Visszavonta pénzügyi biztosát a jegybank

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Nem sokkal azután, hogy a hírek szerint Orbán Viktornál kegyvesztetté vált Töröcskei Istvántól a miniszterelnök egyik jelenlegi bizalmasának számító Garancsi István érdekeltségébe került a Széchenyi Lízing Zrt., a jegybank visszavonta a még Töröcskei idején kirendelt pénzügyi biztosát.
Vágólapra másolva!

Áprilisban került a Videoton focicsapatot is cégbirodalmában tudó Garancsi István érdekeltségébe a Széchenyi Lízing Zrt., amelyhez tavaly novemberben rendelt ki felügyeleti biztost a jegybank.

Tavaly, a felügyleti biztos kirendelésekor még Töröcskei István érdekeltsége volt a Széchenyi Lízing Zrt. Fotó: Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, akkor a Széchenyi bankcsoportba tartozó vállalkozás még Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának érdekeltségébe tartozott.

Rendeződött a Széchenyi helyzete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn már azt közölte, hogy a Széchenyi Lízing Zrt.-hez kirendelt felügyeleti biztos visszavonásáról döntött, mert "a pénzügyi intézmény tőkehelyzete és refinanszírozása rendeződött".

Visszavonta felügyeleti biztosát a jegybank Fotó: Bielik István - Origo

A jegybank megállapította, hogy a Széchenyi Lízing tőkehelyzete megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, refinanszírozása is megoldódott, így eleget tud tenni szerződéses és jogszabályi kötelezettségeinek, és a biztos irányítása nélkül is képes a jogszerű működésre.

A Duna Takarék mentette meg

Az MNB április 17-ei határozatában engedélyezte, a cégbíróság pedig április 30-án jegyezte be azt a 2014. november 14-ei vásárlást, amellyel a Duna Takarék Bank megszerezte a felszámolás alá került Széchenyi Bank érdekeltségét.

Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnökkel a Videoton Podgorica elleni Európa Liga-selejtezőjén Forrás: MTI/Beliczay László

A pénzintézetet Garancsi Józseférdekeltségi köréhez sorolják, aki az igazgatóság tagja és cégjegyzésre is jogosult személy - emlékeztetett a napi.hu. Garancsi vagyonát a 100 leggazdagabb magyar idei listáján 19 milliárd forintra becsülték, ezzel ő lett a 39. helyezett.