Van olyan bank, amiben jobban bízik a lakosság

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
A brókerbotrány nyomán a lakosság már a bankokban sem igazán bízik, de a nagy, külföldi bankokban sokkal jobban, mint a magyar vagy állami tulajdonú pénzintézetekben. A legtöbben attól félnek, hogy az árfolyamváltozások miatt csökken a befektetésük értéke.
Vágólapra másolva!

A megtakarítással rendelkező magyarok nehéz helyzetben érzik magukat, erre következtet felméréséből a Bankmonitor.hu. Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézménye. A Bankmonitor.hu kérdőívét kitöltők 42 százaléka úgy nyilatkozott, hogy erősen megingott a bizalma mind a bankok, mind a brókercégek iránt.

Eltűnt a bizalom

Csak a megkérdezettek 14 százaléka gondolta úgy, hogy a rosszul működő brókercégek mentek tönkre, a jó szolgáltatók megmaradtak:

A legtöbb megkérdezettnek megingott a bizalma a bankokban is Forrás: Origo

A külföldi bankokban bíznak

A bizalom a legobjektívebben azon keresztül mérhető, hogy mely szolgáltatónál hajlandóak az emberek elhelyezni a saját pénzüket, véli a Bankmonitor.hu. A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint 50 százaléka e szereplőkre bízná rá a pénzét. Jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek:

A külföldi bankokban jobban bíznak az emberek Forrás: Origo

Legtöbben az árfolyamtól félnek

Bár az elbizonytalanodás széles körű, áll a Bankmonitor.hu közleményében, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók közül legtöbben (33 százalék) brókercégtől bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17 százalék) bankból is kivette a pénzét.

A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyet foglalja el 54 százalékkal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében). 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség.

Legtöbben az árfolyamtól félnek Forrás: Origo

Szavazzon!

Van olyan pénzintézet, amiben Ön megbízik? (Többet is jelölhet.)