Merkel: Szó sem lehet a görög adósság csökkentéséről

Merkel Szerbiában
Merkel Szerbiában
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár újfent megerősítette csütörtökön, hogy szó sem lehet Görögország euróövezeti adósságának csökkentéséről. A Szarajevóban tartózkodó német vezető kijelentette, hogy 2012-ben már foglalkoztak a görög adósság fenntarthatóságának ügyével.
Vágólapra másolva!

"Meghosszabbítottuk a lejáratokat, 2020-ig toltuk ki az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmustól (EFSF) kapott hitelek visszafizetését. Szóval nem először foglalkozunk az adósság fenntarthatóságával" - mondta Merkel a Nemzetközi Valutaalappal való, az adósságleírást illető nézetkülönbségeket firtató kérdésre. A német kancellár kijelentette: számára kizárt a klasszikus adósságleírás, és ez a véleménye jottányit sem változott.

Merkel Szerbiában Forrás: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

A helyzet fenntarthatatlan

Az IMF a múlt héten nyilvánosságra hozott helyzetértékelésében azt írta: Görögország adóssághelyzete fenntarthatatlan, ezért - a hitelezők által megkövetelt reformok végrehajtása mellett - 2018 végéig további 50 milliárd eurós külső finanszírozásra és fennálló hiteleinek átütemezésére, rosszabb esetben újabb jelentős adósság-elengedésre lesz szüksége pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

Tovább romlott a helyzet

Christine Lagarde, a Valutaalap vezérigazgatója szerdán jelezte, hogy a szervezet értékelése nem változott azóta, bár az elképzelhető, hogy a jelentésben szereplő konkrét számokon változtatni kell majd, miután azóta tovább romlott Görögország gazdasági-pénzügyi helyzete.

Az IMF-nek igaza van

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter csütörtökön Frankfurtban tartott sajtóértekezletén kijelentette: az IMF-nek igaza van abban, hogy a görög adósságállomány nem fenntartható leírások nélkül. Ugyanakkor az európai szabályok nem teszik lehetővé az adósság leírását, és kicsi a mozgástér az átütemezést illetően is - figyelmeztetett a miniszter, aki szerint Görögország azzal kezdhetné el a bizalom újjáépítését, ha azonnal lépéseket tenne gazdaságának átalakítására.