Magyarország hitelezője szerint nem lesz világvége

kína, tőzsde, tőzsdepánik
Reuters/Claro Cortes IV
Vágólapra másolva!
Hamarosan vége a durva zuhanásnak a kínai részvénypiacon, legalábbis Magyarország legnagyobb hitelezője, a Franklin Templeton alap elnöke erre számít. Mark Möbius, a cég vezetője bevallotta, hogy ők hamarosan nekiállnak vásárolni.
Vágólapra másolva!

Nincs még vége a zuhanásnak Kínában, de az ilyen típusú visszaesések általában rövid ideig tartanak a tőzsdéken - idézi a CNBC amerikai hírtelevízió portálja Mark Möbiust, a Templeton feltörekvő piacokkal foglalkozó alapjának vezetőjét. A befektetési alap és Mobius neve Magyarországon is ismerősen cseng: a Templeton 2012-ben vásárolt körülbelül 2000 milliárd forint értékű állampapírt, így egy időben az ország legnagyobb hitelezőjének számított. (A magyar papírok ötödétől egyébként idén májusban megszabadult a cég.)

Mark Möbius Forrás: MTI/Mediafax/Eduard Andrei

Mindenki megijedt

A kínai tőzsdék zuhanása miatt a fél világ lába remegett pár napig. Az elmúlt 3 hétben közel 2800 milliárd dollárral csökkent a kínai részvénypiacon szereplő cégek értéke, a legfontosabb helyi tőzsdemutató, a Shanghai Composite index több mint 30 százalékos zuhanását követően. A legtöbben amiatt aggódtak, hogy a tőzsdepánik csak egy tünete a sokkal nagyobb problémáknak. Az elemzők egy része a zuhanást - és az arra reagáló, kapkodó állami beavatkozást - azzal hozta párhuzamba, hogy egyre inkább lassul a kínai gazdaság egésze. Komolyan tartottak attól, hogy tovább csontvázak dőlhetnek majd ki a szekrényből, aminek viszont nehezen belátható következményei lettek volna a világgazdaságra. A kínai pánikkal egy időben tetőző görög válság még ijesztőbbé tette az összképet.

Möbius szerint viszont a kínai események a piacon megszokottak: a csökkenés kezdete előtti egy évben 150 százalékos növekedést produkált a legfontosabb tőzsdeindex, lekörözve minden vetélytársat, természetes volt, hogy visszaesés következik, ez a részvénypiacok sajátja.

Az a véleményem, hogy a kormánynak nem is kellett volna közbeavatkoznia, hagynia kellett volna, hogy az események menjenek a maguk útján”

- fogalmazott a befektetőguru. Szerinte a beavatkozás miatt még egy kicsit nagyobb is lett a veszteség, mint anélkül lett volna.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

A kilábalás jelei

A Templeton vezéréhez hasonlóan a Goldman Sachs vezető elemzője is úgy látja, hogy hamarosan véget ér a kínai pánik. Timothy Moe a CNBC-nek már konkrét időpontot is mondott: szerinte egy, maximum két héten belül elérik a mélypontot a részvényárfolyamok, onnantól pedig jöhet az emelkedés.

Annak, hogy a tőzsdék elkezdték összekapni magukat, már mutatkoznak az első jelei. A Shanghai Composite index majdnem 5 százalékos pluszban zárta a pénteki kereskedési napot, a hongkongi börzét jellemző Hang Seng index is 2 százalék fölött végzett.

Mobius azt is elárulta, hogy bevásárlásokra készülnek Kínában, a kockázatok ellenére - vagy tán éppen azok miatt. “A kínai gazdaság még mindig jó ütemben nő, és hisszük, hogy ez egy fontos piac, amelyen hosszú távon jelen kívánunk lenni. Ha hamarosan alacsonyabb áron tudunk részvényeket vásárolni, az nekünk csak jó” - írta a guru.