Legyen Ön is marsjáró!

mars Curiosity
Vágólapra másolva!
Aki álmodozott már arról, milyen lehet marsjáróként a vörös bolygó titkait kutatni, némileg vigasztalódhat - az amerikai űrügynökség két interaktív számítógépes „játékkal” is kedveskedik a számára.
Vágólapra másolva!

A Curiosity rover pontosan három évvel ezelőtt, európai idő szerint 2012. augusztus 6-án landolt a 154 kilométer széles marsi Gale-kráter belsejében. Azóta számos tudományos adatot gyűjtött, többek között képet kaphattunk a vörös bolygó atmoszférájáról, valamint arról, hogy a múltban valószínűleg sokkal barátságosabb körülmények uralkodtak a planétán az élet számára.

Az évfordulón a NASA szakemberei szeretnék közelebb hozni a nagyközönséghez a Marsot, ezért két interaktív programmal is előrukkoltak, amivel játszva tanulhatunk a bolygóról és az azt kutató járműről.

Az alkalmazások használatához azért némi angoltudásra szükség lesz.

Mars Trek

A Mars Trek egy olyan ingyenes, böngészőben futtatható applikáció, amely a Mars-kutatás eddigi eredményeit felhasználva jeleníti meg a vörös bolygó felszíni jellegzetességeit. A program nem csak a kutatóknak és a diákoknak szolgáltat értékes információkat, hanem egyúttal segítséget is nyújt a 2020-ban érkező új rover landolási helyének kiválasztásában. Ugyancsak hasznos lehet a 2030-as évekre időzített emberes Mars-küldetés tervezése során is. Az interaktív térképen a nyilakkal manőverezhetünk, a tereprajzot pedig 3D nyomtató segítségével kézzelfoghatóvá tehetjük.

A játék főszereplője, a Curiosity Forrás: Nasa

Experience Curiosity

Az Experience Curiosity online alkalmazás lehetővé teszi, hogy a közel egytonnás marsjáró bőrébe bújhassunk. A szimulátor szintén valódi, a Curiosity és a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) által gyűjtött tudományos adatokat használ fel a háromdimenziós terep megjelenítéséhez, így teljesen olyan érzésünk lesz, mintha a vörös bolygón barangolnánk.

Nem csupán az űreszközt, hanem annak kütyüit is vezérelhetjük, sőt a Curiosity kameráin keresztül megszemlélhetjük az idegen világot.