8000 éve sütötték az első omlettet Európában

Jabalkovo
A Jabalkovo melletti újkőkori település madárnézetből
Vágólapra másolva!
A bolgár Jabalkovo város mellett található neolit korú település egykori lakói korábban háziasíthatták a tyúkot, mint eddig gondoltuk – akár évezredekkel azelőtt tarthatták őket, hogy Európában elterjedt volna ez a háziszárnyas.
Vágólapra másolva!

Krasimir Leshtakov, a szófiai egyetem archeológiaprofesszora a Kr. e. 7. évezredre datálható újkőkori település átfogó kutatása során felfedezte, hogy a neolitikumban itt élő emberek már évezredekkel korábban háziasították a tyúkot, mint azt eddig feltételezték.

Az arabok hozták a csirkéket?

Eddig azt feltételezték, hogy Európában a házityúk tartása a korai középkorban, a dél-európai arab hódítás után vált népszerűvé (bár maradtak fenn feljegyzések arról, hogy már az ókori görögök és rómaiak is tartottak tyúkokat). Most kiderült, hogy évezredekkel ezelőtt a mai Bulgária szívében már sokkal korábban megtörténhetett a háziasítás.

A Heidelberg Egyetem készítette ezt a képet a Jabalkovo melletti újkőkori településről madárnézetből Forrás: DFG

„Az első európai omlettet 8000 évvel ezelőtt ették Jalbakovóban” – mondta el a kutatások eredményét prezentáló, és a szófiai Természettudományi Múzeumban megtartott előadásán Leshtakov professzor. A helyszínen talált csontokból megállapították, hogy az itt élő emberek egy nagyobb testű, röpképtelen tyúkfélét tartottak.

Megelőzték korukat a helyiek

A környékbeliek egyébként is jóval megelőzték a korukat: a tyúkokon kívül disznókat is háziasítottak, alkoholt készítettek és a Bulgáriában elterjedt kashkaval sajtot is ismerték már, valamint kecskéket, birkákat és marhákat tartottak. Ezen kívül ismerték a rézolvasztást, így itt jelent meg elsőként a kohászat Európában.

A Haskovo területén ma élő emberek egy részét genetikai vizsgálatokkal vissza tudták vezetni a neolitikumban itt letelepedett csoportokhoz. Ez azt mutatja, hogy ezek a törzsek nem igazán vándoroltak, leszármazottaik még ma is ugyanitt élnek.