Ki nem találná, miért nincs Futár rendszer a Keletinél

BKV buszai pályaudvar KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY Budapest, 2014. október 3.
Az Ikarus 280-as autóbusz utolsó, utasokat szállító ráncajtós példánya utolsó napján a 7E buszjáraton a Keleti pályaudvarnál közlekedik 2014. október 3-án. Ki
Budapest, 2014. október 3. Az Ikarus 280-as autóbusz utolsó, utasokat szállító ráncajtós példánya utolsó napján a 7E buszjáraton a Keleti pályaudvarnál közlekedik 2014. október 3-án. Kivonják a BKV járműparkjából az Ikarus 280-as autóbusz ráncajtós példányait. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bár tavaly októberben átadták, Budapest egyik legforgalmasabb buszmegállójában még mindig nem működik a Futár rendszer. Most az is kiderült, miért. 
Vágólapra másolva!

A BKK utastájékoztató rendszere hónapok óta működik a budapesti megállókban, az egyik legforgalmasabba azonban a mai napig nem helyezték ki a kijelzőket. A fővárosi Baross téren a Bosnyák tér felé vezető oldalon 15 nappali és 2 éjszakai buszjárat áll meg, ennek ellenére ide nem telepítették a rendszert.

A Baross téren nem jelzi semmi, mikor jön a Zugló felé közlekedő busz Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Átlátszó oldalán feltett közérdekű adatigénylésre válaszolva a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: az említett megállóhely a kijelzők telepítésének idején még építési terület volt, ezért nem tudtak oda kijelzőt telepíteni. Mire azonban befejezték a Baross téri építkezést, elfogyott a pénz.

Interneten mindenhol elérhető

Bár folyamatosan keresik annak lehetőségeit, hogyan tudnának még több kijelzőt felszerelni, erre jelenleg csak egyéb fejlesztések keretében – például a budai fonódó villamoshálózat kialakítása – van lehetőség. Amíg ez nem valósul meg, addig azt ajánlják, hogy az utasok interneten nézzék a Futár oldalát, vagy töltsék le az okostelefonos alkalmazást.

Tarlós István tavaly októberben adta át az utastájékoztató rendszert Forrás: MTI/Kovács Tamás

Összesen 285 kijelző

A Futár rendszert 2014. október 1-jén adta át Budapesten Tarlós István főpolgármester. Jelenleg 285 budapesti megállóban működnek a kijelzők, a működtetéshez szükséges számítógépeket pedig 1597 autóbuszra, 557 villamosra és 141 trolibuszra telepítették, összesen 6,7 milliárd forintból.