Évtizedekig elnézték, hogyan kínozza a tanítványait

Vágólapra másolva!
Hipnotikus szerekkel injekciózta, vércsapolással sokkolta a diákjait John Henry Hagmann az amerikai hadsereg orvosi egyetemén, ahol harctéri sebek kezelését oktatta. Az intézmény belső vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Hagmann hátborzongató módszerekkel oktatta a diákjait: többek között hipnotikus szerekkel injekciózta be őket, annyi vért csapolt le tőlük, hogy az már sokkot okozott náluk, a péniszükbe idegblokkolót fecskendezett, az osztály előtt végzett rajtuk végbélvizsgálatot. Két diákjának a mellkasán hegek tanúskodtak az oktatási módszereiről.

Az intézmény csak 2013-ban indított vizsgálatot, holott több mint húsz éve volt az iskola vezetőinek tudomásuk a módszereiről – derült ki a Reuters hírügynökség által megszerzett dokumentumokból.

Az iraki és afganisztáni háború miatt népszerűek voltak a harctéri orvoslást tanító kurzusok Forrás: Origo

Visszavonták az engedélyét

A virginiai orvosi kamara csak a múlt hónapban vonta vissza Hagmann engedélyét, az egyetem pedig felajánlotta a diákoknak, hogy ingyen kivizsgáltatja őket, nem kaptak-e valamilyen fertőzést a gyanús praktikák közben.

Az egyetem belső vizsgálati anyagaiból kiderül, hogy a tanár módszerei annyira sokkolóak voltak, hogy még a 26 éve praktizáló államügyészt is megdöbbentették.

Amerikai katonai kórház az iraki Moszulban Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Mindent tagad

Hagmann tagadja, hogy bármi rosszat követett volna el. A Reutersnek írt levelében azt állítja, hogy a katonai és főleg a harctéri orvoslást nem lehet civil szempontból megítélni.

„Az ezernél több orvosból”, aki elvégezte a kurzusait, egy sem „érezte úgy, hogy az oktatás veszélyes vagy megalázó lett volna – egyetlen diák kivételével, aki rábeszélte a többieket, hogy tegyenek panaszt” – írta.

Az egyetemen valóban tudtak a módszereiről. 1993-ban a dékánt annyira megdöbbentette a dolog, hogy egy parancsnoknak azt mondta: Hagmannt hadbíróság elé kellene állítani, de a Reutersnek nem sikerült megtudnia, hogy végül milyen lépések történtek az ügyben.

Hagmann 2000-ben távozott az egyetemről, de hét évvel később visszatért, és egészen 2013-as eltávolításáig folytatta ugyanazt, amit korábban csinált.