Vágólapra másolva!
Remekelt a magyar tőzsde a hét utolsó kereskedési napján, főleg a Mol teljesített jól, de a Richter is szép emelkedést mutatott a hét első felében látott gyengélkedése után. Ma minden fontosabb piac zárva tart.
Vágólapra másolva!

Parádésan teljesített tegnap a Mol a magyar tőzsdén, 12 740 forinton zárt az olajpapír, amivel 4,7 százalékot ugrott. A forgalom is kimagasló volt, közel 6,3 milliárd forintos, jócskán meghaladva az 1 milliárd forintos 180 napos átlagforgalmat. Fontosabb hír nem érkezett a cég háza tájáról, az olaj árfolyama ugyanakkor megugrott szerda este. Ezzel a papír fontos technikai szintet tört át.

A Richter is jól teljesített az utóbbi napok rossz szereplése után, 3 899 forintos záróárával 2,6 százalékos pluszt hozott össze. Ezzel ráadásul a Richter a fontos mozgóátlagok fölé került, jelentősen módosítva a még szerdán mutatott technikai képet. A Magyar Telekom és az OTP nem változott érdemben, így a BUX 1,4 százalékot tudott drágulni, amivel éppen 20 ezer pont felett zárt, túlteljesítve valamennyi európai piacot.

Ezzel együtt a nemzetközi piacokon sem volt annyira rossz a hangulat, Európában a DAX és a FTSE/MIB kivételével emelkedni tudtak a főbb indexek, míg az USA-ban 0,1-0,4 százalékos pluszok voltak. Ma reggel a japán és kínai piacok is enyhe pluszokat mutatnak. A befektetők főleg az Iránnal kapcsolatos hírekre figyelnek az utóbbi napokban, de a mai amerikai munkaerőpiaci adat is fontos lesz, vélhetően ezért nem voltak már nagy mozgások tegnap.

Van még tere az MNB monetáris tanácsának az alapkamat csökkentésére, mondta el Pleschinger Gyula a Dow Jones hírügynökségnek. Ennek mértéke ugyanakkor vélhetően nem lesz nagy, mivel óvatos kamatvágások lehetségesek csak a kicsi, és nyitott magyar gazdaság miatt. Az EURHUF egyébként jelenleg szinte kereken 300-nál jár.

Ma minden fontosabb piac zárva tart nagypéntek miatt. Húsvét hétfőn viszont már nem kell nélkülözni a kereskedést, ugyanis az észak-amerikai tőzsdék már ekkor megnyitják kapuikat a befektetni vágyók előtt. Jövő kedden pedig már minden folytatódik a rendes kerékvágásban, ugyanis már az európai részvénypiacok is újból kinyitnak.