie.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette: az örökbefogadás célja és legfontosabb szerepe az, hogy az a gyermek is családban nevelkedhessen, akinek nincsenek vérszerinti szülei, vagy ha vannak, nem tudják, vagy nem akarják gyermeküket saját otthonukban felnevelni.

A törvény meghatározza az örökbefogadás feltételei, körülményeit és menetét. Örökbe fogadni csak kiskorú, vagyis 18 év alatti gyermeket lehet. Az örökbefogadással az örökbefogadó és rokonai, valamint az örökbefogadott között rokoni kapcsolat jön létre – hangsúlyozta dr. Tar Luca.

Az életkori megkötések

Gyermeket örökbe az fogadhat, aki 25 éves már elmúlt és cselekvőképes. További kritérium, hogy az örökbefogadásra kiválasztott gyermeknél legalább 16, de legfeljebb 45 évvel kell idősebbnek lennie.

Ha egy pár fogad örökbe gyermeket, elég, ha a meghatározott életkor és korkülönbség egyikük tekintetében fennáll, illetve amennyiben testvérek örökbefogadására kerül sor, az idősebb gyermek életkora az irányadó.

Természetesen örökbefogadó szülő sem lehet az, akinek szülői felügyeleti jogát megszüntették, vagy akit a közügyektől eltiltottak – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az alkalmassági vizsgálatok

A minden feltételnek megfelelő személyre még a gyámhatóság által végzett alkalmassági vizsgálatok várnak, melynek során meg kell felelni a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, részt kell venni tanácsadáson és felkészítő tanfolyamokon, valamint lehetővé kell tenni a hatóságnak környezettanulmány elvégzését.

Az örökbefogadás létrejöttét követően még legfeljebb öt évig a gyermekvédelmi szakszolgálat vagy a gyámhatóság figyelemmel kíséri, és szükség esetén segíti.

Szükséges az örökbefogadás létrejöttéhez az örökbefogadó és a törvényes képviselő kérelme, valamint a vérszerinti szülőknek és az örökbefogadó házastársának beleegyezése. Ha a gyermek elmúlt tizennégy éves, az ő beleegyezése is nélkülözhetetlen.

Forrás: Thinkstock

Az örökbefogadó szülőknek törekednie kell arra, hogy a gyermek életéből a folyamatosság ne tűnjön el ezzel a változással, így szem előtt kell tartani az örökbefogadott családi kapcsolatait, nemzetiségét, vallását és kulturális gyökereit.

Nyílt vagy titkos örökbefogadás

Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Előbbi esetben a vér szerinti szülő ismeri az örökbefogadót és úgy járul hozzá az örökbefogadáshoz – ismertette dr. Tar Luca.

Ezt a hozzájárulást a gyermek hathetes koráig visszavonhatja. A titkos örökbefogadás során a vér szerinti szülő nem ismeri az örökbefogadót, sem az ő adatait, esetleg az örökbefogadáshoz történő hozzájárulására nincs is szükség.

A vér szerinti szülő felügyeleti joga szintén megszűnik a gyermek hathetes korának idején. A vér szerinti, illetve az örökbefogadó szülők egymás adatairól soha nem kaphatnak tájékoztatást, így gyakorlatilag kizárt a megismerkedés lehetősége – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.