Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lemondott a parasportolók elnöke

Budapest, 2015. május 24. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Magyar Sport Házában 2015. május 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. május 24. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Magyar Sport Házában 2015. május 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Lemondott Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. A különböző korrupciógyanús ügyekben hetek óta sokat támadott sportvezető nem jelent meg a sajtó képviselői előtt.

Gömöri lemondását Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke, a MOB Fogyatékosok Sportjáért Felelős Szakmai Tagozatának tagja jelentette be. Szabó elmondta, született egy megállapodás, amelynek az is része volt, hogy Gömöri nem maga tájékoztatja a sajtót a lemondásáról.

A Magyar Paralimpiai Bizottság pénteken rendkívüli közgyűlést tart, és Szabó szerint Gömöri belátta, hogy az elmúlt hetek viharai után nyugalmat kell teremtenie a közgyűlésnek.

Lehetetlen helyzet

Szabó elárulta, az elmúlt időszakban rengeteg tárgyalást bonyolított le, többek között parasportolókkal, az MPB vezetőivel, a bizottság tagszervezeteivel, valamint az épek sportjában dolgozó szakemberekkel, és úgy ítélte meg, olyan

méltatlan helyzet alakult ki, amely fel- és megoldást vár.

"Lehetetlen a kialakult helyzetet fenntartani, mert nem az eredményekről, hanem vádaskodásról, vélt vagy valós sérelmekről, ügyészségi és rendőrségi fejleményekről esik szó, a sportolók pedig nem tudnak nyugodtan készülni a sportolók. Úgy döntöttem, hogy kell jönnie egy külső szereplőnek, aki megnyugvást és békét hoz. Azt tudni kell, hogy az általam vezetett Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége nem tagja az MPB-nek, ahogy én sem vagyok az" - magyarázta Szabó.

Szabó azt javasolja, hogy a pénteki közgyűlésen ne legyen tisztújítás, a jelenlegi körülmények és az idő rövidsége miatt ugyanis szerinte nem tudnák normálisan levezényelni. A tisztújító közgyűlés időpontját viszont pénteken kell kitűzni, és Szabóék azt javasolják, hogy a mostani közgyűlésen válasszanak meg a három tagú felügyelő bizottság új tagjait.

Deutsch? Szamárság

"Fontos, hogy olyan tagokat válasszanak, akik hitelesek, bírják az egész parasport támogatását, és személyük, valamint hozzáértésük lehetővé teszi, hogy a felügyelő bizottság komoly testület legyen. Neveket most nem mondanék, mert a tárgyalások jelenleg is zajlanak" - mondta Szabó, aki

szamárságnak nevezte, hogy Gömöri lemondása után Deutsch Tamás alelnök vezetné az MPB-t.

Ugyanakkor Deutschnak mégis lesz szerepe, mivel az elnök lemondása esetén ketten, az alelnök és egy elnökségi tag együtt rendelkezik aláírási joggal. Felmerült egyébként mind Deutsch, mind a komplett elnökség lemondása, de végül az a megegyezés született, hogy a mostani helyzet nem alkalmas teljes tisztújításra.

Új remény

A sajtótájékoztatón megjelent a kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a jelenleg MPB-elnökségi tag Becsey János, aki azt mondta, a sportolóknak két kérésük volt: az egyik, hogy

Gömöri mondjon le, a másik, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést

. Az előbbi már megvalósult, és pénteken a második is bekövetkezhet. Becsey szerint Gömöri olyan feltételeket teremtett, amelyekre korábban nem volt példa, elvitathatatlanok az érdemei, ugyanakkor a devizahitele végtörlesztését, ami miatt a botrány kirobbant, nem kellett volna megtennie.

Az ötszörös paralimpiai ezüstérmes vívó, Dani Gyöngyi azt mondta, a mostani fejlemény reményt ad nekik, hogy az MPB újra a régi fényében tündököljön, ők pedig újra sportolóként, és ne botrányhősként nyilatkozzanak.

Gömöri sajtóközleménye

A lemondott elnök azt írta, döntése "az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni." Hozzátette, ezzel egyben fel akarja menteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól "az egység megteremtése érdekében", s szerinte a feladat most "a jelen értékelése a jövő építésével." Gömöri az MPB tagszervezeteinek elküldött levelében azt írta, ígéretéhez hűen megtartja beszámolóját a pénteki közgyűlés előtt, összefoglalva az elmúlt éveket. Gömöri egyben arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy "óvják meg az eddig elért eredményeket és folytassák a munkát a közös cél érdekében."

Mindent egy helyen az Eb-ről