Snowden akár haza is térhetne

Vágólapra másolva!
„Megvan a lehetőség” arra, hogy Edward Snowden hazatérjen az Egyesült Államokba önkéntes moszkvai száműzetéséből, állítja Eric Holder volt amerikai igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Megállapodás születhet a bizalmas dokumentumokat kiszivárogtató Snowden hazatéréséről, Holder szerint legalábbis találhatnak olyan megoldást, amelyik mind a két fél számára kielégítő lehet.

Pozitív eredmény

Holder a Yahoo Newsnak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy Snowden akciója hasznos vitát is gerjesztett, amelynek eredményeképpen Barack Obama elnök és az amerikai kongresszus megváltoztatta a telefonlehallgatásokkal kapcsolatos politikát.

Holder már korábban is úgy vélekedett, hogy az amerikai hatóságok tárgyalhatnak Snowdennel és az ügyvédjeivel a hazatérésről. Az MNBC-nek adott tavaly januári interjúban azt azonban kizárta, hogy Snowden megússza a vádemelést.

Edward Snowdennek vádalkut kell kötnei, ha haza akar térni Forrás: MTI/EPA/Guardian/Glenn Greenwald/Laura Poitras

Vádalku

A Yahoo News több forrásból is úgy értesült, vezető hírszerzési körök magánbeszélgetésekben újabban felvetették, hogy vádalkut köthetnek Snowdennel.

Eszerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori munkatársa hazatérne, bűnösnek vallaná magát, amiért 3-5 éves börtönbüntetésre ítélnék – ha cserében vállalná a teljes együttműködést a kormányzattal.