Túlélésért harcolnak a görög startupok

Görögország EU zászló
Vágólapra másolva!
A hat éve mélyülő görög válság nemcsak az eurózóna mindennapjait keserítette meg, de a félszigeten induló vállalkozásokat is sorozatos kihívások elé állítja. A The Cube az amerikai Szilícium-völgyi inkubátorházak helyi változata, ami a jelenlegi lehetőségekhez mérten próbál életet lehelni az ígéretes üzleti tervekbe.
Vágólapra másolva!

A görög Szilicium-völgy

A görög vállalkozásfejlesztési központ – amely 30 startup csapattal és 15 külsős munkatárssal próbál felszínen maradni - főleg a június 29-e óta érvényben lévő tőkekorlátozások óta vált egyre forgalmasabbá. A nemrég debütált cégek olyan kérdésekkel keresik meg többek között az inkubátorházat, mint például: hogyan fizessék ki a külföldi beszállítóikat vagy éppen a saját számláikat. De az a kérdés is egyre gyakoribb a tanácsadók felé, hogy

vajon megéri-e Görögországban folytatni üzleti tevékenységüket.

Az angyalbefektetők és a lehetséges ügyfelek nemhogy nem jönnek, hanem fejvesztve menekülnek ki az országból, ami további beláthatatlan károkat okozhat a gazdaságnak – világít rá a Reuters írásában.

The Cube - A görög startupok inkubátorháza Athénben Forrás: http://greece.greekreporter.com/2015/05/07/startup-weekend-piraeus-blue-growth-to-take-place-in-may/

A bürokrácia és a szabályozások útvesztőiben

Az országban mindig is kihívás volt egy cég felépítése és gördülékeny üzemeltetése. Az üzleti környezet minőségét (Ease of Doing Business) vizsgáló nemzetközi tabellán a görögök jelenleg a 61. helyet foglalják el 189 ország közül. A befektetők fő problémának a bürokráciát, a jogrendszer malmainak lassú őrlését és az adószabályozások folyamatos változtatását látják.

További nehézséget jelent a megfelelő számú és képzettségű munkaerő megtalálása, hiszen a fiatal generáció képviselői sorban intenek búcsút a mediterrán országnak.

Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta az egekben van: átlagosan 25 százalék, míg a pályakezdők körében már 50 százalékon mozog.

Sikersztorik

Az elmúlt évek nehézségei ellenére is figyelemreméltó számú, 400 új vállalkozás indult az országban, melyek közül kimondott sikertörténetként tartják számon a Taxibeat taxirendelő applikációt, a Workable-t, amely az online munkaerő-kiválasztásra hozott létre szoftvert, a BugSense-re pedig már a Szilícium-völgy is lecsapott. A startup egy mobilra optimalizált analitikai platformot hozott létre, amely az alkalmazás-fejlesztők munkáját segíti.

Az egyik görög startup sikertörténet, a Taxibeat Forrás: www.taxibeat.com

Az EU otthon tartaná a görögöket

A helyben alapított startupokat a görög kormány mellett az Európai Unió ugyancsak támogatja olyan kockázati tőkealapokon keresztül, mint a First Athens, az Openfund, a PJ Tech Catalyst, az Odyssey Venture Partners és az Attica Ventures. A jelenlegi turbulens helyzet viszont szemmel láthatóan nem kedvez a cégalapításoknak és az angyalbefektetők bevonzásának – véli Messinis, az inkubátorház vezetője, akinek a legutóbbi kezdeményezése, a CampusBus az ország különböző területein tart pénzügyi és befektetési ismeretekről előadásokat.

Válságkezelés hellén módra

A frissen indult vállalkozásokat is leginkább a pénzforgalom korlátozása vágta oda. A Travelplanet24.com online utazási iroda több foglalását is visszadobták a nagy repülőgép társaságok, akiknek a kifizetések megérkezésével voltak aggályaik. Philipp Brinkmann, a 300 alkalmazottat foglalkoztató cég vezérigazgatója azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy a vállalat külföldi számlát használ, így megkerülhető a korlátozás.

A 90 százalékban görög ügyféllel rendelkező Nannuka a leépítés helyett inkább az előremenekülésben látja a megoldást. A szülőket gyermeknevelési tanácsadókkal összekötő vállalkozás a lecsökkent fizetőképes helyi kliensek helyett inkább külföldi ügyfelekre szeretne koncentrálni.

Anagnostou, a Discoveroom, apartman-kiadásokkal foglalkozó online vállalkozás alapítójának meglátása szerint

a pénzügyi válságnak nemcsak hátrányai vannak, hanem előnyei is: a vállalkozók olyan kríziskezelési képességeket fejlesztettek ki az elmúlt évek során, mint kitartás, mobilitás és gyors reagáló képesség.