Nem lesz júniusi kamatemelés

Janet Yellen FED elnök jegybank
Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerda este közzétett jegyzőkönyve szinte egyértelművé tette, hogy nem lesz júniusban kamatemelés a gyengébbnek tűnő gazdasági adatok miatt. Ennek megfelelően tolódnak szeptemberre vagy későbbre a szigorítással kapcsolaos várakozások.
Vágólapra másolva!

A szerda este közzétett jegyzőkönyv még az április 29-30. között zajlott FED-ülés gondolatait és döntéseit taglalta. A fő mondanivaló pedig egyértelműen kirajzolódott: a jegybankárok többsége úgy látja, hogy a gazdaságból érkező adatok kellően erősek és megalapozottak lennének egy júniusi kamatemeléshez.

Az áprilisi kamatdöntő ülésen elhangzottak szerint a gazdasági kilátásokat is számos bizonytalanság övezi, ugyanakkor a gyengébb első negyedéves GDP-számok szerintük csak átmeneti jelenségnek tekinthetőek, a második negyedévben pedig újra javuló számokat láthatunk. Ennek megfelelően emelkedést várnak az infllációs adatokban is.

Az amerikai jegybank épülete Forrás: AFP / Getty Images

Júniusi ülés

A FED jegybankárai június 16-17-én fognak újra összeülni kamatdöntő ülés keretében, melyre szintén óriási figyelem fog szegeződni a kamatpálya lehetséges alakulásával kapcsolatban. Ugyanakkor a piaci szereplők többsége eddig is valószínűtlennek tartotta, hogy júniusban kamatemelés legyen, pláne hogy az elmúlt hónapokban rendre gyengébb munkaerőpiaci és gazdasági számok láttak napvilágot az USA-ból. Ugyanakkor érdekes látni azt is, hogy az amerikai jegybank csak átmeneti jelenségként tekint az év eleji gyengébb adatokra, és középtávon növekedést vár, így sokan továbbra is a szeptemberi monetáris szigorítást tartják valószínűnek.

Jegybankári beszédek

Mivel a mostani jegyzőkönyv három héttel ezelőtti adatokat tartalmaz és nem volt benne sok újdonság, így a piac figyelme leginkább a FED jegybankárok beszédeire figyel a következő napokban: ma este Stanley Fischer, péntek este 7 órakor pedig Janet Yellen FED-elnök szólal meg.

A dollár tegnap este még nem igazán reagált a hírekre, azóta viszont lassú gyengülésbe fordult át, és a szerda esti 1,1100-ás szintek után ma délelőttre 1,1150-60 közé kúsztak fel a jegyzések a EURUSD piacán.