Csak első látásra dráma a rengeteg cégtörlés

Vágólapra másolva!
Zsinórban negyedszer dönt csúcsot a bázishoz képest a cégtörlések száma, tájékoztat az Opten. Az elmúlt évben minden egyes negyedévben rekord mennyiségű vállalkozást radírozott ki a Cégbíróság.
Vágólapra másolva!

Valójában kevesebb az áldozat

A 2015 első negyedévében törölt 12 618 vállalat 36 százalékkal több a 2014 első három havi eredményénél, az utolsó 12 hónapra vonatkozó adat (44 477) pedig 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi statisztikához (36 243) képest. Ha a tendencia folytatódik, idén 50 ezernél több cég is megszűnhet, mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője.

Ugyanakkor hozzáteszi, az alapadatok drámaibb képet mutatnak a valóságnál. Úgy véli, ez a nagyszámú megszűnés kevesebb reálgazdasági áldozattal jár, mint a néhány évvel ezelőtti hasonló adat, pedig akkor jóval kevesebb törlésről beszélhettünk. A törléseket ugyanis zömmel nem a felszámolás teszi indokolttá. Inkább olyan cégbírósági intézkedésekről van szó, amelyek a csak látszólag tevékeny, valódi munkát nem végző vállalkozásokat akarják kiszűrni.

Kevesebb a felszámolás utáni törlés

Ezt igazolja az is, hogy 2014 első negyedévében 4939 cég, 2015 vonatkozó időszakában 4581 cég szűnt meg felszámolással, ami alig 7 százalékos javulást jelent. Ha azonban a megszűnt társaságok számához viszonyítjuk a felszámolás után töröltekét, azt látjuk, hogy arányuk az egy évvel ezelőtti 53 százalékról 36 százalékra csökkent. Tóth Tamás utal rá, hogy két évvel ezelőtt három vállalkozásból kettő törlése más cégeket is nehéz helyzetbe hozhatott, például mert adósságokat hagyott hátra.

Bizakodásra ad okot, hogy a tavalyi első negyedév óta folyamatosan egyre kevesebb az újonnan indított felszámolási eljárás: 2014 minden negyedévében 4 ezer fölött, az idei első három hónap alatt alig több mint 3 ezer procedúrát tett közzé a Cégbíróság.

Még mindig nagy a fluktuáció

Tóth Tamás az üzleti etika erősödését látja abban, hogy idén január és március között feleannyi vállalkozást jegyeztek be, mint amennyit töröltek. Szintén jó hír, hogy lassan csökken a működő vállalkozások száma. Igaz, összességében így is túl nagy a fluktuáció és az elaprózottság a cégvilágban. Ha áttörés nélkül marad a lassú tendencia, 6-8 évbe is beletelik, amíg a reálgazdaság szempontjából is értékelhető eredményről beszélhetünk, véli az ügyvezető. Márciusban az Opten indexe szerint a fluktuáció Vas, Veszprém és Bács-Kiskun megyében volt a legalacsonyabb, Budapesten, Nógrád és Zala megyében pedig a legmagasabb.