Senkinek sem kell a Motorola

Vágólapra másolva!
Egyelőre nagyon úgy fest, hogy senki nem kívánja megvásárolni az egykoron szebb napokat is megélt Motorolát, amely néhány éve a mobiltelefon biznisztől is megvált a talpra állás érdekében.
Vágólapra másolva!

Piaci információk szerint elbukott a Motorola Solutions nagy terve, ami tulajdonképpen saját maga eladására irányult volna. Pedig a cég igen nagy elánnal fogott bele a potenciális befektetők felkutatásába, akik közül kockázati tőketársaságokat, nagy ipari vállalatokat, mint a Honeywell, vagy a Tyco sem sikerült meggyőzni.

Egyes vélemények szerint a vállalat túl nagynak bizonyul 13,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával ahhoz, hogy a potenciális vevők csak egymagukban hajtsanak végre egy ekkora akvizíciót, míg mások szerint a Motorola technológiája rövidesen elavulttá válhat. Pedig a cég ügyfelei között olyan nagyágyúkat találhatóak, mint a Volkswagen, a BMW, a Ford, vagy maga az Egyesült Államok kormánya.

Néhány Motorola által gyártott kommunikációs eszköz Forrás: Motorola

Jelen pillanatban egyébként a vállalatot követő elemzők sem látnak túl nagy fantáziát a Motorolában. A szakértők többsége, mintegy kétharmada tartásra ajánlja a részvényt, éppen ezért nem meglepetés, hogy a célárak 64,5 dolláros átlaga csaknem megegyezik a piaci árral. Mindebben komoly szerepet játszhat, hogy az elmúlt években a bevételek mellett a nyereség is visszaesett, ráadásul a profitabilitás is elmarad a szektorátlagtól.

A Motorola Solutions egyébként az egykori Motorola Inc. feldarabolása révén jött létre mintegy négy éve. 2011 elején a Motorolát kétfelé darabolták, amivel megszületett a különféle távközlési eszközök (pl. modem, walkie-talkie, stb.) gyártásával foglalkozó Solutions, illetve a mobiltelefonokat gyártó Motorola Mobility. Utóbbit azóta a Google nemcsak hogy felvásárolta, de részben már tovább is adta a kínai Lenovonak.

A befektetők nem mondhatni, hogy örültek volna a Motoroláról szóló híresztelésnek, aminek következtében több mint 6 százalékot zuhant a részvény árfolyama a csütörtöki kereskedés során.

Motorola Solutions napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu