Gyűlöljük a vasárnapi zárva tartást

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Három közvélemény-kutatás is azt mutatja, sokak életét keseríti meg a vasárnapi boltzár.
Vágólapra másolva!

Tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek – derült ki a Tárki reprezentatív kutatásából. Az 1000 fő megkérdezésével készült, közösségi finanszírozásból elkészült kutatás szerint 59,2 százalék el akarja törölni a zárva tartást. A megkérdezettek 39,4 százaléka nem szeretné, ha újra nyitva lennének az üzletek, a többi megkérdezett pedig nem tudott választ adni.

Megdőlt az érvelés

Május első vasárnapján nyitva tartott a budakalászi Auchan. Azonnal kiderült, nem igaz az érvelés, amely szerint az emberek nem akarnak vasárnap vásárolni. Az Origo olvasójának fotója bizonyítja, hogy tömve van a parkoló a boltba igyekvő emberek autóival.

Ez történik, ha kinyit egy áruház vasárnap Forrás: Olvasó

Budakalászon az Auchan rendkívüli akciókkal, valamint a helyi töltőállomás is árcsökkentéssel készült – hangsúlyozta Gál Judit az Auchan kommunikációs igazgatója. Pontos adatokat nem mondott, de a tapasztalataik alapján rendkívüli napot zártak. A vásárlói igények miatt az áruházlánc néhány üzlete a következő vasárnapon is nyitva tart majd.

Hatvan felett az ellenlábasok

A Medián korábbi felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka ellenzi a vasárnapi zárva tartást. Még a Fidesz szimpatizánsai közt is csak 48 százalékos volt a támogatottság – írja a Világgazdaság.

60 százalék felett a zárva tartást ellenzők aránya Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az Ipsos felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Negyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti a bevásárlásaikat. A válaszadók kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy a törvény semmilyen nehézséget nem jelent majd bevásárlásainak megszervezésében.

Szavazzon!

Önt zavarja a vasárnapi boltzár?

Marad a balatoni szigor is

Az üzletek vasárnapi zárva tartásának következményeként 8 százalék gondolja úgy, hogy a törvény bevezetése után teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Bár ez csekély aránynak tűnik, valójában körülbelül 600 ezer embert érint.

A balatoni boltok sem mentesülnek a boltzár alól Fotó: Origo

A balatoni városok polgármesterei félnek a bevételkieséstől, ám a tegnapelőtti parlamenti ülésen Tállai András államtitkár világossá tette: nem engednek a szigorból.