Nem ötmillió eurón múlik BL-győzelem

Nagy László, kézilabda
Veszprém, 2015. április 19. A veszprémi Nagy László (j) és Xavier Barachet, a francia csapat játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott MKB-MVM Veszprém - Paris Saint-Germain mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. április 19-én. Veszprém- Paris Saint-Germain 34-28. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának társelnöke, Kálomista Gábor szerint a Veszprém képes arra, hogy megnyerje a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját annak ellenére is, hogy a Final Four másik három csapata nagyobb költségvetéssel dolgozik.

Kálomista Gábor elárulta 2012-ben ötéves tervet dolgoztak ki, első évben az volt a cél, hogy megpróbáljanak bejutni a Final Fourba, a második évben a Final Four részvétel, míg a harmadik évben egy újabb előrelépés a cél.

"Ez a csapat most képes lehet arra, hogy megnyerje a Final Fourt. Ha nem sikerül, akkor csalódott leszek, de megyünk tovább, majd megnyerjük jövőre. Ez a csapat Final Fourt nyer előbb-utóbb!" - mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

A Nagy László vezette Veszprém esélyes a BL-győzelemre Forrás: MTI/Kovács Anikó

A társelnök szerint a Veszprém mellett szól, hogy jó csapattá érett, már nem tapasztalatlanul érkezik Kölnbe, és vélhetően sok ezer veszprémi és magyar szurkoló lesz a helyszínen, ellene pedig az szól, hogy Németországban van a négyes döntő. Az elődöntőben egy igazi sztárcsapat, a Kiel lesz az ellenfél, amellyel az elnök szerint versenyben van a Veszprém, és akinek ilyen céljai vannak, mint a magyar csapatnak, mindegy, ki az ellenfele. "Én személy szerint örülök a Kielnek. Ismerjük, az edzőnk fel tud készülni belőle, egyre jobban meccsel, egyre jobban látja az ellenfelet. Bízom benne, hogy meg tudjuk verni."

A négyes döntőben a Kiel és a Veszprém mellett a Barcelona és a Kielce vesz részt, a három másik csapat nagyobb költségvetéssel dolgozik.

Gasper Marguc, az egyik fiatal tehetség Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

"A Kielnek 11-12 millió eurós a költségvetése tudomásom szerint, a Barcelona is 10-11 millióval gazdálkodik, a Kielce szerintem olyan 8-9 millióval, de pontos számokat azért nem tudunk, mi 5,5-6 millióval" - vázolta Kálomista a négy klub anyagi hátterét.

A klubvezető válaszolt arra a kérdésre is, hogy a Veszprém mit tudna megvalósítani, ha a Kiel költségvetésével dolgozhatna. "Nem hiszem, hogy 5 millió euró kellene még ebbe a Veszprémbe. Nyilvánvalóan minden pénzt el lehet költeni bizonyos szempontok szerint, én azt gondolom, hogy még egy kicsit növelni kell a költségvetésünket, dolgozunk is rajta, de mint látjuk, ez a költségvetés elég arra évek óta, hogy a világ élmezőnyéhez tartozzunk. Tudunk is olyan játékosokat igazolni még, akik meghatározói a világ kézilabdasportjának."

Azt mondta, hogy amikor Veszprémbe megy egy Christian Zeitz, vagy egy Aaron Palmarsson, akkor jó érzés azt hallani, hogy nagyon szívesen jön Magyarországra, nagyon szívesen játszik Veszprémben, mert csupa jót hallott róla.

Zeitz szívesen játszik Veszprémben Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A játékosok sokkal több pénzért igazolnak mondjuk Szkopjéba, vagy nézzük Bresztet, milyen pénzeket kínál játékosoknak, hogy oda igazoljanak, de inkább idejönnek Magyarországra, ha választhatnak. Jól érzik magukat, jó a társaság, szeretnek itt lenni. Ez azért sokat hozzátesz" - árulta el a klubvezető, mi az egyik dolog, amivel lehet pótolni a büdzsébeli különbséget.

Emellett az is fontos, hogy más szisztémában gondolkoznak. "Szeretnénk hosszú ideig együtt tartani a csapatot, az úgynevezett idősebb sor helyett most egy fiatal sor épül, ami szerintem évekig meghatározója lehet a nemzetközi kézilabdának. Itt ilyen 24-26 éves játékosokról beszélünk, akik most a Veszprém második sora, de előtt-utóbb ők kerülnek előre. Ezzel lehet egy kicsit csökkenteni a költségeket, és hogy olyan játékosokat vásárolunk meg, akikre tényleg számítunk, tehát nem olyan hosszú a keretünk, mint a többi csapaté."