Vágólapra másolva!
Az OTP részvények kitartó szárnyalása húzza magával a BUX indexet is, melynek mozgása ennek köszönhetően igen szép technikai képet rajzol rövid távon. A 2014 eleji magasságok is elérhetőek lehetnek, de ahogy az OTP, úgy már a BUX index előtt is egyre komolyabb akadályok tornyosulnak.
Vágólapra másolva!

Nem lankad az OTP árfolyamának lendülete, pénteken újabb, immár 5000 forint feletti, több mint másfél éves csúcsokat is képes volt meghódítani a részvény. A JP Morgan közel 7000 forintos célárfolyama és az egyébként is kedvező befektetői hangulat együttesen fejtenek ki igen erős hatást a további emelkedés irányába. A részvény relatív értelemben még az idei elképesztő szárnyalást követően sem tűnik drágának, rövid távon azonban egy technikai korrekcióra sor kerülhet.

Mivel az OTP a BUX index legnagyobb komponense, az árfolyam mozgása értelemszerűen nagy hatást gyakorol az index mozgására. Ha az OTP-rali rövid távon kifullad, úgy természetesen a BUX index is lefele fordulhat, amire az erős ellenállásokat látva minden esély megvan. Az index pénteki átsúlyozása akár meg is hozhatja majd az eladókat, hétfőtől ugyanis az OTP súlya jelentősebb, 4 százalékpontos mértékben csökken.

A heti grafikonon jól kivehető, hogy a 20 000 pontos szintek korábban már többször is útját állták a magyar piac emelkedésének, azok áttöréséhez tehát egy jó kiadós erőgyűjtésre mindenképp szükség lehet. Az indikátorok persze egyelőre az emelkedést támogatják, sőt az is jól fest, hogy az indexnek sikerült legyűrnie az 50-es és 200 napos mozgóátlagokat.

Ha optimisták vagyunk, és azt mondjuk, hogy márpedig a kitörést sikerrel veszi majd a BUX, akkor egészen a 24 000 pontos szintekig tarthat a lendület. Egyrészt az elmúlt években látott 4000 pont széles sávból való kilépés is ezeket a célokat valószínűsíti, ráadásul addig komolyabb ellenállások nem is látszanak. Ezen szintek elérése azonban sok időt vehet igénybe, és egyelőre még a kitörésen sem vagyunk túl. Emiatt nagyobb annak a valószínűsége, hogy az ellenállásokról visszapattan majd a BUX, és a 17 800-18 000 pontos támaszokra hárul feladat.

A BUX index heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A napi grafikonon is látótávolságba kerültek a 20 000 pontos ellenállások, annak eléréséig azonban még egy kisebb lendületet vehet az index. Egy emelkedő trendcsatornában haladunk ugyanis felfele, sőt egy csökkenő trendvonalat is nemrég sikerült felfele áttörni. Az 50 és 200 napos mozgóátlagok közelgő aranykereszt jelzése is jól jön, ez segítheti a további emelkedést. Ha a 20 000 pontos magasságban megszédülne az index, úgy első körben az emelkedő trendvonal foghatná meg, lejjebb pedig majd a mozgóátlagok és 18 400 pont körül egy támasz.

A BUX index napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Rövid távon igen jól fest a BUX index órás grafikonja. Erős emelkedő trendcsatornában mászik felfele az index, ráadásul nemrég kezdett felfele rugaszkodni a csatorna aljáról úgy, hogy közben még egy emelkedő ékelődésből is sikerült felfele kitörnie. Ez igen jó jel, a trendcsatorna felső széle lehet majd elérhető a 20 000 pontos magasságokban. Egy kedvező mozgást egyébként az MACD vételi jelzése is segíti, az RSI túlvettségre való jelzése viszont már nem fest szépen. Ha törne a lendület, az emelkedő trendvonal és a nagyjából mellette húzódó 200-as mozgóátlag jelenthetnek támaszt 18 400 – 18 600 pontos magasságban.

A BUX index órás grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu